.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Era pošt. spoř. E - Dukla D 6:2

Utkání rozhodly mobily

 

Hučín Jan

2209

     1:0

Lýsek Lukáš

1998

Královský Martin

2042

0,5:0,5

Tejkal Jiří

1970

Šindelář Pavel

2007

    0:1

Novák Vítězslav

  1971

Fišer Jiří

2001

  1:0K

Dolínek Vladimír

1985

Hykš Martin

1934

  1:0K

Světlý Jiří

1946

Chaloupka Martin

1869

  1:0

Mašek Jan

1937

Charouz Jaroslav

1723

     1:0

Richtr Karel     

1909

Talpa Pavel

1864

  0,5:0,5

Kolář Dan

1870

 

Bohužel další zbytečná prohra s hratelným soupeřem.

Už příchod do hrací místnosti se neobešel bez problémů. P. Tejkal si zapomněl občanský průkaz, který vrátná vehementně vyžadovala, nakonec p. Tejkal prošel ale příjemné to nebylo.

Utkání nabralo spád hned v zahájení, když Vláďovi Dolínkovi se „ozval“ mobil který Vláďa sice vypnul ale z neznámých důvodů se sám aktivoval – sám jsem slyšel uvítací tón který se ozve při zapnutí mobilu. Ten bohužel slyše i rozhodčí a soupeři nekompromisně trvali na kontumaci. Vláďa se sice odvolával na svědectví soupeře že mobil vypínal, ale ten samozřejmě o ničem nevěděl. Bohužel i kdyby vypnutí potvrdil nebylo by to nic platné – rozhodující není zda jsem mobil vypnul ale jestli zazvoní čili nic. 0:1 kontumačně.

Nepříjemné tušení že utkání nedopadne dobře jsem začal mít, když Dan Kolář svoji partii remizoval – bohužel remízové to bylo, těžko se s pozicí dalo něco dělat.  0,5:1,5

Pak ještě remizoval p. Tejkal – tuto partii jsem prakticky neviděl, letmým pohledem to na remízu vypadalo.  1:2

Asi definitivní ránu do vazu dostalo mužstvo když telefon se ozval i Jirkovi Světlém – to už bylo příliš. Přitom jsem s Jirkou mluvil o nehodě Vláďi Dolínka ale Jirka si byl jistý, že nic nezanedbal ale spletl se. Zapomněl na nastavené buzení a doplatil na to. Nejhorší bylo, že se to stalo ve vyhrané pozici a tato událost hrubě ovlivnila vývoj zápasu. 1:3 kontumačně.

Seděl jsem u vedlejší šachovnice a měl to z první ruky. Zřejmě i toto ovlivnilo mou hru (na něco se vymluvit musím). Soupeře jsem přehrál a získal kvalitu, ale jak je mým dobrým zvykem s kvalitou víc jsem snadno prohrál. Pozice mi neseděla (jak mi později Rybka ukázala, viděl jsem ji lepší než ve skutečnosti byla ale dala se hrát na výhru.) a záhy jsem se dostal do kritické časové tísně. Nakonec jsem ztratil dalšího pěšce a dvojice střelců mi tak „zatápěla“, že jsem byl nakonec donucen vrátit kvalitu a přejít do koncovky nestejných střelců se dvěma pěšci méně. I teď není jasné zda se dala udržet, ale byla tak náročná, že jsem ji posledních 30 minut které mi zbývaly nebyl schopen hrát dostatečně kvalitně abych pozici udržel. Před touto koncovkou jsem měl ještě nabídku remízy od soupeře ale vzhledem k poslednímu vývoji jsem odmítl a byl po zásluze potrestán. 1:4

O dalších partiích už toho moc nevím – Karel Richtr prohrál i když se mi jeho pozice nejevila špatně  1:5

Debakl završil Lukáš Lýsek, jak mi později řekl měl šanci remizovat ale neviděl v partii správné pokračování. 1:6

Ještě jsem pozapomněl na Víťu Nováka, který jako jediný vyhrál – jeho partii jsem vůbec nezaregistroval, v zahájení pozice vypadala vyrovnaně.  2:6

Výsledek hrubě ovlivnily kontumace. Dvě kontumace jednoho družstva v jednom utkání jsem ještě nezažil – většinou si po první kontumaci dá každý pozor, zde to bohužel neplatilo.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Morv

Pohled oupeřů lze najít na
http://www.erachess.cz/vsichni-se-ptaji-komu-to-zvoni/

24.02.2014 23:44

Morv

Jen k mé partii bych podotkl asi toto:Snažil jsem se bílými tlačit, ale trochu jsem manévry přehnal a soupeř tahem 16.- Df5! napadl pc2 i pe5. Nechal jsem mu pe5, a na několik dalších záchranných tahů jsem spotřeboval hodně času a ve 20. tahu jsem měl na dalších 20 tahů poslední 4 minuty!, zatímco soupeř půl hodiny. Musel jsem tahat rychle, naštěstí i díky soupeři, který nehrál nejsilnější tahy, se mi zadařilo plnit časový rozpis a díky aktivní dvojici střelců jsem získal jeho zaostaleho pe7 nazpět za cenu výměny jednoho střelce. Ve 30. tahu jsem měl poslední 2 minuty a pozice vypadala vyrovnaně, tak jsem nabídl remízu, hlavně kvůli časovému deficitu. Soupeř odmítl, ale během dalších 4 tahů jsem ještě vylepšil svou pozici a tentokrát nabídl remízu soupeř, kterou jsem přijal. Zbývala mi do časové kontroly (6 tahů) 1 minuta 25 sekund a na prkně bylo prakticky vzájemné opakování tahů, pokud se nikdo nechtěl dostat do nevýhody. Kdybych měl na prostudování pozice aspon 10 minut, odmítl bych a hrál dále, protože moje pozice bylo až mírně lepší. Bohužel s tak malým časem limitem jsem nechtěl riskovat a družstvo ještě víc znevýhodnit v případě prohry na čas, či nějakým sebevražedným tahem v časové tísni.
Tímto se tedy velmi omlouvám, že jsem remizoval za nevýhodného stavu pro naše mužstvo, za "normálních" podmínek bych tak neučinil.

01.02.2014 16:43

Martas

Neco podobneho se stalo pred par lety Shortovi, pamatuju si nejaky clanek s nazvem "Nokia Gambit".

31.01.2014 11:10

richtrk

uprimne se takoveto kontumace vzdycky desim, protoze v mem mobilu nejde baterka vyndat ,-( pro jistotu davam vetsinou batoh s notebookem a mobilem do uschovy k rozhodcimu a doufam, ze pokud by tam neco pipalo, tak se mne to netyka. Ale jisty si nejsem.....

31.01.2014 10:11

Honza

Pro Mirka: alespoň co jsem já slyšel, toto se mělo přihodit Vokáčovi pokud to není jiná příhoda.

30.01.2014 15:51

Honza

Přidávám mail od Vláďi Dolínka
Ahoj Honzo,
obával jsem se, že mou vinou s ERA E prohrajeme 3,5-4,5, takže slabou útěchou je, že porážka není pouze mým zaviněním. Nicméně: mobil mám už mnoho a mnoho let a vypínám ho nejen při šachu, ale i ve studovně knihovny, v divadle, u lékaře a ještě se mi nestalo, aby se vypnutý mobil sám od sebe zapnul. Jako naprostý analfabet v této záležitosti se ptám: není v budově banky nějaké elektronické zabezpečení proti počítačovým hackerům či něco podobného, co by svým signálem mohlo způsobit zapnutí vypnutého mobilu? Stalo se to jenom nám nebo i některému jinému družstvu hrajícímu v budově banky? (Z výsledků na stránkách Pražského šachového svazu nejsou zřejmé kontumace.) Nevím, jak se připojuje diskuse na naše stránky, pokud chceš, můžeš tam předat tento můj mail. Zdraví
Vláďa Dolínek

30.01.2014 15:49

Luky

Já si myslím, že jsme se střetli s velice podlým soupeřem, aby nás porazili, museli aktivovat hackerského červa, který našim hráčům spouštěl vypnuté mobily, no fuj! :-D

K mé partii, stala se mi nemilá věc, že jsem si nemohl za boha vzpomenout, jak mám přesně zahrát jednu z vedlejších variant a tak jsem se dostal černými do prohrané pozice, neboť jsem zvolil, jak tomu obvykle bývá, nejhloupější možnost. Soupeř to tahal a-tempo, očividně dobře znal i mou odpověď, ale pak nezahrál úplně nejpřesněji a já vyrovnal. Partie se zlomila v oboustranné těžké časovce, kdy jsem neviděl jeho plán, ztratil pěšce a soupeř již vzniklou elementární koncovku lehce vyhrál. Škoda, šanci jsem opět měl.

30.01.2014 10:16

Mirek

Honzo, cítím s Vámi, vím že proti podobným příhodám není nikdo imunní. 2 mobily v jednom zápase je skutečně slušný výkon!
Cca před dvěma lety jsem někde četl, jak mobil zazvonil přednímu profesionálovi na olympiádě - že mu chtěl kamarád popřát vše nejlepší k narozeninám - to bylo asi moc vítané přání :-).

29.01.2014 21:31


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024