.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – Kobylisy C 6-2

Poklidné vítězství - zvláště, když štěstí trochu pomůže.

Kobylisy přijeli do Podbaby do HrMDukla na dohrávku 1. kola načerpat naději na záchranu. Aby se (možná) zachránili, potřebují oba poslední zápasy vyhrát. Prohra s námi je definitivně sestoupila. Je nám to líto, ale takový je život: Jednou jsi dole a podruhé taky. O zbývající sestupové místo se na dálku v posledním kole poperou USK, LISA, Vyšehrad a Praga.

 

Dukla_C

 

2051

 

6:2

 

Kobylisy_C

 

1954

 

1

 

Pták

 

2116

 

Žemlička

 

2041

 

2

 

Šiktanc

 

2163

 

1:0

 

Zvariková

 

2029

 

3

 

Nečada

 

2137

 

Málek

 

2043

 

4

 

Krutina

 

2029

 

Plašil

 

2006

 

5

 

Kasalický

 

2028

 

Grus

 

2043

 

6

 

Sýkora

 

1964

 

1:0

 

Pařízek

 

1727

 

7

 

Sakař

 

2030

 

1:0

 

Viktorín

 

1954

 

8

 

Matyska

 

1944

 

1:0

 

Srostlík

 

1789

 

Nás výhra posunula na 4.příčku a pokud vyhrajeme v posledním kole na LISE, tak máme medaili jistou.

Kobylisy se na nás sešly nadstandardně (7 hráčů ze základu), avšak zápas byl od počátku příznivě nakloněn pro nás. Petr Kasalický 5. záhy remizoval z lepší pozice – podařilo se mu správně otevřít v centru zavřenou sicilku. Soupeř po nabídce skočil jako gepard po antilopě a Petr mohl s pocitem – já jsem si svoje odpracoval minule, ať se snaží a smaží jiní – odjet domů.

Důležitou první výhru (černými kameny) jsem zařídil já, Petr Sýkora 6. Vojta Pařízek – dvanáctiletá naděje nejen kobyliského šachu – se na mne sice pircově připravil, ale zvolil moji nejoblíbenější variantu s rychlou bílou 0-0-0. Jestli mohu něco svým budoucím soupeřům poradit, tak si vybírejte jiné pirc-varianty, tuhle mám opravdu jistou… Vojta sice postupoval podle uznávaných strategicko-taktických pouček, ale bohužel pro něj nikoliv podle všech, a tak se mi podařilo v jeho pozici najít pár děr. Efektní varianty zůstaly za oponou, partii rozhodl zisk figury v krátké zápletce. Protože to je partie z kategorie “Alespoň jedna opravdu povedená pircka za sezónu”, tak ji naleznete v sekci Partie. (1%-%)

Za tohoto stavu před prvními tísněmi stála většina DuklaBorců dobře až lépe. Výjimkou byl Ivan Krutina 4.– kterému se urodila koncovka V+S s izolovaným beranem d4 proti d5. A protože střelci byli bělopolní, tak byl Ivan ve zřetelné, i když asi nepodstatné nevýhodě. Bílá věž si sice došla pro Pb7, ale Ivan mezitím otevřel dámské křídlo a snadno vynutil opakování tahů s věčným šachem, protože bílá věž je zatoulána na b7. (2-1)

Naprosto zdechlý vstupoval do časové tísně soupeře Jirka Matyska 8. Míru jeho zdechlosti kvantifikoval Fritz hosta Pavla Háseho takto: 4.9 (!!). Bílému stačilo převést do útoku obvyklým manévrem Vc1-c3-g/h3 věž a mat na g/h7 šlo jen těžko krýt. Jenže soupeř má málo času, obětuje – naštěstí nekorektně – koně a přehlíží mezišach Dd4+ s výměnou dam. Takže hodnocení 5.2 se náhle mění na –6.7. Jirka Matyska po partii sportovně uznal, že byl prohraný, což ho šlechtí, ale výkonnost mu to nezlepší :-) (3-1)

Jakmile jsme odpárali ze zápasu největší slabiny (viz výše), bylo naše vítězství jen otázkou skóre a potažmo bojovnosti zbylých DuklaBorců. Svůj letošní standard odvedl Miloš Sakař 7., který nejdříve na začátku střední hry obral soupeře o důležitého pěšce, a pak svým volným c-pěšcem došel takřka do dámy. O Milošově výhře tentokrát nebylo pochyb, nemusel se babrat s koncovkou – před časovou kontrolou ještě sebral nějaký matroš (myslím, že kvalitu) a bylo vymalováno. (4-1)

Za velmi nadějného stavu šly do prvních tísní tři lepší pozice. Mohli jsme hrát na výhru všechny tři, to je pravda, ale ukazatel skóre svými ciframi jako kdyby “zval” ke snížení bojovnosti. Potřebnou remízu udělal Pavel Pták 1.. Stál ze zahájení dobře, po oběti pěšce – naprosto korektní – mohl hrát partii (D+V+S proti D+V+J) podle mne bez obav na výhru. Jeho střelec je černopolný a v černém domečku chybí domovník – ergo mat by neměl být daleko. Pavel však raději dobral pěšce a černé figury – zvláště chromec Ja5 začaly ožívat. Pavel nechtěl riskovat a jeho nabídka remízy byla přijata s vřelou vděčností, i když de facto znamenala sestup Kobylis. Podobá situace nastala i u Martina Nečady 3., který střední hru – hrála se nestandardní holandská - vyřešil do koncovky V+J proti V+S s pěšcem více (3 na 2 na králkřídle) avšak do výhry je daleko, protože všichni pěšci na desce jsou buď slabí, nebo potencionálně slabí. I zde byla Martinova nabídka z pozice síly přijata s úlevou. (5-2)

Kdo však remizovat nehodlal, byl Petr Šiktanc 2. V pozici šest těžkých figur a nestejní střelci měl Petr při první kontrole obvyklou kysnu (1 minuta na 6 tahů, 7 sekund na poslední tah), ale zvládl to s ledovým klidem a přehledem: Bílé věže se (obě svorně) zatoulaly při braní nepodstatného pěšce b7, Petr zatím rozlomil královské křídlo a krom černopoláka naježil i obě věže s dámou na rozhodující šturm. Ten si sympatická soupeřka nenechala ukázat a včas se vzdala. (6-2)

Zaslouženou výhru a dobrý závěr soutěže se pokusíme potvrdit v pondělí 25.3. na LISE.

 

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024