.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C -ERA D 5%-2%

K výhře jsme dokráčeli pohodlně a pevnou nohou.

Zásluhu na lichotivém výsledku mají pochopitelně všichni tři výherci, ale i ti ostatní – i když na naše kolektivní margo přihodili jen půlečku – se snažili. Na lichých černé.


ERA se sešla v oslabené sestavě – bez první desky, ze základní osmy hráli jen tři EraBorci a jedna EraBorkyně. Převaha na elu se pomalu (s přechodem od zahájení ke střední hře) promítala i na šachovnice.
Všechny remízy, až na Ivana Krutinu (viz níže) se uzavřeli poměrně brzo – do 25.tahu. V těch „bílých“ (Šiktanc, Sýkora) – jsme měli chvíli drobné poziční plusy, ale oba naši soupeři se nepouštěli do zápletek a smířili se s dlouhým vyrovnáváním. U mne partie skončila ve 4V+7P. Mohl jsem sice něco nacvičovat na téma: černý dvojpěšec, ale pozice byla zavřená a oboustranně kompaktní – (zkuste si pod tímto pojmem něco představit – ano, tak taková ta pozice byla!). Petr Šiktanc nedokázal přetavit náskok ve vývinu v nějaké názorné a trvalé tlaky. Tady jsem závěr neviděl, ale věřím tomu, že remis byla naprosto regulérní.  V „černých“ remízách (Pták, Nečada) oba DuklaBorci jistě nestáli hůře – oba éráci založili partii pevně a bez zbytečných aktivit.

Tato remízová smršť byla velmi pevně vyfutrována naší první výhrou v zápase. Zasloužil se o ni černými Petr Kasalický 5., jehož soupeř – maje dosud skvělých 6% z 8 – koukal na Petrova Jéniše dost překvapeně. Petr zahájení vyřešil do své převahy, a když soupeř přehlédl nečekanou taktiku, tak Petr pozřel důležitého pěšce a dost pochroumal bílého krále. Důvod bílé rezignace jsem nezahlédl, ale bylo to, tuším, v 18.tahu. Taková výhra, navíc rychle a navíc černými, je pro zdar v zápase pravým požehnáním. (3-2)

Zbytek se dohrával do první časové kontroly. Miloš Sakař 7. svého soupeře přechytračil v zápletkách střední hry (neviděl jsem) a ke kvalitě a dvěma pěšcům navíc stačilo rozehrát těžké figury, a pak dát mat. To se povedlo docela snadno – i v mírné Milošově tísni – a Miloš zaokrouhlil letošní sezónu na 7/7. Jirka Matyska 8. postavil typovou pozici s visícim BSg5 (hrozba od ČPh6). Střelce však nelze nikdy vzít pro mat na otevřeném háčku. Černý musel zatáhnout své figurky ke králi, Jirka mezitím zdecimoval dámské křídlo a pak v černého tísni odchytil dámu. Bylo radost pozorovat, jak si oba mládenci zkušeně a radostně vedou! (5-2)

Za rozhodnutého stavu uznala sympatická soupeřka Ivana Krutiny 4. marnost svého počínání. Ivan dlouho trpěl v koncovce V+nestejníS+3P, kdy jeho král byl velmi zatlačen (přibližně: B: Kb1, Vg1, Sg4, Pa2, f5, h3. Č: Kd3, Vh2, Sb2, Pa3, g7, h4) a maty nebyly daleko. Naštěstí soupeřka měla o hodinu horší čas (Ivan se vrátil ke své rychlé hře), a tak možná byly některé motivy nepovšimnuty. Ivan dal pro jistotu pěšce, aby se alespoň jeho střelec trochu rozpohyboval, a zdálo se, že (jakákoliv budoucí) výměna věží bude nevyhnutelná a černý pěšec více k výhře nepostačí. S třemi minutami proti 50 se černé už hrát nechtělo. (5%-2%)

Konečný výsledek ztížil boj ERY o první místo – z pětice uchazečů má největší ztrátu (tabulka). Naopak jsme jistě potěšili (kromě nás, pochopitelně) ostatní lýdry: naše béčko, Bohemku a Radlice. Právě Bohemku přivítáme ve čtvrtek 14.3. doma v zápase roku. Pokud Bohemka vyhraje, pak ji postup a prvenství asi neminou, pokud vyhrajeme my, tak se situace definitivně zamotá.    

Autor: PeS

Diskuze k článku

jirka bauma

To mi neříkej Jirko, že by fritzek tu pozici, co má černý, obhajoval, to se mu asi zavařili kontakty

08.03.2013 16:35

Matyska

Protože jsme se s Petrem dohodli, že dám partii k dispozici, vložil jsem ji do sekce Partie. Posledně se mi komentáře vkládané přímo do partie příliš technicky nepovedli, tak si dovolím několik poznámek zde.
Při partii jsem měl celkem dobrý pocit z celého průběhu. Samozřejmě mi bylo jasné, že v zahájení mi mohl soupeř přpravit trochu víc problémů, kdyby zahrál někde c5, což v rychloanalýze po partii jasně prokázal i Martin. Soupečův manévr Sb7xd5xf3 je trochu podezřelý, protože tím na sebe vše otevře.
Vůbec jsem ale nepočítal, že po 17.Df4 mohl černý dát f6 (Fritz 8) a najednou oběť střelce, která byla celých 7 tahů korektní, je nevyhnutelná, ale bílý za ní už nic nemá.
Jako obvykle ukazuje Fritz i další vylepšení za černého, takže člověku zkazí dobrý pccit z vydařeného večera. Hlavní je však výhra družsta a vzhledem k možné vyrovnanosti na čele tabulky se ukazuje jako velice důležité, že i Dukla B v posledních dvou kolech silně vylepšila skore a má jej nyní nejlepší ze všech.

08.03.2013 15:05


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024