.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Uff...

Nakonec to vyšlo!

1. TJ Pankrác D          30  56,0 postup              

 2. 
Holdia DP Praha C     30  55,5               

 3. 
ŠK Smíchov A         
25  57,5               

 4. 
SK Loko Praha B       20  47,5               

 5. 
SK Oaza Praha B       17  44,0               

 6. 
ŠK Bohnice A         
15  40,5               

 7. 
Sokol Vyšehrad D      12  44,5               

 8. 
ŠK Mahrla Praha B    
11  38,0               

 9. 
ŠK Černý Baron A      10  38,5               

10. 
ŠO TJ Dukla Praha D   10  38,5               

11. 
Viktoria Žižkov B      7  34,0 sestup              

12. 
SK Motorlet A          4  32,5 sestup    

          

Jestliže v sezoně 2012 jsem měl obavy jak se Dukla D vyrovná s odchodem Jardy Novotného a Petra Šiktance a boj o udržení jsem viděl jako značně obtížný, pak v tomto ročníku jsem v záchranu příliš nevěřil vzhledem k personálnímu obsazení družstva. Nastal další odliv hráčů, absence Radima Pospěcha, Honzy Štacha a Igora Němce se zdála klíčovou. Navíc se potvrdily pesimistické prognózy a ačkoliv na soupisce figurovali čtyři náhradníci, v praxi nám jeden hráč scházel, takže ve čtyřech domácích utkáních jsme hráli v 7.

Přesto se podařil velký zázrak a 1. třídu jsme opět udrželi až do posledního kola jsme dokonce figurovali na lichotivém 8. místě s 10 body.

Jak se to mohlo podařit?

Naštěstí jsme tyto problémy neměli sami, družstva Motorletu a Žižkova na tom byly podobně.

Měl jsem velké dilema, jak družstvo postavit, pokud bych ovšem alibisticky nepřihlížel jen k ELO hodnocení. Volba Romana na 1. šachovnici vzhledem k jeho bodovému zisku v minulé sezoně byla bez diskuzí, sebe jsem napsal na 2. šachovnici a pak toho litoval, neboť před zahájením soutěže jsem hrál příšerně a moje obavy, že vepředu budu trapný narůstaly. Jediné nejasné místo v sestavě bylo ještě obsazení 3.šachovnice, vzhledem k tomu, že jsem nevěděl jak Jirka Světlý bude vzhledem ke své práci k dispozici (při obsazování postů jsem preferoval mít na předních šachovnicích hráče, kteří budou pravidelně chodit aby se příliš nehýbalo sestavou) a neznal jeho aktuální formu jsem zvolil Vláďu Dolínka. Jedinou výjimkou byl Honza Červenka na páté šachovnici. Od 6.šachovnice dolů už bylo postavení jasné, v případě Anatola a Luboše rozhodla Lubošova docházka na všechy partie.

V praxi se mi toto obsazení družstva osvědčilo.

Oproti minulé sezoně jsem vepředu příliš neztratili, na prvních dvou šachovnicích jsme zachovali status quo, bodový zisk byl přibližně stejný.

Vláďa Dolínek na 3.šachovnici malinko ztratil ale byl jedním z hráčů, kteří svým přístupem a docházkou drželi mužstvo pohromadě.

Jirka Světlý byl příjemným překvapením, jak výkony tak téměř 100% docházkou. Jedním z určujících faktorů proč jsme se zachránili bylo jeho obětavé nastoupení k zápasu s Motorletem, kdy přijel z Jánských lázní. Bez jeho účasti bychom tento zápas prohráli.

Účast Honzy Červenky potažmo Standy Volka nemá cenu hodnotit, už před zahájením soutěže jsem věděl, že toho moc (pokud něco) neodehrají a jejich bodový zisk byl bonusem navíc.

Svoji kvalitu na 6.šachovnici (v reálu na páté) potvrdil Lukáš Lýsek  nejvyšším bodovýmh ziskem. Oproti loňsku toho odehrál daleko více a to byl jeden z dalších důvodů záchrany.

Dalším byl výkon Karla Richtra, který po pomalejším rozjezdu začal řádit a nemít v posledním kole mimořádně obtížného soupeře uhrál by přes 50%. Věřím, že po studiu koncovek bude na tom daleko lépe, viděl jsem několik partií, které dal za remiz neboť se bál přechodu do koncovky.

Luboš Přívozník pomohl družstvo už jen svou 100% docházkou. Byl sice frustrovaný, že se mu příliš nedaří, ale v E se už chytil a věřím, že v příští sezoně to bude zase lepší. Můj dojem je (možná mylný), že jeho problém tkví v tom, že příliš dává váhu soupeřovu ELO, místo aby se soustředil na pozici a věřil, že ho může porazit (ne remizovat) i když má třeba o 200 Elo bodů více.

Jako první náhradní (ale prakticky člen základní sestavy) byl Anatol Malijevský. Když nastoupil družstvu pomohl, zejména skvělá byla jeho partie v utkání LOKO Praha. Bohužel se ukázalo, že čtvrtky nemůže což znamenalo že jsme pak nastupovali v 7, neboť podobný problém měli i Franta Heřman a Honza Baier.

Jako největší překvapení sestavy musím považoval sebe, sezona kterou jsem osobně považoval za katastrofickou se změnila v nejlepší výsledek posledních let. K tomu můžu ještě připočítat svoje hostování v družstvu Havlíčkova Brodu, kterému jsem na 4.šachovnici výsledkem +2 pomohl k vítězství přeboru kraje Vysočina a postupu do 2.ligy. To jsou paradoxy!

Závěrečné shrnutí: tentokrát to vyšlo, ale jak dlouho budeme pokoušet štěstí?

Autor: Honza

Diskuze k článku

richtrk

nojo, s postupem to letos nevyslo, ale pristi rok se do toho obujem ,-)

08.04.2013 09:23


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024