.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Da B – Pankrác C 4%:3% (překvapivý úspěch korunuje vydařený závěr saissony!)

Tradiční soupeř se do DAPu dostavil mírně nekompletní, a to bez tří opor, avšak i tak jsme v elové přetahované silně zaostávali.

Ze zápasu byl uvolněn Martin Nečada, vymlouvaje se na jakousi výuku jakéhosi cizího jazyka.

V zápase nám zcela vyšla taktika “Borzakovskij” (Honza Červenka) a skvělý zadek soupeře převálcoval takřka sám, k tomu přispěli remízkami obětavý, protože nastydlý Jirka Bauma, k remíze velmi odhodlaný Miloš Sakař a já (Petr Sýkora) s klikou.

Protože jsem na zápase do posledních chvil participoval, tak moc postřehů nemám. Zdálo se mi, že vítězství se rodilo ztuha, avšak od jistého okamžiku to prý vypadalo, že bychom to mohli vyhrát. Ten okamžik ještě vypíchnu. Na lichých bílé.

  1. Bauma 2172 – Polášek 2279 %
  2. Krasnay 2076 – Plešek 2160 0-1
  3. Sýkora 2068 – Urbánková 2137 %
  4. Krutina 2042 – Lhotský 2114 0-1
  5. Sakař 2119 – Hála 2183 %
  6. Mašek 2040 – Urbánek 2074 1-0
  7. Červenka 2014 – Svačina 2048 1-0
  8. Světlý 1953 – Flek 2004 1-0

Nejdříve, v rozkvětu střední hry remizoval Miloš Sakař (5.). Asi rovné a vcelku nevzrušivé, ostatní partie však měly sdostatek dynamického náboje, některé chvílemi i nekontrolovatelně sršely a přihlížející diváctvo zažilo podnětný a vzrušivý večer.

Druhý remizoval Jirka Bauma (1.), který věren své zásadě “nejpozději ve 4. tahu ven z teorie” svého soupeře docela zavařil, avšak Jarda Polášek se orientoval zběhle a partie přešla skrze kratičkou střední hru do koncovky, asi rovné, ne-li přímo tupé, a tak remis. Tím se mírový náboj zápasu vyčerpal a následovaly už jen kruté řeže!

Do vedení (2-1) nás posunul precizní výkon Honzy Červenky (7.). Převahu prvního tahu udržel do střední hry a pak soupeř asi přehlédl pěšce, protože zahrál f7-f5, jakože boří bíle centrum, avšak po e4xf5 už na f5 do konce partie nedobral. Zahlédl jsem jen občas něco a zdálo se mi to příjemně lineární…

Ještě před časovou kontrolou však podlehl Ivan Krutina (4.), který pokaňhal zahájení. Po šarvátce v centru na konci zahájení jsem na to koukal a říkal si, že stojí hůře, a pak jsem s hrůzou zjistil, že k tomu ještě má pěšce méně. Ivan sice něco chvíli nacvičoval, dal druhého pěšce a vyměnil dámu za 2 věže, ale zbylý bílý matroš (D+J) se vyvalil na černého krále a bylo po partii. (2-2)

Za tohoto stavu (dosaženého ještě před časovou kontrolou) se zápasový sčot na dlouho (vlastně až do finálních blicek) zasekl. Zápas po časové kontrole však vypadal lépe pro nás, a to o chlup zvící jedné půlečky, přesně tak to nakonec i dopadlo… Jak zbylé desky (2,3,6,8) stojí po kontrole (tj. po 30. tahu)?

Peter Krasnay (2.) – hůře: ze střední hry mu zůstal nepěkný 2pěch f7-f6, bílý pěšci jsou kompaktnější a černé figurky nemají moc na práci. Po jakési zápletce (neviděl jsem) se hraje věžovka, kdy Jirka Plešek má 5 pěšců d-e-f-g-h, Peter má pěšce méně (4) sice volné béčko, ale pak drť f7-f6-h7. Vypadá to nevalně, ale je to věžovka…

Petr Sýkora (3.) – hůře: dobře postavenou anglii jsem hrubě pokazil. Soupeřka rozehrála zahájení a střední hru sice pevně, avšak poctivě. Místo toho, aby mi v zápletkách nejdříve chytala střelce, a pak obětovala pěšce a chytala dámu, tak dámy raději mění a jde se do koncovky 4V+nestejní střelci (bílý bělopolný je nanic, černý černopolný je mrzák) a 7 pěšců na každé straně. Kdybych věděl, že remízka bude stačit, tak bych ji nabídl a měli bychom od toho oba pokoj… Místo toho jsem vyvařil nejhorší manévr typu “tam a zase zpátky” v dějinách šachu. V 28. tahu jsem pokryl napadeného bílého a-pěšce tahem Vf1-a1?. A po dalším tahu jsem zjistil, že ho kryji zcela zbytečně, protože ho vlastně nekryji. V 33. tahu jsem se (už s pěšcem méně) vrátil Va1-f1?, abych pěcha dobral na královském křídle, a po dalším tahu černé jsem zjistil, že slabý černý pěšec f5 je dostatečně pokryt, že zůstávám definitivně bez pěšce a věž je na f1 nanic. Pak jsem ztratil spoustu času na to, abych vymyslel jiný tah než Vf1-a1, protože Věž na a1 patří, neboť a-sloupci je volný černý pěšec, kterého budu muset nějak chytat. K dalšímu tahu Vf1-a1 jsem se už neodhodlal, maje na zřeteli duševní zdraví přítomných diváků…

Honza Mašek (6.) – lépe, možná dokonce velmi lépe: Už na počátku střední hry má Honza jako černý nějaká tempa v takřka symetrické pozici navíc a daří se mu věží držet volný d-sloupec. Výhoda je postupně přeměněna v zisk pěšce a bude se hrát koncovka lehkých figur. Honza některé mění a vzniklá jezdcovka vypadá velmi nadějně.

Jirka Světlý (8.) – lépe: z pircky má lepší hru a pak (zrcadlově k Honzovi Maškovi) získává pěšce, pozice je však docela zamotaná, ale Vláďa Flek má špatný čas.

Nejdříve vyhrál Honza Mašek (6.). Jezdcovka s pěchem více se hrála jen krátce, protože Honza jezdce mění a vyhrává. Dobrá práce! Vedeme 3-2, a je to na dobré cestě k alespoň 4-4.

Jirka Plešek vede ve věžovce Petra Krasnaye (2.) do hlubin zatracení jistou rukou. Volný d-pěch se tlačí dopředu. Peter volné béčko nedokázal rozběhnout a bílý král sezobává černé král. křídlo. (3-3)

V té době už je (podle sdělení diváctva a dozorujícího zástupce kpt. - Ivana Krutiny) Jirka Světlý vyhraný, a tak osud zápasu visí na mé koncovce bez pěšce. Soupeřka celou partii vedla svou armádu pevnou a nevyviklanou rukou, a tak jsem ve vzniklé koncovce V+S (nestejní) s pěšcem méně vsadil vše na rozehrání svého střelcového pahejla (to se povedlo), na aktivizaci krále a protihru skrze volného f-pěcha. Jenže černá má volné pěšce dva (a+c). Nacházím výměnu věží, po níž bych měl nestejné střelce 2p proti 3p udržet levou zadní, jenže černá věže mění později, v lepší konstelaci a hraje se závěrečné doblicání (oba máme cca 2 minuty). To už Jirka Světlý (8.) vyhrál (4-3).

Nestejná střelcovka stojí na mé desce jen chvíli, volní pěšci (bílé efko a černé áčko) mažou s královskou podporou do dámy a oba střelci budou za ně vyměněny. V tomto okamžiku soupeřka (asi - bude to chtít ještě prověřit analýzou) kolabuje a svého střelce odevzdává zbytečně brzo, má sice pěšcovku 2 na 1, ale já stačím jednoho pěšce dobrat a oba si stavíme dámy stejně. Ještě zbývá najít pro krále pole, na němž nedostanu po černém babostavu okamžitý šach. To se mi podařilo, a tak černá babostavuje (posledním pěšcem bez šachu) já vzápětí oponuji stejným manévrem a touto remízou vyhrávám zápas (4%-3%). UF! 

Výhra nad silným soupeřem hřeje. V posledních šesti zápasech jsme čtyřikrát vyhráli a dvakrát remizovali. Kdy by to byl po první půlce soutěže řekl, že?

PetrSpokojenýkpt.


Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024