.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Smíchov A - Dukla C 4:4

Nekompromisní bitva bez jediné remízy.

 

ŠK Smíchov A ŠO TJ Dukla Praha C
Zanikov Konstantin 2137F 1 - 0 2121F Nečada Martin (V)
Šedý Pavel 2082F 1 - 0 2052F Sakař Miloš
Kovář Josef (H) 2077F 0 - 1 2030F Pospěch Radim
Vandas Jakub 2005F 1 - 0 2023F Krutina Ivan
Krupička Josef 1879F 0 - 1 1950F Matyska Jiří
Krupička Josef 2015F 0 - 1 1000N Rexa Martin
Petrák Robert 2037F 1 - 0 1985F Dolínek Vladimír
Zikmund Daniel (H) 1936F 0 - 1 1870F Kolář Dan
  4 : 4

Oslabeni o Miloše Vrabce, Honzu Framberka a lukáše Lýska jsme se postavili Smíchovu, který však také nenastoupil v nejsilnější sestavě. Zápas se od počátku nevyvíjel dobře. Na první prohrál černými Martin velmi rychle, postavil něco jako Pirce, ale s dlouhou totálně děravou rošádou, netrvalo dlouho a v 19. tahu vzdal. Hlavní příčinou byla Martinova zřejmá nechuť hrát a celkově negativní rozpoložení. Potom nějak prohrál Miloš a Vláďa Dolínek. U Miloše to bylo dost překvapivé, protože se mně zdálo, že stojí dost dobře (měl jednu chvíli dokonce 2 pěšce víc), ale pak se asi něco zvrtlo. Vláďa měl pasivní pozici, trpěl černými v „katalánovi“ až dotrpěl. Takže 3:0, a vzhledem k vývoji své partie i náhledu na ostatní jsem zápas odepisoval.  To už jsem se ( a naštěstí  také můj soupeř) dostával do tísně. Od zahájení jsem stál hůř, ale v tísni začal hrát soupeř měkké tahy a já prorazil útokem na bílého krále. 1:3. Vzápětí však vzdal Ivan, někde prohospodařil pěšce a jeho protivník už výhodu nepustil. 1:4. Na osmém stole Dan pěkně tlačil bílými svého soupeře celou partii a nakonec to dotáhl k zasloužené výhře. Téměř ve stejný čas vyhrál rovněž Martin Rexa, náš černý kůň, který však měl nyní figury, t.j. i koně bílé. Jak jsem pochopil, jeho protivník nezvládl koncovku těžkých figur. 3:4. Vše tedy viselo na kapitánovi. Jirka opět rozehrál své „něvazmožnoje načalo“, v němž typově obětoval kvalitu, ale zdálo se mi, že za ní moc nemá. Sice prohnal krále až na dámské křídlo, ale jeho bělopolný střelec nějak neměl prostor. To bylo ve fázi, když jsem ještě hrál svou partii a neměl šanci proniknout do všech detailů Jirkovy partie. Když už hrál Jirka sám, jeho pozice byla o hodně lepší, kvalitu měl pořád méně (materiál: D+V+3p proti D+J+4p), ale za volného pěšce a excelentního („atomového“) koně na e5. Tarrasch tvrdil, že se vyrovná věži, a tady to byla ukázka par excellence. Po pár mezitazích, které si popravdě Jirka mohl odpustit a dámy vyměnit hned,  dámy konečně vyměnil, čímž zbavil protihráče možnosti nějakého věčného šachu a pěšce dotáhl do dámy. 4:4.

Velmi bojovné utkání, určitě lepší zážitek než hokej na olympiádě.  

 

 

 

 

 

 

Autor: Radim

Diskuze k článku

Matyska

Dovolím si připojit několik postřehů, které Radim nezaznamenal. Ivan bohužel neztratil jednoho pěšce, ale jeho soupeř si je vyzbírával jak chtěl a kdy chtěl. Nakonec byl poměr pěšců 1:mnoho (ani spočítat jsem je neuměl, pravděpodobně 5 nebo 6).
Miloš Sakař měl skutečně po skončení tísní pozici, v níž měl volné pěšce a+b navíc a figury byly V+J+S (Miloš) proti V+2S (soupeř). Když za chvíli prohrál, nechtěl jsem tomu vůbec věřit, ale prý přehlédl jednotahový mat.
Martin Rexa opět očarovával svého soupeře v časovce, tak jako skoro ve všech partiích, které jsem zatím měl možnost sledovat. Tentokrát před tísní obětoval pěšce za silnou iniciativu. Potom čaroval a čaroval (mám dokonce podezření, že své soupeře musí nějak hypnotizovat), a po 40 tahu měl pěšce navíc a silný útok v koncovce D+V:D+V. Následně správně vyměnil všechny figury a přešel do pozice, která byla málem patem. Černý měl jediný tah, kterým musel odevzdat dalšího pěšce a vše bylo jasné.
Moji partii až do nějakého 12. tahu najdete v Iljin Odesskij,Nevozmožnoje načalo, str. 37., kde též můžete nastudovat další teorii tohoto bláznivého zahájení. Pak se soupeř domníval, že získává figuru, když napadl jezdce, který nemá ústup, ale byl rázně vyveden z omylu. Následně jsem chtěl využít jeho šoku z totálně děravé pozice a nekrytého krále, tak jsem obětoval kvalitu, kterou mě schvalují i motory. Bohužel o 2 tahy později, jsem podle nich ještě měl obětovat figuru a bílý si pak může vybrat, zda odevzdá dámu za věž nebo jiné 2 figury. Tím, že jsem toto nezahrál, jsem najednou nevěděl jak pokračovat v útoku, tak jsem si nakonec odvážně vzal ještě jednoho pěšce na h2, čímž jsem dal bílému volné sloupce g+h proti mému králi. Pravděpodobně, kdyby někde bílý pokračoval razantněji, tak mě tam musel dostat. Bohužel pro něj se jako významný faktor v partii začal projevovat čas (v 15. tahu jsem měl spotřebováno 10 minut a soupeř 67 minut). Jakmile partie přešla do koncovky D+V:D+J, tak už byla asi lepší pro mě. Dlouho jsem nechtěl měnit dámy, protože jsem pořád hledal nějakou vidličku, a teprve později jsem si uvědomil, že výměna dam bude nejrychlejší cestou k výhře, když král bílého, který se potuloval někde po sloupcích a,b nebude moci chytat mého pěšce g podporovaného jezdcem a králem.

Na závěr bych chtěl říci, že na rozdíl od některých našich kolegů, kteří zanechali či zanechávají šachů, si myslím, že právě takováto dramatická utkání jsou to pravé, co mě na šachách baví.

20.02.2014 14:22

Martas

Ve své partii jsem nechal soupeři pěšce s koněm za střelce, částečnou kompenzací byla diagonála a1-h8 a vzhledem k lepšímu času taky komplikovanost pozice. V časové tísni už soupeř nedopočítal útok a začal se preventivně bránit, což ho díky časovce stálo 2 pěšce. Po 40-tém tahu už jsme měli koncovku s dámou a věží, kde jsem měl kromě pěšce k dobru také možnost prohánět krále. Toho se mi povedlo vyhnat a zavřít na polích h4, h5, g5 a následně vyměnit těžké figury do pěšcovky, která vypadala zablokovaně pouze na první pohled.
V pozici bílý Kh2 pa2, b3, f2, f4, h3, černý Kh5, pb5, g6, h6 zahrál černý vynucené 55..b4, následovalo 56.Kg3 (zugzwang) g5 57.f5 (zugzwang) g4 58.hxg4 s triviální výhrou.

20.02.2014 13:48

petrm

Jak se tak koukám na průběžné výsledky, tak se mi zdá zatím největší posílení (kromě Honzy Framberka) výsledek M.Rexy, který vydatně sbírá body jako černý vzadu (pardon, v tomto případě jako bílý...). Jenom malou opravu, ta nejsilnější sestava,jak se o ni Radime zmiňuješ, by pak obsahovala 3 hosty a 1 volného hráče Martina Nečadu, muselo by se pak někoho z jmenovaných ubrat...
Sleduji, že se snažíme kopírovat B tým- taky jedna prohra a jedna remíza.
Zdraví všechny Petr

20.02.2014 11:56


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024