.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Rychnov 2014

Referat Honzy Maska o turnaji v Rychnove - vybrane partie si muzete prehrat v sekci partie!

Opět reaguji na článek Rudy Soukala, tentokrát na téma jak se nemají hrát koncovky nestejnobarevných střelců a o umění porazit se sám.

V posledním kole, kdy se rozhodovalo v zájemné partii mezi mnou a p. Malinovským kdo se umístí "na bedně" jsem již od začátku vykročil špatnou nohou, zřejmě pod vlivem včasného vstávání. Již ve 12 tahu jsem přehodil tahy, ačkoliv jsem celou dobu věděl že musím nejprve dát Sf4, v daný okamžik nastalo zatmění a po Ve1 jsem zjistil, že sice mám pěšce pokrytého 3x ale špatnými figurami (dámou). V dalším průběhu jsem se vzchopil a soupeře zatlačil dokonce to vypadalo na výhru, ale zahrál jsem nepřesně a přešel do "tupé remízy" nestejnobarevných střelců s pěšcem méně. Jelikož to však zřejmě bylo osudem určeno odmítl jsem remízu a místo 43. b4 což by znamenalo jistotu remízy i při ztrátě pěšce a jsem si řekl že ještě vyměním pěšáčka a zahrál nepochopitelné b3 s následujícím hřebíkem do rakve a4. Nejhorší na tom je, že všechy odpovědi černého tj. 46....d4 atd. jsem viděl ale nedbal -zkrátka jsem možnosti černého podcenil. Přitom jsem podobnou koncovku viděl v Táboře a věděl, že pěšci takto vzdálení tj. b a g zkrátka nejdou chytat a divil se hráči který takto hrál jak může být tak hloupý a jít do podobné koncovky. Byl jsem tudíž po zásluze potrestán. Škoda - výhra znamenala 2. místo, remíza zřejmě 3.

Podobný luxus jsem si ještě dovolil v partii s Urbanem, kdy jsem soupeře přehrál ale opět nedokázal najít správné pokračování a po sérii chyb, kdy nejprve jsem daroval ve vyrovnané pozici pěšce jsem se dostal do věžovky proti pěšci ale teoreticky remízovou. S 2 minutami na hodinách jsem však nedokázal najít správné pokračování které se učí malé děti v trénincích. Špatně ji hrál i soupeř a dokonce mi ještě jednou nabídl remízu ale čas mi neumožnil správně pokračovat.

Asi jsem měl letos povoleno jen 6 bodů a ani o chlup více.

Přikládám obě zmíněné partie do sekce Partie, kde se každý může přesvědčit jak hra vypadala.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024