.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Tábor – Dukla A 3½ : 4½

Těsná výhra po dramatickém průběhu

Do Tábora, který je v sestupovém pásmu, jsme jeli s jasným cílem: nedat soupeři naději, že pětibodový příkop mezi ním a námi je možné překonat. K tomu bylo třeba utkání neprohrát a nejlépe vyhrát. Jak víte již z titulku, nakonec se to podařilo, ale vůbec to nebylo jednoduché. Dík patří všem zúčastněným včetně těch, kteří sice do celkového skóre body nepřispěli, ale obětavě vypomohli, když bylo třeba.

Sokol Tábor

 

ŠO TJ Dukla Praha

Borkovec Milan

2208F

0

-

1

2378F

Orság Milan (H)

Trepka Jan

2175F

0

-

1

2267F

Fajman Petr (H)

Blažek Jiří

2171F

1

-

0

2246F

Bauma Jiří

Hrubý Milan

2080F

0

-

1

2211F

Muroň Miroslav

Maříková Jana (H)

2054F

1

-

0

2210F

Novák Petr (C)

Růžička Aleš

2032F

½

-

½

2121F

Nečada Martin

Mészáros Luděk

2094F

½

-

½

2044F

Pecháček Stanislav

Mindl Josef

2069F

½

-

½

2030F

Pospěch Radim

 

:

   

 

Skóre utkání se zpočátku nevyvíjelo v náš prospěch.

Po remíze Radima (8), kdy Radim postavil pozici, kde nevěděl, jak dál a čas mu začal neúprosně nabíhat, jsme zaznamenali v krátkém sledu hned dvě porážky. Nejdříve se musel sklonit před umem soupeřky Petr (5), kterému se nepovedlo správně naladit figurky v Botvinnikově variantě a soupeřka jeho pozici doslova rozebrala.

Hned nato kapituloval i Jirka (3), jehož soupeř vystihl slabinu tahu Jg8-e7 v Královské indické (po g4 nemá tento kůň moc perspektiv) a – jak se aspoň z mého pohledu zdálo – Jirku postupně udolal. 2½:½ pro domácí vypadalo zle.

Standa (6) se musel v zápětí spokojit s opakováním tahů, nechtě-li riskovat přespříliš.

Naštěstí se tou dobou usmálo štěstí na mne (4), když soupeř v trochu horší pozici udělal hrubou chybu a umožnil mi získat drobnou kombinací pěšce a vyhranou pěšcovku. Uplatnění převahy už nebyl problém.

Petr (2) svému soupeři předkládal jeden problém k řešení za druhým, takže ten se dostal do časové tísně, kde se dopustil rozhodujících přehmatů – ztratil kvalitu a Petr přímo vzorově partii dovedl cestou zjednodušení do vítězství.

Takže 3:3 a hrají se poslední dvě partie Martinova (7) se šancí na výhru a Milanova (1) s držením remízy.

Martin, který se pokusil již dříve soupeři nabídnout remízu, byl jeho odmítnutím donucen partii hrát a hrál ji dobře – dosáhl pozice na pokraji výhry. Nevím, zda mohl hrát někde lépe (myslím, že ano), ale i vzniklá koncovka 2V+3p proti V+J+4p vypadala velmi nadějně, byť uplatnění výhody vůbec nebylo jednoduché. Každý ale občas míváme stav, kdy máme pocit, že nedokážeme už udělat ani tah – hlava to nebere, myšlenky se pletou. Martin v této situaci po domluvě se mnou (již jsem se v té chvíli smířil s celkovou remízou) zopakoval tahy a udělal remis. (V tu chvíli jsem netušil, jak dokonale má Martin jakožto kapitán týmu C zmáklou zápasovou strategii.)

Tím pádem zůstalo vše na Milanovi. Ten se v průběhu partie vytrvale snažil vyhnout se remízovým přístavům a balancoval při tom na samé hraně přípustného rizika. Výsledkem byla koncovka D+5p (Milan) x V+S+5p, kde ale postouplý pěšec d a skvělá souhra Ve7 se střelcem zajišťovaly bílému remízu, „kdy si vzpomene“. Bílý si ale nevzpomněl – chtěl z pozice dostat víc (celková remíza domácí neuspokojovala) a přepjal strunu. Milan kombinací matových hrozeb a šachů dobral střelce a partie (i zápas) tím pro nás šťastně skončila.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024