.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Tablebase aneb s malým počtem figur si PC ví rady na 100%

Pár postřehů, které možná nevíte ...

V komentářích k našemu tréninkovému turnaji http://www.duklasachy.cz/index.php?id=900 Petr Sýkora s Martinem Rexou diskutovali o koncovce své partie, přičemž Martin uplatnil autoritativní názor Tablebase přístupné např. na http://k4it.de/index.php?topic=egtb&lang=en.

 

Zeptal jsem se přítele Googla, jak to vůbec s těmi databázemi koncovek je a dověděl jsem se pár zajímavých věcí, o které jsem se rozhodl podělit:

  • 4kamenáče byly někdy koncem 80. let
  • 5kamenáče byly někdy počátkem 90. let
  • 6kamenáče byly zpracovány v roce 2005 (Nalimov)
  • 7kamenáče byly zpracovány v roce 2013 (Lomonosov Tablebase, byla vytvořena na superpočítači Moskevské univerzity)

Ty poslední jsou k dispozici jen pro uživatele ChessOK Aquarium, Houdini Aquarium and Chess Assistant (tedy nikoliv bezplatně). Celkový objem dat je 140000 GB!!! (A to tam ještě chybí pozice 6 kamenů jedné barvy proti samotnému králi).

Na http://chessok.com/?page_id=27966 je docela zajímavý článek, vybral jsem z něj pozici s nejdelší cestou k výhře – trvá neskutečných 545 tahů, můžete si ji přehrát na http://www.duklasachy.cz/partie.php?partie_id=341.

Docela zajímavá věc je, že existuje program FinalGen (freeware!!!), který generuje pozice jen pro Vaši koncovku, viz http://www.mtu-media.com/finalgen/home_ing.php . Takže se může dobrat výsledku relativně rychle. Je s ním proto možné řešit i některé koncovky (hlavně pěšcovky) s větším množstvím kamenů. Sám jsem ho nezkoušel, ale vypadá to zajímavě.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Mirek

Petře, díky za reakci. Pokud bys měl nějaké geologické období volno, mohl bys prosím doplnit aspoň jednu konkrétní variantu? Jinak budu i nadále věřit Tablebase, zvlášť když je spojena s tak věrohodným jménem jako je Lomonosov.

Ještě jeden postřeh ohledně další perspektivy v této oblasti - přidat další (tj. osmý) kámen znamená nárůst objemu dat cca 500x - to jen aby si člověk udělal představu, jak je to náročné ...

05.12.2014 22:13

PeS

Tak jsem vyšetřil trochu času (několik geologických období) a zkontroloval tu 545-tahovou cestu k výhře, když už ji Mirek vylepil. A musím říci, že se mi zdá, že to šlo na několika (cca 327 místech) zahrát lépe (za obě strany). Tak nevím... mám obavy, že nás ty počítače občas tahají za fusekli.

04.12.2014 21:58


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024