.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Sokol Praha Kobylisy 3 : 5 ŠO TJ Dukla Praha

 

Hinks-Edwards Thomas (H)

2373F

½

-

½

2378F

Orság Milan (H)

Jančařík Joel

2254F

1

-

0

2267F

Fajman Petr (H)

Kopta Pavel

2287F

½

-

½

2246F

Bauma Jiří

Dvořák Jan

2214F

0

-

1

2211F

Muroň Miroslav

Paulovič Martin

2129F

0

-

1

2210F

Novák Petr (C)

Formánek Martin

2196F

0

-

1

2037F

Soukal Rudolf

Janda Jiří

2192F

0

-

1

1950F

Matyska Jiří

Routner Jakub

2145F

1

-

0

1675F

Kapila Patrick

 

3

:

5

 

 

 

V neděli brzo ráno jsem řešil dilema, co budu dopoledne dělat, když je venku tak hnusné počasí a měl bych si ještě něco přečíst a nechtělo se mi být doma. Tak jsem se rozhodnul, že se půjdu podívat, jak to válí „A“ mužstvo v 2. lize. Šachisté nebývají při zápasu nijak obzvláště hluční, tak mě to při čtení rušit nebude a tušil jsem, že ani já je vyrušovat nebudu, právě naopak. Sice mi jeden z mužstva říkal, že jsem se měl jít raději podívat na extraligu (Petr F.), rozhodně svého rozhodnutí nelituji, neboť se jednalo o velice zajímavý souboj, ale nebudu předbíhat, pěkně popořadě.

Hosté, tedy Dukla borci, nastoupili, jak je vidět v tabulce výše, v tomto složení: 1. Orság Milan, 2. Fajman Petr, 3. Bauma Jiří, 4. Muroň Miroslav, 5. Novák Petr 6. Soukal Rudolf, 7. Matyska Jiří, 8. Kapila Patrick, přičemž hlavně na posledních třech šachovnicích měli domácí značnou převahu na ELO koeficientu, což jak se nakonec ukázalo nebylo, jak tomu mnohdy bývá, rozhodujícím faktorem.

 Na sudých bílé.

 Již po první odehrané hodině a čtvrt bylo (všechno budu popisovat z mého úhlu pohledu a i názory na jednotlivé pozice, berte prosím se značnou rezervou, jedná se totiž o můj první skromný pokus sepsat zevrubný report utkání, k čemuž mě těsně po zahájení utkání zmocnil Mirek, za což mu děkuji, jedná se o velkou poctu, a doufám, že se Vám bude můj styl líbit, nebude to jistě tak poutavý článek, jako jste měli tu možnost číst z příspěvků Petra Sýkory, či jiných pravidelných autorů, neboť nejsem nijak zvláště zkušený šachista :-) ), jasné, že konečný výsledek nebude s největší pravděpodobností rychlým debaklem ani pro jeden z týmů, pozice na šachovnicích se mi jevily vesměs rovné, přičemž ale domácí spotřebovali do té doby celkem o 105 minut více na přemýšlení než hosté, což mohla být drobná výhoda do časovek.

Na osmé šachovnici nastoupil benjamínek Dukly, proti velmi silnému hráči, rozdíl ELO byl výrazný, přesto Patrick rozehrál partii moc dobře, hrála se sicilská obrana s c3 a Patrickovi zůstal izolovaný d4 pěšec, kterého později vyměnil a získal nadějnou pozici s aktivním rozestavením figur. S časem hospodařil výborně a měl asi 25 minut více na hodinách, než jeho zkušený protivník.

Na sedmé se dělo něco, co se vymykalo mému chápání. Jirka rozehrál svou asi oblíbenou výstavbu e6, b6 a Sb7, ale nevím, jestli tím soupeře nějak zaskočil, pozice se mi zdála za bílé příjemná, ale během pár tahů se značně zkomplikovala, byla lidově řečeno hodně divoká, najednou totiž viselo více figur, než bývá obvyklé a volba byla na bílém, který se, podle jeho partiového vyjádření přepočítal a nakonec „obětoval“ jednu figuru. Nepatrnou kompenzací mu mohl být trochu oslabený kryt černého krále.

Na šesté šachovnici rozehrál Ruda zavřenou sicilku s g3, Sg2 a Jh3, f4 a pozice se mi zdála jako přinejmenším vyrovnaná, černý ovládl dámské křídlo svými pěšci a rozhodnul se pro výstavbu s e6 a d6 s tím, že ponechal svého krále v centru a natáhnul pěšce na h5…

Na páté šachovnici rozehrál Petr Novák francouzskou obranu (výstavba za bílého Jd2 a  e5, na kterou reagoval klasickým tahem c5) a z mého pohledu, se nic moc nedělo.

Na čtvrté desce zareagoval Mirek svým obvyklým způsobem na francouzskou soupeře a získal dobrou pozici. Černý sice vyvinul špatného bělopolného střelce, ale ten se stal terčem útoku bílého. Mirek navíc se v průběhu celé patrie posiloval povoleným dopingem v podobě kostiček jistě chutné čokolády, která mu dodala potřebných sil. Jednalo se možná o nejpomaleji hranou partii utkání, Mirkův soupeř do toho docela dlouho „koukal“.

Na třetí desce dosáhl Jirka B. z dlouhodobého hlediska neperspektivní pozice, přišlo mi, a nejen mi, že hlavně jeho bělopolný střelec při naprosto uzavřeném centru je úplně ze hry. No nevím, líbilo se mi to více bílými, černý ale nelenil a započal výpad h-pěšcem proti králi a rozehrál alespoň ostatní figury.

Na druhé desce hrál Petr F. grünfelda s g3 a možná byl černý o chloupek lepší.

Na první Milan čelil uzavřené sicilské nebo něčemu podobnému, vyvinul se v pohodě a neměl slabiny. Jeho partii jsem sledoval ze všech nejméně, asi proto, že jsem ji měl nejdále :-)

Po nějaké době se partie vyvinuly následovně:

Na druhé desce soupeř Petrovi vytvořil slabinu na d3, kterou ale kompenzoval silný jezdec bílého, který se usídlil na poli d5. Petr nabídl soupeři remízu, kterou soupeř odmítnul. Nabídka přišla krátce potom, co se Patrick na osmé desce dostal do potíží, namísto tahu Vfd1, zahrál Je5 a soupeř se postupně dostával do výhodnějšího postavení a po pár nepřesných tazích bílý ztratil pěšce a pak i druhého a přechodem do vyhrané pěšcové koncovky, urval jeho soupeř první bod pro domácí. Předzvěstí výsledku byl Patrikem vytažený bílý kapesník, kterým jakoby dopředu něco signalizoval.  

Před touto výhrou skončila partie na 1. desce remízou, asi zaslouženě. V závěrečné pozici nebylo co hrát. Stav 1,5 : 0,5.

Na sedmé desce se děly věci, Jirka slovy, cituji: „doufám, že se vše vymění a zůstane mi jedna figurka navíc“ pokračoval v komplikované pozici, no nechtěl bych ji hrát :-) . Partie vypadala hodně nadějně.

Jako třetí v pořadí zakončil partii Mirek. Jeho pěkná výhra srovnala průběžné skóre na 1,5 : 1,5. Zvláště povedený byl tah Sg5 s následným Sxf6 a rozbitím královského křídla soupeře, kterému zůstal černopolný střelec, který byl skoro bez možnosti tahu, neboť „kousal“ do vlastních pěšců. To bílého bělopolný střelec na e4 a dáma na g4 společnými silami s postouplým volným pěšcem na d6 rozhodnuli partii. Moc pěkná partie. V jednu chvíli Mirek nastražil hezkou léčku po tahu c4, kdyby černý odpověděl tahem a6 s cílem vyhnat jezdce z pole b5, bílý by tahem Sc7 chytil dámu černého umístěnou v té chvíli na poli b6.

Zanedlouho poté bohužel prohrál svou partii Petr F., který namísto přechodu do čtyřvěžovky, kterou mohl podle po partiové analýze asi udržet, do koncovky 2V+J proti 2V+J, kde ztratil, nebo možná lépe řečeno obětoval, 2 pěšce na dámském křídle a výsledek byl jasný.  Stav 1,5: 2,5 pro domácí.

Ruda Soukal si podle jeho slov partii moc užíval, kombinoval útok po obou křídlech, na svého soupeře soustavně tlačil a po sérii několika pěkných tahů soupeři, kterého přehrál, nezbylo nic jiného, než kapitulovat. Stav 2,5 : 2,5.

V partii Petra N. se odehrála zajímavá zápletka, černý hrál velice solidně a držel přinejmenším vyrovnanou pozici, na což se už bílý asi nevydržel koukat a obětoval figuru (snad za jednoho nebo dva pěšce) za útok na krále, který ale neprorazil a po přesné obraně bílý partii vzdal. Rovněž hezky vedená partie, která obrátila stav ve prospěch Dukla borců na skóre 3,5 : 2,5 v jejich prospěch.

Posledními 2 partiemi tak byly partie Jirků Baumy a Matysky.

Pozice Jirky B. se nakonec materiálně vyvinula v jeho prospěch, získal pěšce, místy i dva, pokud se nepletu, a postupnými výměnami partie dospěla do čtyř věžovky se stejnobarevnými střelci, ve které ale bílý ovládl sedmou řadu a opakováním několika tahů v postatě vynutil remízu, jejíž nabídku černý přijal. Ve velmi zajímavé analýze bylo poukázáno na to, že po tahu Sc6, který vypadal vskutku nadějně, mohl bílý usilovat o výhru, kterou se ale nakonec nepodařilo na šachovnici najít.  Stav 4:3, zaručující v nejhorším remízu celého utkání.

V poslední partii tak na výhru stačila již jen remíza, na což Mirek Jirku upozorňoval a doslova příkladně i uklidňoval, aby neztratil nezbytnou koncentraci. Po „navrácení“ figury soupeři se Jirka se slovy, cituji: „podívej se, co jsem přehlídnul“ zkoncentroval, nedokázal jsem v té chvíli prohlédnout, zda skutečně to přehlídl, nebo to měl tak parádně propočítané, že sice soupeři umožnil dobrat zpět figuru vidličkou dámy na krále a střelce, za což ale získal silné spojené volné pěšce d4 a e4, a v jednu chvíli sebral opět ještě figuru soupeři a možná měl zahrát po tahu Vxf6+ Dxf6, přičemž po odpovědi bílého Vf1, Dxf1+ Dxf1+, Vf7 jsem měl pocit, když jsem to počítal, že by král byl díky těm dvěma věžím ve větším bezpečí, než byl v partii proti dámě a věži, rozhodnuli by rychle volní pěšci černého podporováni věžemi, které by zároveň chránily krále. Tohle mohla být rychlejší cesta. Samotný Jirka to vtipně po partii glosoval: „získal jsem rychle figuru a měl jsem tak vyhrát jako první a místo toho klasicky končím jako poslední“. Partii nakonec Jirka vyhrál a Dukla mohla slavit vítězství!! Každopádně, co se mi fakt líbilo, byl jeho velmi utrápený výraz už od samého začátku partie, kterým chtěl asi soupeře trochu „uspat“ :-).

 

Konečný stav tedy 5 : 3 pro Duklu.

Myslím si, že „A“ mužstvo dosáhlo cenného vítězství a pokud budu mít čas, tak se zase někdy zastavím a alespoň nepatrně podpořím tým na cestě za dalšími vítězstvími.

 

Pokud jsem něco popletl, tak se omlouvám :-)

Autor: Luky

Diskuze k článku

Mirek

Již jsou k dispozici partie ze zápasu – viz sekce PARTIE.
Po jejich přehrání s Rybkou snad jen pár poznámek
(3) Jirka stál docela dlouho lépe, z upuštěných možností např. 28. - Sb7! -/+; 35. - Ve3! =/+
(6) V Rudově partii vedlo za soupeře k výhodě 32. – Sh6 nebo Sf6, zatímco po 32. – Jf6 rázem stál lépe bílý.
(7) Jirkova partie, která nakonec utkání rozhodla, byla velmi dramatická
- v zahájení měl výhodu bílý (např. 11. Je5 bylo hodně nepříjemné, naopak 11.Sxg7 byla dost hrubá chyba)
- vrácení figury (přehlédnutí tahu 20.Da3 sice bylo chybou, ale i pak si černý udržoval slušnou převahu
- při realizaci dostal bílý několik šancí, např. 33.Vg8 vedlo dokonce k remíze

09.11.2013 22:27

petrnml

Souper mi sebral jezdcem pesce na a6, obetoval jsem dalsiho pesce za otevreni pozice pro dvojici strelcu. 'Automaticke' dobrani kone na a6 nebylo dobre, dalo souperovi protisance, Rybka doporucila aktivizaci damy na g5 s dalsim utokem na krale. Pozice byla pomerne ostra, oba jsme ji hrali nepresne, ale nastesti to dobre dopadlo.

04.11.2013 11:14

Soukal

I já se připojuji k názoru Mirka, díky, Lukáši za reportáž ze zápasu. Myslím, že Tě budeme využívat častěji. Pohled "nehráče" je vždy určitě zajímavější a podnětnější než hráče. Často se stává, že nehráč vidí více než hráč. Lukáši, houšť a větší kapky.
Ruda

04.11.2013 09:53

jirka bauma

V zahájení nevím, černý ztratil 2 tempa, aby bílého nalákal zablokovat centrum tahem d5 ve staroindické, občas se něco takového i hrává, nicméně přišlo mi, že kdyby bílý zahrál g4, budu stát hodně pasivně, takže jsem všechny další tahy hrál tak, aby bílý neměl g4 jednoduché zahrát, a nakonec jsem myslím vyrovnal.

Vznikla zajímavá pozice, kde černý útočil na královském křídle a bílý na dámském, a oba se zasekli na pěšcových valech soupeře. Bílý se to rozhodl vyřešit obětí pěšce, černý ji přijal, sám nevěděl, jak by jinak útočil dál.

Vyměnily se dámy. a vznikla složitá pozice, kde černý měl na výběr mezi tahy Jg3, Vf2 a g5. Asi jsem měl zahrát Jg3, protože po Vf2 bílý obětoval druhého pěšce s jistotou věčného šachu, kdy si zdvojil věže na 7. řadě. Na druhou stranu bylo pro mě obtížné se rozhodovat, mohl jsem to i prohrát. Proto jsem byl spokojen s variantou, kde získávám dalšího pěšce.

Já pak místo toho, abych se smířil s remízou, jsem ve 40.tahu neopatrně ustoupil králem, a nejspíš jsem tím nalezl do matu, i když tam pak ještě nějaké možnosti byly, jak se zachránit, pochybuju, jestli by to stačilo. Naštěstí soupeř kolem toho prošel a já si pak už dal pozor.

04.11.2013 09:15

Mirek

Lukáši, moc Ti děkuji za objektivní referát i za podporu v zápase. Opravdu nemám co dodat (že jsem v čokoládě měl efedrin, prozrazovat nebudu :-) )

03.11.2013 21:44


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024