.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Pankrác E - Dukla C 2.5 - 5.5

Dalo by se říci, že utkání se hrálo na jednu branku, ale i zde mělo svůj vnitřní náboj.

 

Svačina Petr

2045

0-1

Pták Pavel

2100

Pick Štěpán

2032

½

Framberk Jan

2012

Flek Vladislav

1929

½

Pospěch Radim

2042

Mintěl Milan

1918

1-0

Melmuk Petr

2052

Straka Jaroslav

1898

0-1

Krutina Ivan

1964

Klímek Patr

1859

½

Matyska Jiří

1939

Nepustil František

1920

0-1

Rexa Martin

1840

Votruba Ladislav

1829

0-1

Světlý Jiří

1891

 

Utkání začalo velmistrovskou remízou na 3. desce., kde neudělali borci ani 20 tahů.

 Potom se dá říci, že se dlouho bojovalo a ani po 2 hodinách hry nebylo jasné, na čí stranu se nakloní miksy vah. Snad jen partie Jirky na 8. prkně vypadala docela nadějně. V dalším průběhu jsem měl problémy na své šachovnici, když jsem nejprve po asi 15 minutovém přemýšlení zda vzít otráveného pěšce e5 jezdem, který by vzápětí byl svázán na dámu,  najednou s překvapením zjistil, že počítám zcela nesmyslnou variantu, protože hned druhý tah f2-f4 je proti pravidlům. Jak to tak často bývá, pořádně jsem se už nezamyslel, a pěšce e5 jsem vzal dámou. Načež soupeř našel pěkný tah, po kterém jsem ztratil kvalitu. Při hledání cestiček, jak z té bryndy ven, jsem naštěstí stačil zaznamenat, že vedlejší partie se dohrála. Martin přešel do koncovky, kde měl obsazen jediný volný sloupec po kterém pronikl do soupeřova tábora a tam jej oloupil o nějaký materiál.  Stav 0.5 – 1.5.

Nakonec se mi podařilo přejít do vcelku hratelné koncovky 2P:P na dámském křídle a 3P:3P na královském a já měl střelce proti věži. V tu chvíli jsem si obhlédl ostatní partie a situace vypadal mnohem růžověji. Na 8. bylo prakticky rozhodnuto. Jirka měl materiál a matový útok. Partie skutečně netrvala dlouho a vedli jsme o 2 body. Ivan měl střelcovou koncovku s pěšcem navíc, bohužel těch pěšců bylo na šachovnici mnoho (6:7) a nebylo vidět, kudy by se dalo proniknout. Petr na 4. desce měl silný útok a na prvních svou šachovnicích nebylo nic jasného, ale na prohru to nevypadalo. V tu chvíli dal partii za remis Honza, což s nevyzpytatelným Štěpánek Pickem bylo dobré rozhodnutí. Ostatní partie se tahaly až do první kontroly.

Když už jsem se pomalu loučil s nadějí na výhru v Ivanově partii, tak se jeho soupeř doslova a do písmene zbláznil a místo toho, aby dál držel pozici zavřenou a své pěšce na černých polích (při bělopolných střelcích) se najednou s nimi rozhodl postupovat a umožnil Ivanovi udělat si druhého volného pěšce na královském křídle, čímž partie skončila. Stav 1-4.

V časovce Petr v útoku asi něco přehlédl. Ještě obětoval kvalitu za otevření pozice před králem, ale černému se podařilo se svým monarchou utéci do středu šachovnice, kde obklopen všemi svými figurami byl náhle v bezpečí. Po časovkách jsem se opatrně zeptal Pavla Ptáka, zda udrží remisu a odpovědí mi bylo, jak to, že je přeci vyhraný. Možná že byl ale smířen s tím, že v zájmu družstva by to i dal za remisu, kdybychom my vzadu prohráli.Naštěstí toho nebylo potřeba, protože zanedlouho můj soupeř uznal marnost svého snažení a dal partii za remis. 1.5-4.5 bylo pro Pavla znamením, že může hrát v klidu a skutečně svoji partii nakonec vyhrál a protože Petr bez materiálu a bez útoku skutečně svoji partii prohrál, tak stanovil konečné skore na 2.5-5.5.

Mezitím se ale ještě na moji šachovnici děli neočekávané věci. Hned jak jsme podepsali partiář, přišel k nám p.Flek s tím, že je ta pozice za černého vyhraná i poslepu. Chtěl jsem to ukázat, tak jsme začali analyzovat a možná bychom analyzovali ještě dnes, kdyby nás nevyhodili, že je potřeba zamknout a odejít domů. Jednou či dvakrát se skutečně soupeři podařilo dostat mě do problémů, ale když jsem si dával trochu pozor, tak jsem jen několikrát během analýzy konstatoval že nyní je pozice remis, protože ji máme na šachovnici už potřetí. Nakonec jsme se rozešli s tím, že zcela určitě to není vyhrané poslepu a pokud vůbec, tak možná jen s malou pomocí bílého.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024