.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – PORG B 5-3

Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí

… a to především na 7.šachovnici. Všude jinde se hrály normální a pohodové šachy. Na lichých bílé.

  

Soupeři jsme měli odvést loňskou prohru, což se povedlo. Cesta k tomu nebyla snadná. Ještě před tísněmi jsme se trhli na mohutných 4-1, ale kdyby zápas skončil 4-4, tak by se nikdo v HrM moc nedivil. Naštěstí máme Miloše Sakaře, naše aktuální a neselhávající sluníčko…

Po rychlé remíze Petra Kasalického 5. se chvíli nic nedělo, pouze Martin Nečada 3. meditoval jako obvykle nad tím, že ho partie nebaví a že nabídne remis – naštěstí v něm zvítězila směs zodpovědnosti a pudu sebezáchovy – remis nenabídl, počkal si na soupeřovu chybu, po které „obětoval“ Sxg6 figuru za všechny 3 černé pěšce před králem, následně stačilo dovést do volného prostoru jednu věž a bylo hotovo. Po chvilce remizoval se svým studentem  Pavel Pták 1. – pozici jsem neviděl, ale prý to bylo bezpečné. 2-1.

Vedení před tísněmi je vždy docela příjemné, zvláště, když další dvě partie se sympatický vrbí do dalších výher. Z nepřehledné pozice s mnoha střelci, mnoha věžemi a také dvěma dámami, avšak bez koní vykouzlil Ivan Krutina 4. vyhranou věžovku s dvojicí volných pěšců. Jirka Matyska 8., nikam nespěchaje, postupně soupeře přehrál a na závěr „koncovky“ D+V mu dal mat. 4-1.

Zbývající partie šly do prvních časovek. A všechny vypadaly nevalně, každá však jinak. Ještě před kontrolou jsem stihl prohrát já, Petr Sýkora 6. Partie se mi vůbec nepovedla. Po 1.b3 jsem se neodvážil k tahu 1.g6 a hrál jsem po mnoha letech černými pozici bez domečku. Postavit něco rozumného se mi ještě povedlo, ale pak přišlo několik pochybení (tj. vyvolání zápletky, špatné spočítání zápletky, polekání se důsledků zápletky a zapletení se do následků zápletky). Na konci akce jsem zůstal bez pěšce a soupeř má mohutného, volného, krytého, dynamického, nabroušeného a po krvi lačného pěšce d5. Chyboval sice i soupeř, ale jednak málo a druhak ten pěšec na e3, co jsem sebral a srovnal materiál, byl naprosto nedůležitý. V tísni jsem se upnul k myšlence, že za volné pěšce c6+d6 dám figuru a budu něco nacvičovat, když se ale ukázalo, že tou figurou bude dáma, tak jsem ukončil trápení. 4-2.

U Petra Šiktance 2. se zpočátku nadějná francie někde kolem 25.tahu zvrtla a po tísni (kterou jsem neviděl) byl Petr sice s (formálně) kvalitou více buď pod matem, nebo před těžkými ztrátami – myslím, že došlo na to druhé. 4-3.

Zápas zachránil Miloš Sakař 7. a prodloužil svou sérii výher na 6 z 6! Miloš pokazil zahájení, a zůstala mu díra na e4, kterou zkušený soupeř zaplácl svým koněm. Miloš se však nenechal deprimovat aktivními černými figurkami a partii v mírně horší pozici dovlek do první tísně. Soupeř nespočítal výměnnou zápletku těsně před 40.tahem správně a po kontrole má Miloš pohodlnou věžovku 4 na 3 na krkřídle. Miloš ignoruje můj povel k remíze a hraje dál – naštěstí rychle a logicky, což se o soupeřově hře říci nedá. Zanedlouho má Miloš o 10 minut lepší čas a černý má problémy. Výsledkem je věžovka 2 na 0 (e+h), tedy vyhraná. Miloš si vybírá nejklidnější cestu, nechá si háčko sebrat králem, krále po géčku odřízne a jde éčkem vpřed. Byl na to hezký pohled…! Miloš postavil typový most a černý dva tahy před babostavem spadl – Miloš měl ještě 6 minut – pochvala za dobrou práci s časem. Pád praporku oznámil tribunám a hráčům Jirka Matyska, který ten večer působil  i jako rozhodčí. Načež vypukla krátká diskuse na téma „co ten člověk do mojí partie kecá?!“ Nechci zabíhat do podrobností – ale výsledkem bylo, že Miloš odcházel domů smutný, protože mu soupeř po partii nepodal ruku.

Tato výhra nás drží ve hře o medaile, avšak teď nás čeká vedoucí duo (ERA a Bohemians) a na závěr dva týmy bojující zoufale o záchranu (Kobylisy a LISA). Doufejme, že DuklaBorcům, kteří se nejmenují Petr, vydrží aktuální forma, a ti tři zbývající se alespoň trochu pochlapí.  

Autor: PeS

Diskuze k článku

PeS

Dík, Radime, za upřesnění k Milošovi. Já jsem tuto partii zahlédl po zahájení (to byla za Miloše docela mizérie), a pak až v posledních třech tazích před časovou kontrolou (to už byla hlavní Milošova mizérie odplavena).
Ještě jsem v referátu zapomněl zmínit pozoruhodnou pozornost od našich soupeřů: K partiím přinesli perfektně nachystané - tj. předtištěné partiáře s již uvedenými soupeři (mimochodem - uhádnout naší sestavu jim jistě nedalo moc práce...) a dalšími podrobnostmi. Na kvalitním papíře se špičkovou grafikou. Připadal jsem si jako na mezinárodním turnaji nejvyšší úrovně. Naše typové ÚDA partiáře vz.75 jsme raději rychle schovali a použili tento hezký dárek, jen škoda, že některé DuklaBorce luxusní partiář nepodnítil k alespoň průměrnému výkonu.

02.03.2013 23:32

Radim

V zájmu objektivity popisu dění na 7. šachovnici bych chtěl poznamenat, že Miloš nebyl před 1. tísní v "mírně horší pozici", nýbrž prakticky prohraný. Sledoval jsem tu partii dost dlouho a byla to za černého hra na jednu branku - strategicky za bílého totálně méněcenná pozice. Myslím, že Václav Klaus měl po průniku své dámy do bílého týlu obětovat na e3 kvalitu za pěšce s tím, že pak dobere ještě 1-2 další pěšce (na d4 a b4) s velkou nadějí na výhru. Ten správný moment ale propásl, vyměnil dámy, a pak už tam nebylo víc než tupá remíza. Nicméně, zřejmě chtěl příliš vyhrát a tahem Ve4 - c4 ztratil pěšce. Taková věžovka se dá udržet, ale vyžaduje to jistou techniku, no a ta chybí i silnějším hráčům.

01.03.2013 15:53


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024