.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Oaza C 4%-3%

Těsná výhra v zápase, který jsme měli pod kontrolou...

… tedy, alespoň to tak vypadalo. Na lichých bílé kameny.

 

Dukla_C

 

 

4,5-3,5

Oáza_C

 

 

1

 

Pták

 

2116

 

1-0

 

Pirklová

 

2088

 

2

 

Šiktanc

 

2163

 

0-1

 

Čmiko

 

2027

 

3

 

Nečada

 

2137

 

1-0

 

Sviták

 

2021

 

4

 

Krutina

 

2029

 

0-1

 

Bílek

 

2012

 

5

 

Kasalický

 

2028

 

0-1

 

Vedral

 

2293

 

6

 

Sýkora

 

1964

 

1-0

 

Vašíček

 

1773

 

7

 

Sakař

 

2030

 

1-0

 

Voršilka

 

1674

 

8

 

Matyska

 

1944

 

0,5-0,5

 

Maštalíř

 

1608

 

     

________

 

   

 

Zápas začal nečekanou komplikací Petra Kasalického – 5., který po pracovním dni sedl do auta a zjistil, že z parkovacího místa nevyjede, protože ťululum jakési mu blokuje svým autem výjezd. A protože se na toto ťululum ani nedovolal, ani nedohoukal, ani nedoblikal, tak sedl na MHD a dojel v nedobrém rozmaru a s půlhoďkoztrátou do HrMDukla, kde ho dorazil pohled na soupeře a jeho elo. Petr se snažil čelit ranám osudu, sec mu síly stačily, avšak podlehl v zavřené sicilce, která se najednou otevřela a černé figurky se vrhly s nabroušenými tesáky na poflakující se bílé figury. Naštěstí to bylo v době, kdy Miloš Sakař – 8. a Pavel Pták – 1. vybudovali pro tým dostatečný náskok. (2-1)

Miloš už v zahájení obral soupeře o pěšce, pak ještě o dva další, a jeho volná falanga Pc5-d4-e5 se po určitých černých matových hrozbách (které však pokrýt nebylo těžké) vydala vpřed. Stavění tří dam už se neuskutečnilo.

Pavel nějak svou sympatickou soupeřku nachytal v zahájení. Po chvíli stál opticky lépe, pak i fakticky lépe, pak sebral kvalitu, pak stál s kvalitou více opticky i fakticky lépe, a pak byl konec. Pavel se předvedl ve své obvyklé družstevní formě, včetně suchého humoru: V okamžiku kdy se z černých rozvalin už jen valil černý dým, se mne zeptal: “Asi stojím dobře, mám to hrát dál?” Nenechal jsem se zaskočit a odpověděl jsem: “Zkuste to ještě chvíli, a pak uvidíme.”

Po Kásově plánované prohře naštěstí rychle náskok navýšil Martin Nečada –3., který přehrál soupeře už v zahájení (asi nějaký benony), a pak ho jednoduchým, ale hezkým obratem (přechodná oběť figury) obral o důležitého h-pěšce, čímž odkopal černého krále. Uplatňovaní jasné převahy se však nějak protáhlo – Martin z toho byl po partii trochu rozmrzelý a hrála se koncovka V+S proti V+J s 2 pěšci více. Asi se mohlo hrát s dámami a holým černým králem… Techniku koncovky Martin zvládl a zavěsil – 3-1.

Ve stejný okamžik, kdy Martin jednoduchým, ale hezkým obratem získal pěšce, tak Ivana Krutiny – 4. soupeř získal hezkým, ale jednoduchým obratem pěšce. Ivanova partie se hrála nejdéle, ale její těžiště jste právě “uviděli”. Partie se postupně zjednodušovala až do dámské koncovky kdy Ivan byl bez pěšců a soupeř měl pěšce 2 – c+g (nebo b+f), už přesně nevím.

Mezitím se ale rozhodovalo jinde. Jirka Matyska - 8. postavil asi rovnou pozici a dostal nabídku remízy na pomezí střední hry a koncovky (s dámami+ještě nějaký figurový matroš). Mohl hrát dále “na soupeřovo elo”, ale znáte to, jak to chodí. Takže mu bylo skoro až nařízena remis, protože jak Petr Šiktanc – 2., tak i já – Petr Sýkora – 6. jsem stáli dobře. (A Ivan zdechle, abych byl kompletní). Jenže zanedlouho se od Petra Šiktance šachovnice zvedl šum, protože partie skončila, protože Petr něco přehlédl (asi vidle) a prohrál. Což je škoda, protože stál celou partii dobře, dokonce měl do první tísně i lepší čas (!!!), ale pak se stalo neštěstí jakési - 3%-2%.

Ivan je stále “takřka zdechlý”, a tak tíha zápasu leží na mně. Z klidné pircky jsem získal pohodlnou koncovku 4V+černopolní střelci, ve které jsem chytil soupeře za slabé pěšce na dámském křídle. Po partii mě bylo vycinkáno, že jsem měl držet pěšce získaného v zahájení, ale raději jsem ho vrátil, protože vyhlídky na 6 těžkých figur a černopoláky s otevřeným dámským křídlem ve stavu bílý Pa6 (dostatečně podporovaný) proti volným černým Pc6+d5 mne moc nelákal. I když Rybka, Carlsen a Nečada by tu pozici brali všemi deseti. Podařilo se mi něco vyměnit a postavit velmi nadějnou věžovku 5 na 5 (lepší král i věž i pěšci), kterou soupeř vyřešil přechodem do jednoduše vyhrané (za mne) pěšcovky. Avšak pak nastal (po časové kontrole) problém: Místo jasného a logického postupu jsem přešel do dámské koncovky s černými Pg+h (bílý už je bez pěšců), která je snadno vyhraná, ale trvá to dlouho. Když jsem pochopil jak taková koncovka funguje (schoval jsem krále na h-sloupec a mazal géčkem), tak se soupeř vzdal. Ivan se ujistil, že už jsme vyhráli, a vzdal se v podobné koncovce také. (4%-3%)

Tentýž den prohrálo naše béčko s Erou 2-6, tak se situace v naší skupině řádně zamotala. Tabulka v rozehraném 4.kole:

   

Ut

 

Sk

 

Bdy

 

1

 

Bohemians_D

 

4

 

20,0

 

 

12

 

2

 

Dukla B

 

5

 

25,0

 

 

12

 

3

 

ERA D

 

4

 

21,0

 

 

9

 

4

 

Dukla C

 

4

 

17,5

 

 

9

 

5

 

Radlice A

 

4

 

16,5

 

 

7

 

6

 

PORG B

 

3

 

10,5

 

 

4

 

7

 

Praga B

 

3

 

12,5

 

 

3

 

8

 

Vyšehrad E

 

3

 

10,5

 

 

3

 

9

 

LISA A

 

4

 

14,0

 

 

3

 

10

 

Oáza C

 

4

 

13,5

 

 

3

 

11

 

Kobylisy C

 

2

 

5,5

 

 

0

 

12

 

USK A

 

4

 

9,5

 

 

0

 

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024