.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Podařený sicilský večer, aneb Dukla B-Bohnice A 6-2.

Že to byl podařený večer je jasné už z výsledku a proč sicilský? V plné polovině partií se hrálo toto zahájení a nutno podotknout, že s plným bodovým ziskem pro Duklaborce. A bylo jedno, hráli-li bílými či černými.

Když jsem se poprvé po hodině hry zvedl od stolku rozhodčího a šel si zapsat časy na hodinách a zkouknout jak to hoši hrají, musím říci, že se mi v té době Milan Petras zeptal, jak to vidím?,  tak  jsem přesně předpověděl konečný výsledek. Pravda, někde jsem očekával spíš remisy. Protože mi hoši ochotně poskytli partiáře, tak 6 partií naleznete v sekci partie.

Nejjasněji bylo na 5. šachovnici, kde se černý král dobrovolně vydal na pole a5 a Igor si už vybíral, jak jej zmatuje a skutečně během 5 minut bylo hotovo. Na prvních dvou deskách vypadala naše převaha také velká: Jirka odchytil soupeřova krále v centru a Mirkův soupeř si dobrovolně zablokoval svého Sb2 za pěšcovým řetězem a Mirek ovládal celou šachovnici. Na dalších dvou deskách to vypadala velmi vyrovnaně, Jarda byl v totálně remisové koncovce s nestejnými střelci a věžemi. Na 6. Ruda stál jen o malinko lépe. Zato na 7. byl na šachovnici pěkný zmatek. Jirka měl 3 figury proti dámě a počítače také ukazují, že se partie přelévala ze strany na stranu. A na 8. už mohl Radim v klidu klábosit se všemi přítomnými, protože měl ve věžovce dva pěšce navíc.

Jako druhý skončil Jarda, když jeho soupeř udělal jednu jedinou chybu v posledním svém tahu. Do té doby je hodnocení stále 0.00. Pozice se dala držet např. po tazích 32. f3 a 33.Ve4 a černí pěšci se přes hráz věže a střelce nedostanou. Nutno podotknout, že v partii hrál velkou roli čas, protože J.Ursta přišel s půlhodinovým zpožděním a na posledních 20 tahů měl jenom 2 či 3 minutky.

 Dál Radim svoji partii v poklidu dotáhl do konce a Jirka Brát bohužel nakonec udělal několik nepřesností a na závěr se vzdal před ztrátou věže. Ruda mě bohužel utekl s partiářem, takže přesný popis jeho partie neznám a ani nevím, co bylo rozhodující v jeho partii. Podstatný byl další bod těsně před kisnami pro nás.

Do časovek šly nakonec první 3 partie. Zatímco Mirek v pohodě utahoval šrouby a vyhýbal se nějakým léčkám, tak další dvě byly docela napínavé. Jirkův král se po menší honičce ocitl na centrálních sloupcích, kde si musel dávat pozor, aby nakonec náhodou také nedostal mat, a současně musel hledat cesty, jak zamezit věčnému šachu. To se mu dařilo a když nakonec dostal asi 2 tempa k přepadu soupeřova krále, tak jej nakonec donutil ke vzdání. Ale Pavlovi se tíseň moc nepovedla, ztratil tam nějaké pěšce a i když se pak snažil ještě celou dohrávku něco vymyslet, už se s pozicí nedalo nic dělat.

 A protože stále nevíte s kým hoši hráli, tak tady je souhrnná rekapitulace výsledků:

 

ŠO TJ Dukla Praha B

 

ŠK Bohnice A

Bauma Jiří (V)

2246F

1

-

0

2123F

Valeš Václav (H)

Muroň Miroslav (V)

2211F

1

-

0

2015F

Hořínek Karel

Pták Pavel (H)

2153F

0

-

1

1996F

Petras Milan

Novotný Jaroslav

2173F

1

-

0

1973F

Ursta Lubomír

Němec Igor

2097F

1

-

0

1949F

Vlček Dalibor

Soukal Rudolf

2037F

1

-

0

1875F

Dlouhý David

Brát Jiří

1916F

0

-

1

1911F

Omelka Antonín

Pospěch Radim

2030F

1

-

0

1925F

Brož Zdeněk

 

6

:

2

   

 Pěkný zcela resultativní výsledek.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

jirka bauma

Nemám to před sebou, ale máš pravdu, mohl jsem dostat mat.

30.01.2014 15:58

Mirek

Jirko, je ta Tvoje partie (Bauma - Valeš) zapsaná dobře? Po 19. c3 totiž vychází Dxg2 20. Kxg2 Vg6 21. Kf1 Sh3 mat!

29.01.2014 15:06

jirka bauma

Soupeř mi překvapil v zahájení, které sám hraju černými, takže jsem sežral přiotráveného pěšce a stál jsem podezřele. Nicméně tah Vg6 už nevypadá úplně optimálně, bylo zřejmě lepší vložit nejprve h3, nyní jsem buď mohl pokrýt hrozby tahem Je3 nebo sebrat figuru, protože můj čas nebyl ideální, forsíroval jsem situaci a sebral figuru, ale černému se tam podařilo najít variantu, kde za figuru získal 3 pěšce, nevím, jestli jsem to tam zahrál přesně, protože ve výsledku stál černý zase o něco lépe, nicméně stačil jeden neopatrný tah a dostal jsem se k razantnímu protiútoku, který skončil matem (s figurou méně se to bránilo těžko)

29.01.2014 11:46


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024