.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Favorit soutěže na nás byl připraven

ŠO TJ Dukla Praha C ŠK ERA Poštovní spořitelna D
Vrabec Miloš (H) 2220F ½ - ½ 2239F Bartoš Jan
Sakař Miloš 2052F 0 - 1 2170F Škára Vladimír (C)
Pospěch Radim 2030F ½ - ½ 2171F Pokorný Petr
Melmuk Petr (H) 2016F 0 - 1 2282F Bretšnajdr Vladimír
Matyska Jiří 1950F 0 - 1 2107F Hruška Jan
Lýsek Lukáš (H) 1998F 0 - 1 2173F Jaščenko Olga (C)
Dolínek Vladimír 1985F ½ - ½ 2105F Hula Lukáš (H)
Kolář Dan 1870F ½ - ½ 1984F Šplíchal Petr
  2 : 6

 

Milí přátelé,

dodávám pár slov k zápasu našeho "C" s dosud  nejlepším družstvem naší skupiny. Už ELO body leccos napovídaly - kromě 1.šachovnice zde byly výraznější rozdíly. Nejdříve skončil Vladimír Dolínek na 7.šachovnici - po výměně věží se zdála být dost zřetelná remízová pozice. Na jiných šachovnicích se ještě bojovalo a výsledek nebyl tak jasný, jak v závěru. Bohužel v našem případě celkem ve 3 situacích to úplně černé figury tentokrát nezvládly. Na 1.šachovnici držel Miloš Vrabec remízovou pozici, nevím kdy se pozice Miloše  Sakaře na 2. pokazila (kvůli vlastním problémům jsem to nestačil sledovat). Radim Pospěch hrál velmi zajímavou partii, přes materiální ztrátu využil nevyvinutého dámského křídla soupeře a měl vítězství na dosah. V závěru však měl  určité problémy v koncovce D+S proti D + V. Přesto remis. Hrál jsem na 4.šachovnici s Vladimírem Bretšnajdrem (měl jsem tu čest vzdorovat hráči, který měl nejvyšší ELO). Pamatuji si ho ještě ze 70.let, kdy už hrál dobře šachy. Nejprve jsem byl povzbuzen tím, že jsem poněkud "zamotal" hru- otevřel "f" sloupec, ale oslabil pěšcovou strukturu, leč soupeř si s tím dlouho nevěděl úplně rady a spotřeboval dost času. Pak jsem opakovaně zavrhl zřejmě dvě solidnější možnosti držet napětí v pozici  a propadl iluzi, že budu tlačit v pozici na diagonálu h5-e2 (černá dáma na  h5, nekrytá bílá na e2 za  Jf3), ale přehlédl jsem, že budu vynuceně ztrácet figuru... i když jsem se ještě o něco dále snažil, leč již marně. Na 6.šachovnici  vzdoroval Lukáš Lýsek zkušenější soupeřce, která postupně v pozici tlačila  a na 8.šachovnici Dan Kolář spolehlivě držel pozici (ještě neprohrál ani v C, ani v D!).  Kapitán Jiří Matyska po hrdinném boji opouští dle pořekadla  loď jako poslední. Když jsem odcházel, měl jsem před očima černého pěšce na druhé řadě, který se nechtěl nechat odbýt...  

Myslím, že přes bojovnost jsme na silnějšího soupeře nestačili  a můžeme se přesto pokoušet znovu o nějakou s tzv. medailových umístění.

Petr M.

Autor: petrm

Diskuze k článku

Morv

Malé upřesnění, neprohrál jsem ještě v C,D, ani v E;-)
Ohledně mé partie, zrovna jsem zjistil, že jsem mohl v pěšcové koncovce po 34.g4?? fxg4 35.fxg4 f5!! dokonce najednou vyhrát, protože bílý král nemůže kvůli překážejícímu pe3 stihnout g-pěšce. Omlouvá mě jen fakt, že jsem měl v tu dobu 2 minuty na hodinách a neustálé tahání králem c7-d7 mě uspalo :-)
Škoda...

05.03.2014 21:33

Radim

Jen pro upřesnění k mé partii: Hrálo se něco jako moskevská varianta v dámském gambitu, za bílého s pěšcem méně za iniciativu. Soupeř si však byl dobře vědom různých taktických triků a radši dal kvalitu, pak jsem chybně obětoval kvalitu zpět já, dále jsem opět chybně obětoval ještě figuru za útok a nevyvinuté dámské křídlo soupeře. Černý na oplátku obětoval figuru za přechod do koncovky, která byla dle Rybky rovná. Oba jsme byli ale v časové tísni, a tak co tah, to nepřesnost. Nakonec jsme si postavili dámy a partie skončila myslím zaslouženou remízou.

01.03.2014 17:28


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024