.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – USK A 6-2

Vzrušující zápas, i když konečný výsledek naznačuje něco jiného.

Na lichých bílé.

 

 

Dukla C

 

2051

6-2

 

USK A 

1930

1

 

Pták

 

2116

 

0,5-0,5

 

Veselský

 

2085

 

2

 

Šiktanc

 

2163

 

1-0

 

Strahl

 

2005

 

3

 

Nečada

 

2137

 

1-0

 

Macháček

 

1932

 

4

 

Krutina

 

2029

 

0-1

 

Obrázek

 

1912

 

5

 

Kasalický

 

2028

 

0,5-0,5

 

Vass

 

1903

 

6

 

Sýkora

 

1964

 

1-0

 

Řehák

 

1825

 

7

 

Sakař

 

2030

 

1-0

 

Vogl

 

1863

 

8

 

Matyska

 

1944

 

1-0

 

Smižanský

 

1911

 

 

____________

 

 

________

 

____________

 

 

Zajímavý paradox: Naše dvě letošní výhry 6-2 byly napínavější a divácky atraktivnější, než naše dvě výhry 4%-3%. V zápase s papírovým outsiderem naší skupiny jsme měli dobrý start a vydařený finiš, ale mezihra se nám opravdu vůbec nepovedla.

Sympatický soupeř potřebuje každý bod, a tak do Podbaby přijel v letos nejsilnější sestavě. My jsme nastoupili se základní osmou – jinak to ani neumíme. Avšak Pavel Pták se nacházel ve stavu nemocných a měl povoleno dát partii ihned za remis. Ostatní DuklaCéBorci sice vyhlíželi lépe (tj. méně zeleně a sklesle), ale o nějakém extra výživném kolektivním entuziasmu se nedalo mluvit.

Přibližně po 90 minutách hry, to vypadalo, že zápas vyhrajeme 6-2, po třech a půl hodinách jsme skutečně zápas 6-2 vyhrály, ale mezitím se děly podivuhodné věci.

Skóre zápasu nakousl jako první Martin Nečada 3. Soupeř sehrál zahájení (mišmaš mezi dámským gambitem a nimcovičovou indickou, který se možná nějak jmenuje, ale já vám neřeknu jak) povrchně až kavárensky, Martinovi stačilo včas otevřít černé nezabezpečené centrum a tlakem po c sloupci odebrat čistého Pc7. Jenže po výměně dam nebyla koncovka S+J proti 2J jednoduchá. Martin má sice volného krytého P v centru, ale soupeř má 2 na 1 na dám.křídle, navíc je Martinův Pa4 slabý a střelec pasivní. Fritz hlásí +1.2 až 1.6 – neboli: ještě to není vyhrané. Naštěstí soupeř koně nenaladil, Martin střelce rozehrál a ve finále se hrála prý chvíli docela zábavná koncovka (jak pro koho, že…) S proti J a bílý má Pd6+e5 volné a navíc. 1-0; po necelých třech hodinách hry – chlapci to odehráli poměrně rychle.

Jinde se partie docela táhly. Druhý bod ještě před časovou kontrolou přidal Jirka Matyska 8, který svého soupeře při opačných rošádách přepadl rychleji, než soupeř jeho. Jak však ukázala rychlá analýza (Nečada), tak mohl mít Jirka velké potíže, stačilo, kdyby jeho soupeř projevil v pravý čas elementární obezřetnost. To se naštěstí nestalo, a tak 2-0.

V tomto okamžiku – před prvními tísněmi zápas vypadá v pohodě, či spíše v nadýchané peřince: Jedna partie na pokraji výhry: Petr Sýkora. Dvě partie s pěšcem více: Petr Kasalický a Miloš Sakař. Dvě partie s pěšcem méně, ale se zřetelnou kompenzací: Petr Šiktanc a Ivan Krutina. A Pavel Pták stojí pozičně lépe ve své typové pozici.

Jenže tento pohled se ukázal jako “trochu povrchní”, Protože většina pozic se začíná před první kontrolou kazit.

Načal to Petr Kasalický 5, který pozici dovláčel (soupeř spolupracoval) do koncovky V+nestejní střelci s pěšcem více. Jenže ten byl náhle, bez milosti a navíc hezkým obratem odebrán, a tak je remis nevyhnutelná 2%-% .

Za této situace jsme se rozhodli vysvobodit Pavla Ptáka 1 a doporučili jsme mu remis – s tím, že tento výsledek je potřeba. Pavel si oddychl, remis nabídl, načež si výrazně oddychl jeho soupeř a remis přijal. 3-1

V mezidobí však DuklaCéSituace dosti zvachrlovatěla. Petr Šiktanc a Ivan Krutina už nemají za pěšce kompenzaci, nýbrž stojí oba zoufale. Navíc Miloš Sakař promrhal výhodu dvou pěšců, které měl do zahájení. Pravda, soupeř měl za jednoho pěšce kompenzaci, ale ti pěšci navíc byly dva. Tedy zpočátku. Ve značné Milošově první tísni – soupeř hrál rychle a měl času habaděj, se situace “zjednodušila” do velmi složité koncovky J proti S, Miloš má sice stále pěšce více, ale černé figury jsou mnohem aktivnější. Po 40.tahu Miloš plynule přechází do terminální časové tísně a s časem 6 minut proti 50 se hraje chvíli pěšcovka (soupeř naštěstí chybuje), a tak si do dámské koncovky Miloš staví dámu o půltah dříve. Pěšci jsou 3 na 3 na králkřídle, oba králové na prázdném křídle dámském. Miloš má nařízenou remízu, avšak příkaz není uposlechnut a Miloš hraje dál. Tato remíza by nám zaručila výhru, protože moje partie (Petr Sýkora 6.) je se dvěma pěšci navíc. Od své partie pak už jen vidím, že Milošova partie končí a Miloš má u mne pochvalu, že se nakonec s remízou smířil a neriskoval. Že Miloš vyhrál se dozvídáme až za dlouho… Pointa Milošovy partie je však v tom, že těsně před koncem mohl jeho soupeř elementárně vyhrát… Podrobnosti (nejen o této veselé příhodě) naleznete na stránkách USK.

Chvíli po Milošově dohře vyhrávám já Petr Sýkora 6. a zápas definitivně sypu do naší mošničky. Soupeř pojal za bíle Pircku dosti expresionisticky, až kavárensky. Vůbec se nevyvíjel, pouze otevřel h-sloupec – v době, kdy jsem ještě nerošoval, a tedy zcela zbytečně. A tak jsem mohl jednoduchou přechodnou obětí figury získat záhy dva čisté pěšce v otevřené a poněkud rozevláté pozici. Uplatňování chvíli trvalo, soupeř se vyhýbal všem koncovkám, a tak jsem musel přistoupit v časové tísni – soupeř 1 minuta na 10 tahů, já minuty 4 – na ještě jednu taktickou přestřelku, na konci které se mi podařilo na šachovnici postavit netriviální mat. 5-1.

Soupeř Petra Šiktance 2. svoji tíseň (Petr měl celou partii lepší čas!!) těžce nezvládl a pravděpodobně po 40. tahu blical furt pryč a přehlédl v koncovce D+V s pěšcem více, že ho černé D+V zmatí. Petr se po partii všem omlouval, že tak slabou partii už nesehrál léta… že kdyby býval byl soupeř pozornější, tak by to určitě (Petr) musel prohrát… atp. Zkusil jsem Petra uklidnit tím, že dnes okusil svoje vlastní časté pocity z druhé strany, ale nevím, zda si ve svém hoři této “útěchy” stačil povšimnout. 6-1

Aby zmar sympatických hostů nebyl naprostý, tak Ivan Krutina 4. se svou zdechlinou nic udělat nemohl. Hrál se typický Marshall (mimochodem, mám dojem, že tento typ zahájení se pro Ivanovo ustrojení příliš nehodí, navíc od cca 12.tahu je Ivan zcela bez koňů), který se – pravděpodobně přesně podle aktuálních knih – dostal do jakési statické fáze, kdy má bílý pěšce více, ale nehne se a černý se taky nehne, protože, kdyby se hnul, tak se pak hne i bílý. Jenže Ivan se hnul, a bílé ustájené figurky se hnuly vpřed, a to tak, že značně. Ivan se nechal dovláčet do věžovky, kde bílí Pa+b už neměli proti sobě žádnou zádrž, Ivanova protihra na králkřídle se už nekonala. 6-2 v 21,32.

Popřáli jsme smutným soupeřům více štěstí v dalších kolech – snad to nebrali jako provokaci… Tímto počinem jsme se definitivně pro letošek zachránili, po volnu v příštím kole zkusíme ještě zaútočit na čelo tabulky.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024