.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A - Kralupy 6:2

Tak jsme se na poslední chvíli zachránili a současně skončili v první polovině tabulky. Inu jsou to paradoxy. 2. ligu opouští (kromě Kralup a Hořic odsouzených již před posledním kolem) Mladá Boleslav s 3 výhrami, 4 remízami a 4 prohrami.

Konečná tabulka soutěže je na http://db.chess.cz/soutez.php?sid=1066

Šachový oddíl TJ DUKLA Praha

 

Káva Longberry Kralupy

Fajman Petr (H)

2288F

1

-

0

2175F

Seifarth Robert (H)

Bauma Jiří

2189F

1

-

0

2135F

Štursa Jan

Orságová Silvie

2181F

½

-

½

2029F

Slapnička Karel

Muroň Miroslav

2177F

1

-

0

2020F

Palas Aleš

Nečada Martin

2137F

½

-

½

2053F

Jarrah Kamal

Pospěch Radim

2024F

1

-

0

2101F

Žamboch Roman

Soukal Rudolf

2024F

1

-

0

1969F

Kopecký Jiří

Sýkora Petr

1964F

0

-

1

2035F

Rynt Pavel

 

6

:

2

   

Výhra (zdánlivě povinná a potřebná pro jistotu záchrany - remíza z tohoto pohledu nic neřešila) vůbec nebyla tak hladká, jak ukazuje zápi o utkání. Dlouho se mi vývoj moc nelíbil. Pozice byly buď vyrovnané nebo dokonce podezřelé. Ale nakonec se přeci jen projevil "rating" a možná také malá sebedůvěra hostí po nevydařené sezóně.
Nejdříve skončili Martin Nečada, který v rovné pozici nabídl remízu a Ruda Soukal, jemuž soupeř ve víceméně rovné pozici přehlédl (skoro) mat. To byl důležitý počinek, ale protože v té době nestáli dobře naše partie na 2. a 8. desce, tak jsem se ve své partii vyhnout za cenu rizika opakování tahů. Nicméně ještě před časovovou kontrolou se utkání rozhodlo.
Silvie, která nejdříve získala v zahájení pěšce, jej pak soupeři vrátila, ale ten se vzhledem ke špatnému (rozuměj skoro žádnému) času neodvážil vyhnout opakování tahů a tak remis.
Petr Fajman svého soupeře celkem hladce přehrál - nejdříve mu dal v zahájení jednoho pěšce (s plnou kompenzací) a pak ještě druhého, ale ten byl z rodu silně jedovatých a černá pozice se záhy rozpadla.
Tahle výhra byla kompenzována prohrou Petra Sýkory, který ztratil pěšce těsně po zahájení a dostatečnou kompenzaci za něj nenašel až do konce partie.
Radim Pospěch přidal ale v zápětí důležitý bod na naši stranu, když svého soupeře po celou dobu jasně přehrával (tedy Rybka má jasno, za deskou - připouštím - se to tak jevit nemusí). Jediné, z čeho jsem tu mě obavy byl případně špatný čas.
Jirka Bauma, jehož pozice se pohybovala dlouhou dobu (18. - 26. a pak 31.-37.) na hodnoceních mezi +1,5 a +6 (22. Dxch5) ve prospěch jeho soupeře, se dokázal neuvěřitelným způsobem nejen zachránit, ale partii nakonec vyhrál! Tah 37. Kb2 na místo Jg6+ byl darem z nebes a zřejmě odráží nepohodu na straně soupeře. Nicméně Jirku je třeba pochválit za vytrvalost, s jakou se snažil soupeři jeho situaci komplikovat a pěkný závěrečný obrat (37. - Vg8, s dalším Vxg6).
Moje partie se nejdříve moc nevzdalovala od vyrovnání, jenže pak - jak jsem již uvedl výše - jsem se musel rozhodnout, zda budu opakovat tahy, nebo budu riskovat. Zvolil jsem druhou možnost počítaje s tím, že soupeř může zahrát 18. Jgxf7 a kdyby soupeř tušil, co všechno nevidím, určitě by to udělal. Naštěstí soupeř zvolil "klidnou" cestu, kterou ale nedotáhl do konce. Po 24. Da1 jsem již měl výhodu a po několika dalších nepřesnostech v časové tásni jsem získal rozhodující útok. Čistý mat na závěr korunoval letošní naše úsilí i beznaděj našeho soupeře.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024