.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Radlice A 6,5:1,5

Radličtí letos všechno vyhráli a pomýšleli na postup do divize. Dukla C však učinila jejich choutkám ráznou přítrž a oplatila loňskou prohru.

Dukla C nastoupila bez Martina Nečady, který „velmi nerad“ uvolnil své místo. Tento kapitánský tah – odborně zvaný Matyskova vyřazovací čtverylka (ze čtyř speciálních hráčů je třeba jednoho vyřadit, aby počet speciálních hráčů v sestavě byl tři) – se mimořádně vydařil. Pokud se Radlice připravovali na určitého hráče, tak to skoro všichni učinili zbytečně.

Zápas jsem neviděl celý, přišel jsem (spolu s Martinem Nečadou) cca v půl sedmé – vůbec se nám z vyhřáté hospody nechtělo! A odcházeli jsme před devátou za stavu 4-1 a s jistou výhrou v kapse.

Po dlouhé době jsem si užil zápas jako divák. A bylo na co koukat – výjimkou byl Radim Pospěch (3.), který dal partii za remis ještě před mým příchodem. Na všech deskách se schylovalo k úporným bojům.  Snad jen u Honzy Framberka (5.) byla jeho převaha už po zahájení zřejmá: Naprosto čistý volný a-pěšec více v 6 těžkých figurách a černopolácích. Pozice byla dosti statická, až na „drobnou“ nuance. Bílé áčko se mohlo, kdyby chtělo, vydat na nerušený pochod až na a6, a možná i dále. To se také stalo, načež se Petr Zdeněk vzdal. Zdá se, že Honza Framberk je posila k nezaplacení!

Předtím remizoval Miloš Vrabec (1.), který proti Zdeňkovi Hábovi a jeho Wolgambitu (nebo něčemu podobnému) zahrál typové e4-e5. Diváci a kybycové si říkali, že pokud je takový tah možný, tak stojí bílý dobře, pokud takový tah nejde, pak to je průšvih. Diskuse na toto téma netrvala dlouho, protože remis. Důvody náhlého smíru nevím. Nicméně do středních her vede Dukla C 2-1.

Mezi půl osmou a půl devátou sledovali DuklaDiváci s potěšením jak se jednotlivé pozice vylepšují – tedy nikoliv všechny a nikoliv neustále – ale celkový trend byl zřejmý.  Danovi Kolářovi 8. se KrálIndická (nebo co to bylo) povedla a bílý mohl jenom čekat, jak se černý aktivně na králKřídle projeví. Když začala být poziční převaha černého Dana zřetelná a plán hry byl jasný: nahrnout všechno na bílého krále, přišel nečekaný „zádrhel“ – Danův soupeř přehlédl dvoutahově kvalitu. Dan ji sebral, ale pak musel partii vyhrávat jinak, než doposud. Změna dekorací naštěstí netrvala dlouho, Dan obnovil tlaky a soupeře udolal. Koukalo se na to pěkně a Dan potvrdil letošní výbornou formu.  3-1

Čtvrtý bod přidal sám kapitán Jirka Matyska 7. Koper sehrál zahájení netradičně – jezdecký manévr Jb8-c6-a5-c6-e7-g8 byl jako ze Španělské školy, nicméně černá pozice byla dosti pasivní. Jirka se vrhl do zápletky, kterou sice spočítal špatně (někteří diváci – já – ji spočítali stejně špatně), ale včas se zarazil a místo útočení zaparkoval do koncovky 2V+J proti 2V+S s mnoha pěšci a mnoha děrami na obou stranách. Soupeř naštěstí nevyměnil lehké figury, a tak se bílý koník pevně usadil v jedné z černých děr, zatímco černý střelec trčel mezi svými pěšci nemaje kloudné perspektivy. Lehké figury nakonec vyměnil Jiřík a přešel do vyhrané 4V, Koper, starý to lišák, ještě stavěl patový obrázek, což se 2V a 5P není vůbec snadný úkol. Jirka však byl na stráži, nebezpečí ucítil, vrátil pěšce, kterého měl navíc a vtrhl do černé pozice věžemi. Dát zpatovanému králi mat už byl snadný úkol.  4-1

I ve zbývajících partiích se DuklaBorcům dařilo. Miloš Sakař (2.) se po zahájení vymotal z mírných potíží a hrála se asi rovná koncovka: Rozkovec V+S+6P a Miloš V+J+6P. Rozkovec měl na dámském majoritu 3 na 2. A jeho střelec opticky koně převyšoval. Kritický okamžik nastal v cca 30. tahu (času mají oba hráči dost), kdy Hynek Rozkovec mohl vynutit přechod do pěšcovky, kterou by určitě neprohrál a v níž by po nadějné oběti pěšce mohl (názor většiny diváků) hrát na výhru. Tuto možnost buď bílý neviděl nebo neshledal atraktivní. Následně však Hynek Rozkovec pokazil, co mohl. Jeho věž se při braní citelně otráveného Pa7 zatoulala a partii rozhodl hezký a docela neobvyklý obrázek na konci delší zápletky. (výsek ze šachovnice – obě věže jsou mimo hru B: Ke2, Sg2, Pf4. Č: Jd3 Pe4. Stalo se Jd3xf4+ po jediném ústupu Ke2-f2 přišlo Milošovo čepobití: e4-e3+! Drzého pěšce může chytit jenom král a černý jezdec sebere beztrestně Sg2. Koncovka s figurou více se prý ještě chvíli hrála, ale to už jsem neviděl.

Pozice Ivana Krutiny (4.) se zdála po zahájení nepříliš zabezpečená proti taktickým akcím. K nim naštěstí nedošlo – Dan Hadžala raději než na nadějné zápletky vsadil na mírné plus, které přenesl do koncovky 4V a nestejní střelci s pěšcem více. Ivanova pozice (snad) celou dobu mého divákování držela, i když oba volní bílý pěšci došli na a6 a c5. Kdyby Ivan neměl „Pána bílých polí“ na e4, tak by bylo zle. Partie nakonec skončila (asi bez velkých příhod) remízou. Ono lámat pozici na výhru za stavu 1-5 (popř. 5-1) se chce opravdu jen obzvlášť zběsilému šílenci…

Partii Petra Melmuka 6. jsem pohříchu sledoval málo – zdála se mi kolem 20. tahu jednak hodně zamotaná a druhak nedobrá.
Petrovy figurky byly o poznání pasivnější a bílý měl našlápnuto k silnému útoku při dlouhé bílé rošádě. Jenže pak bílý dlouho čučel do pozice, kde – podle diváků – měl jen jeden, avšak postačující tah. Nevím, zda ten tah byl jediný a zda ho Vašek Novák zahrál. Když jsem se přes Petra Melmuka záda podíval za dvacet minut, bylo všechno jinak. Petrovy černé figurky stály na optimálních místech a bílá iniciativa (ještě nedávno strašlivá jako Barbucha) se krčila v levém spodním rohu políčka g1.

Za této situace jsem opustil HrMDukla s dobrým pocitem, že věci fungují dobře i beze mne (nebo možná právě proto). Avšak i já jsem přispěl ke zdárnému průběhu mače, protože jsem vypnul jedny zbytečně jdoucí šachové hodiny – tedy doufám, že šly naprázdno…

Ve třech posledních partiích Miloš Sakař uplatnil jezdce navíc, Ivan koncovku udržel a Petr Melmuk vyhrál. Jak k tomu došlo, by mohl poreferovat někdo očitý a ušitý v diskusi…

Autor: PeS

Diskuze k článku

petrm

Ještě k mé partii. Byla pěkně jedovatá. Útok bílého zase nebyl tak hrozivý, bylo to dvojsečné. Uvádím pozici, kdy má bíly po 15.tahu : Kc1, Dg3 Vh1 a d1, Sf4 a h5, Je5, P a2,b2,c2,d4,f2,g2,h2 a černý Kg8, Dc7, Va8 a f8, Sb7 a d6, Jd7, Pa7,b6,c6,e6,f5,g7,h7. Slabinou černé pozice je pole e6. Byly zde pro černého (mě) zajímavé možnosti (Jf6 nebo c5), rozhodl jsem se pro diskutabilní Vac8, pak přišlo 16.Db3-Vf6, 17.Sg5-Sxe5 (bílý pak váhal s variantou 18.Sxf6-Sf4+, 19.Kb1-Jf6 atd.), 18.dxe5-Jc5, 19.De3-V6f8... bylo to ještě dost napínavé i komplikované. Nakonec jsem se dostal k účinnému protiútoku na dámském křídle, kterému bílý nevěnoval patřičnou pozornost (chtěl se soustředit na útok) a nakonec na to doplatil.
Petrm

07.03.2014 19:55

Soukal

Skvělý výsledek, na ELA 0:8, na šachovnici 6,5-1,5. Pro Radlické naprostý dabakl. Kdyby jste, hoši hráli takhle od 1. kola, postup by vás neminul. Petře, Tvů komentáře mi chyběly, piš je častěji.Blahopřeji.

07.03.2014 15:47


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024