.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Večer Martina Nečady

Poslední kolo na OAZE by si zasloužilo zfilmování v Hollywoodu - nejprve tragický start, potom nadějný obrat, vzápětí opět pád do hlubin a nakonec šťastný konec: OAZA B - Dukla C 3,5 : 4,5.

Protože Martin Nečada celou sezonu připomínal, že tato je jeho poslední , že ho šachy nebaví atd. atd., tak jsme se s ním před začátkem hry rozloučili po vzoru fotbalových hvězd. Dostal malý dárek od spoluhráčů i jménem celé Dukly. Potom jsme zasedli k partiím a v tom zazvonil telefon Radima. Rozhodčí ještě nebyl v místnosti a soupeři galantně umožnili vypnout všechny mobily a pak jsme začali hrát. Udělal jsem 3 tahy se 6. členkou klanu Němcových, když jsem s překvapením zjistil, že zvoní i můj mobil. Jak to, když jsem ho před dvěma minutami vypínal? Nevím. Asi jsem nezmáčkl potvrzující OK. Nicméně jako rozhodčí ctící pravidla, jsem se okamžitě vzdal, i když soupeřka by možná pokračovala. Pak jsem zjistil, že mi volal Miloš Sakař, který dorazil na OAZU s Ivanem asi 20 minut před začátkem hry, ale odešel do hospody a te´d nevěděl, kde se hraje. V tu chvíli mě docela popadl vztek, protože jsem nechápal, co chtěl Miloš dokázat: Kdybychom měli všichni telefony vypnuté, tak se stejně nedovolal, a takhle nám přinesl první nulu. Když se podíváte dále na výsledky, tak zjistíte, že druhou nulu v jednom utkání si připsal i svou vlastní hrou na šachovnici.

Všechno toto trvalo cca 5 minut a za tu dobu se mě netrpělivý hráč domácích na 5 šachovnici několikrát ptal, jestli dorazí náš hráč, přestože jsem mu pokaždé řekl, že už je tu jen si odskočil. Abych se trochu uklidnil z tohoto začátku, tak jsem se šel po Honzovi Framberkovi podívat ven, jestli tam nekouří. Také jsem ho tam potkal, s tím, že si právě koupil cigarety a že si ještě jednu dá. Prodiskutovali jsme naši dnešní situaci a vrátili jsme se do místnosti To bylo 18.10 a ke svému nesmírnému údivu jsem zjistil, že Ivan dal partii za remis. Pochopitelně dostal ihned vynadáno, jak to že dává partie za remis ještě v zahájení s mnohem slabším soupeřem, když v zápase prohráváme. Trapně se vymlouval, že o tom nevěděl, přestože jsem to všem nahlas oznámil

Pak se konečně začali hrát normální šachy a situace se rychle dostala do očekávaných kolejí. Poměrně záhy vyrovnal Petr Melmuk. Jeho pozice mi tak trochu připomínala královskou indickou s tím rozdílem, že místo g6 měl černý zahráno f6. Když umístil černý typově jezdce na f4, tak Petr si asi řekl, že „Co dokážeš Ty, dokážu i já“ a posadil svého koníka na f5, aby vzápětí partie skončila, když přišlo Jf5-e7 s vidlemi na krále a dámu, která si poněkud neopatrně stoupla na g6.

Obrat dokonal náš „bijec sezony“ Honza Framberk. Pan „netrpělivý“ hrál i příliš netrpělivě a rychle. Honza mu vysbíral několik pěšců, pak i střelce a bylo hotovo. Jediný problém byl, že se soupeř nevzdával, a tak Honza musel hledat co nejrychlejší cesty k matu, což se mu sice úplně nedařilo, ale o výsledku nebylo ani na okamžik pochyb.

Následovala remisa v Radimově partii, který ji chtěl už asi před hodinou. Tu jsem mu ovšem zakázal, protože v té době byl stav ještě nerozhodný. Menší problémy nás potkali i na 8. šachovnici, kde 5. členka klanu Němcových získala pěšce. Podle Martinových slov si vůbec neuvědomil, že černá tahem Df3 se nechystá na nějaký prudký útok na krále, ale napadá Pa3, kterého si vůbec nevšímal a přišel o něj. Naštěstí se partie rychle přehoupla do koncovky dam s nestejnobarevnými střelci a brzy se oba dohodli na remize.

Vedli jsme tedy 3,5-2,5 a dohrávali se partie na prvních dvou deskách. Zdálo se mi, že Miloš stojí výborně, ale stále se nemohl se svými dvěma jezdci a těžkými figurami dostat na soupeřovu slabinu na b7. A potom si nechal svázat jezdce a za jeho záchranu musel dát pěšce. Nicméně situace se zjednodušila a skončila v koncovce D+J+spousta pěšců. V tu chvíli jsme si v zákulisí říkali, že toto je letos oblíbená Milošova kombinace figur a že určitě ještě něco vymyslí. A taky že ano. Nejprve získal zpět obětovaného/ztraceného pěšce. Ovšem bohužel potom se hnal za ziskem dalšího a ponechal svého krále na pospas soupeřovým figurkám a najednou se ukázalo, že matu či těžkým ztrátám nelze zabránit.

Stav se tak srovnal a tím pádem se veškerá naše pozornost soustředila na hrdinu večera, bojujícího naposledy za svůj  - věřme že milovaný – klub. Martin sice stále něco po celý večer brblal, že tam nic nemá a že by to nejraději dal za remis. To jsem mu musel neustále  rozmlouvat,  až i jeho pravděpodobně přesvědčila kuriosní pozice, kdy bílá dáme se zbaběle ukryla v koutku na h1 zcela obklopená svými spolubojovníky. Za celý svůj život jsem ještě nic podobného nikdy neviděl, a tak jsem se dovolil rozhodčího, zda můžu pozici vyfotografovat a po jeho svolení  se s ní můžete pokochat zde. Celou partii naleznete v sekci Partie. Závěr partie s totální demolicí bílé pozice provedl Martin dokonale a tak se rozloučil stylově zajištěním výhry ve svém posledním mači.

 

Výsledky naleznete v článku Martina Rexy, který mě se svým pohledem na věc předběhl.

Jirka

 

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024