.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - Oaza C 3,5:4,5

Utkání rozhodla chyba kapitána

Lýsek Lukáš           1998  0,5:0,5  Vedral Oldřich 2321 

Tejkal Jiří               1970    0:1      Čmiko Jakub     2036 

Dolínek Vladimír    1985   0,5:0,5   Pirklová Hana   2064 

Světlý Jiří                1946    1:0       Tyle Vladimír    1947

Mašek Jan               1937    1:0       Netík Josef         1902

Richtr Karel            1909     0:1   Pokorný Jan      1874     

Jahoda Ladislav     1967  0,5:0,5  Štěrba Karel       1968 

Kapila Patrick        1675     0:1    Vašíček Martin  1829 

V utkání 2.kola jsme byli k zisku všech 3 bodů velice blízko, avšak zřejmě rozhodla chyba kapitána. Dobrovolně jsem se zřekl nejsilnější sestavy a nechal se „ukecat“ Jirkou Matyskou abych C přenechal Dana Koláře. Tato situace dle mého mínění je příznačná pro stále se opakující chyby v sestavování a koučování družstev Dukly a z toho rezultují neúspěchy. V daném případě pokud by za C nenastoupil Dan, družstvo by hrálo v 7, protože všechny náhradníky má z D. Podíváme-li se však na problém podrobněji co by se stalo? C má takové personální obsazení, že i v 7 je schopno s většinou mužstev vyhrávat – rozhodně mu nehrozí sestup a postup také ne, ten má v popisu práce B. Pro D je však každá neúčast hráče základní sestavy likvidační, což se ukázalo při neúčasti Dana. Nejsem chytrý „po boji“ tyto myšlenky mě napadaly už když jsem o problému s Jirkou diskutoval, ale zkrátka jsem vyměkl a nechal se „zblbnout“.

K samotnému zápasu:

Od počátku se nevyvíjel příliš dobře, pozice se mi vůbec nelíbily. Partie se totálně nepovedla Karlovi Richtrovi, který pod hrozbou ztráty pěšce f7 (soupeř měl Db3, Sc4 a hrozil Je2) skočil z louže pod okap a zahrál Ja5, což však neměl dělat. Soupeř mu jezdce vyměnil a jeho věž se usídlila na e7 což znamenalo konec. Karel ztratil nejen pěšce f7 ale i b7. (Jako nejlepší řešení jsem viděl nechat jezdce stát na c6 a případně si nechat sebrat na f7 s ústupem krále a později využít otevřeného sloupce f)Partie poté přešla do beznadějné koncovky a nastal rychlý konec.  0:1

Brzy nato jsme prohrávali 0:2. Patrick nestál špatně ale zamotal se do zápletek po otevření pozice a soupeř získal na dámském křídle pěšcovou vozbu (3 volné spojené pěšce) kterou uplatnil k výhře.

Pak začal zápas vypadat o poznání lépe. Jirka Světlý který měl pěšce méně a pozici nic moc pro mě nepochopitelně zvítězil a dal nám šanci.    1:2

V té době jsem už byl vyhraný a vyrovnal na 2:2 Měl jsem trochu štěstí, zahrál jsem slabší tah a mohl stát hůře. Tah který jsem měl zahrát a viděl ale nespočítal spočíval v přechodné oběti figury, ale jak už jsem napsal nespočítal jsem to a neodvážil se ho dát i když jsem cítil že tam patří. Soupeř však mého zaváhání nevyužil a ztratil figuru.

Milým překvapením byla remíza Lukáše Lýska s Vedralem to byla půlka nad plán, dokonce snad mohl Lukáš vyhrát ale v partii pokračování neviděl.  2,5:2,5

Tím dobré zprávy končí. Láďa Jahoda „držel soupeře pod krkem“ zvláště časově – soupeř měl na 20 tahů 2 minuty, ale v časovce hrál netakticky a dovolil zjednodušení pozice. Jsem přesvědčen, že kdyby neustále komplikoval hru i za cenu oslabení, soupeř by to nemohl zvládnout. Škoda, to byla jedna z remíz která nás nakonec mrzela. 3:3

Pan Tejkal stál celou partii dobře, nevím co se nakonec stalo ale když jsem pozici viděl měl o figuru méně a beznadějnou pozici kterou také rychle prohrál.  3:4

Vše měl v rukou Vláďa Dolínek. Stál nadějně a vypadalo to, že by mohl vyhrát. Soupeřka však situaci zvládla a i když měla 2 pěšce méně neustále vzdorovala. Nakonec se dočkala a díky volnému pěšci h donutil odevzdat Vláďu jednoho z pěšců což byl konec – remíza byla nevyhnutelná. 3,5:4,5

Jak z průběhu vyplývá situace byla na vážkách a zřejmě rozhodla neúčast Dana Koláře – tudíž moje chyba.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Honza

Pro Jirku Matysku: zřejmě jsi nečetl mou zprávu pozorně-jasně jsem napsal že C má všechny náhradníky z D a muselo by hrát v 7. Buď jsi nepochopil (nebo nechceš pochopit)že i kdyby C na Porgu prohrálo v zásadě se nic neděje (není to o jednom utkání) - jeho kádr je takový, že by tuto ztrátu v pohodě nahradil zatímco pro D je každý zápas existenční, tam to jedno utkání může rozhodovat. Nutně jsi hrát v 8 nepotřeboval. Ať jsem ti dal kohokoliv, jsou to všechno hráči základu a družstvo jsem tím oslabil. Vycházím samozřejmě z faktu, že družstva byla stavěna tak aby B postoupilo a D se zachránilo. C stojí někde mezi tím. Co se týče kritiky, kritizuji především sebe protože jsem dostatečně nehájil zájmy družstva což mi bylo i po právu vytknuto.

22.01.2014 20:00

Matyska

Honzo pokud chceš kritizovat, tak bys měl v prvé řadě uvést všechny okolnosti. Tou nejdůležitější bylo, že v pondělí hrála všechna 3 družstva najednou, takže bylo už v prosinci jasné, že tento den bude kritická situace. Tou druhou je samozřejmě to, že máme v jedné skupině 2 mužstva, která tím pádem nemohou mít mezi sebou náhradníky. V družstvech B a C hrají Radim a Martin Rexa, zbytek náhradníků mám z D. Protože jeden z hochů musel hrát za B a v první osmičce mám 4 hosty, potřeboval jsem nutně jednoho náhradníka z D.Zvolil jsem toho, kterého máš napsaného nejvíc vzadu, abych Ti neoslaboval předek mužstva.
Nechám na posouzení jiných, jestli má větší šance na postup C nebo D na záchranu.
Jak si budeš moci brzy přečíst v referátu, určitě bychom v 7 na Porgu nevyhráli. V plné sestavě posílení o Radima, který měl původně hrát za B, jsme dlouho spíš bojovali o remizu, a teprve 2 hrubé chyby soupeřů (jedna zrovna v partii s Danem) nám doslava darovaly výhru. V případě, že by vedli , tak by je před časovkou nic nenutilo riskovat a v pohodě by partie zremizovali a tím bychom možná celé utkání prohráli.

22.01.2014 18:45

Luky

taky bych si dovolil přidat svůj pohled na utkání. Ze zahájení s Vedralem (prosím ještě o korekci v tabulce, s Filipim jsem hrál v 1. kole) jsem získal výhodu, kterou jsme ale po 2 ne úplně přesných tazích ztratil a soupeř získal nepatrně lepší pozici, se kterou ale taky nenaložil úplně nejlépe, neboť nevyužil můj slabý 20. tah, po kterém bych se dostal do těžké pozice (asi to nebylo zase tak úplně zjevné, když to můj ratingově výrazně silnější soupeř taktéž neviděl - ty šachové stroje jsou někdy na "zabití", kolik toho "vidí":-)). Odpověděl jsem překvapivě velmi přesně a vybudoval docela pevnou pozici, kterou se soupeř snažil za každou cenu otevřít a pro změnu chyboval i on, nekorektní obět jezdce jsem ale i s ohledem na nedostatek času (měl jsem asi 4 minuty na 9 tahů) nepřijal a zahrál opatrnější alternativu, která mi i přesto podle počítače držela výhodu, nechtěl jsem si otevřít krále proti 3 jeho figurám, v té chvíli mi to přišlo trochu sebevražedné (pro ty kdo tomu rozumí, já tedy moc ne, rozdíl v hodnocení oproti +4 jsem měl jen necelých +2). Soupeř předtím odmítl návrh remízy a po pár tazích, kdy jsem nabyl vniřního pocitu, že to asi nejspíše už neprohraju, že jsem se dostal z nejhoršího, mi nabídl remízu on sám, kterou jsem nakonec přijal. Škoda, až počítač doma mi ukázal, jak jsem mohl snadno vyhrát, v té chvíli jsem si sice uvědomoval, že stojím lépe, ovládl jsem volný sloupec a jeho pěšci na dámském křídle byli dost slabí, ale asi bych to, ne určitě bych to, tak přesně jako počítačem navrhované řešení nezahrál. Taky to mohlo dopadnout opačně a kdyby ztrestal mou chybu, tak bych logicky prohrál. Za remízu jsem nicméně vskutku vděčný, moc si to prozatím užívám a věřím, že se přidají i týmové výsledky a nebudem na konci litovat těhle 2 těsných proher. Každopádně cílem je si dobře zahrát a odreagovat se od starostí běžného života a to se zatím děje!

21.01.2014 21:10

Mirek

Několik reakcí z různých soudků:
Výsledky v záhlaví článku jsem opravil.

Výsledky jednotlivců v družstvech doplňuji, když se je dovím. Bohužel zatím je pro mne nejschůdnější je opisovat ze svazových stránek, kde jsou letos velmi aktuální:
http://db.chess.cz/soutez.php?sid=1337 - skupina 11
http://db.chess.cz/soutez.php?sid=1338 - skupina 12
http://db.chess.cz/soutez.php?sid=1342 - skupina 32

Dukla B včera s Vyšehradem neměla žádný problém, i když jsem dorazil o 30 minut pozdě díky tomu, že jsem jel omylem do Dukly ... :-)

Co se týká cílů ... nevím ... ten postup je pro B dost nepravděpodobný, pokud se bude PORG scházet. Já pro sebe mám hlavní cíl si zahrát a sportovní výsledky nejsou úplně důležité (to je spíš smíření se se skutečností než nedostatek ambicí :-)

21.01.2014 20:21

Honza

Nečetl jsi špatně, skutečně původně byla uvedena porážka Dukly B 1:7. Také jsem nechápal jak by B mohlo prohrát s Vyšehradem F takovým rozdílem.

21.01.2014 19:06

petrm

Omlouvám se, je to naopak, předtím jsem to četl asi špatně. Dukla B tedy vyhrála 7:1. Gratuluji: Škoda, že jsou u soupisek zatím jen výsledky u A, B a D (a zatím ne u C a E).

21.01.2014 16:19

petrm

Jako host aspoň vyjadřuji pochvalu za bojovnost - je to smůla v prvních dvou kol ech vždy 3,5:4,5. Jen bych si dovolil poopravit úvahu autora článku ohledně ambic. Zdá se mi, jestli jsem to četl správně, že po druhé porážce (tentokrát dost drtivé) je postup družstva "B" nereálný. V tom případě by byla ještě nějaká šance snad v případě "C", ale to ukáží a prověří až zápasy s ambiciózními soupeři...

21.01.2014 16:16

Honza

Zaúřadoval šotek a tak mám většinu výsledků špatně - správné jsou v textu.
Pro pořádek uvádím správné výsledky:

Lýsek Lukáš 1998 0,5:0,5 Vedral Oldřich 2321
Tejkal Jiří 1970 0:1 Čmiko Jakub 2036
Dolínek Vladimír 1985 0,5:0,5 Pirklová Hana 2064
Světlý Jiří 1946 1:0 Tyle Vladimír 1947
Mašek Jan 1937 1:0 Netík Josef 1902
Richtr Karel 1909 0:1 Pokorný Jan 1874
Jahoda Ladislav 1967 0,5:0,5 Štěrba Karel 1968
Kapila Patrick 1675 0:1 Vašíček Martin 1829


21.01.2014 13:02


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024