.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Dukla C 5%-2%

Předpremiéra letošních družstev (derby El Klásyko) bylo selankou i utrpením.

Zápas začal s desetiminutovým předstihem, neboť jsem v 17,50 mobilním telefonem zkontroloval, zda je Miloš Sakař na cestě do HrM. A pokud ne – protože u Miloše nikdy nevíte, zda náhodou nezapomněl, že má hrát – tak abych ho na poslední chvíli popohnal. Už jsem jako kapitán zažil leccos, ale následující šok nepamatuji. Miloš nejen zapomněl, že má hrát, ale navíc se přiznal, že je v Plzni. Jeho omluva byla jednoduchá – myslel si, že se první kolo odkládá. To měl sice pravdu – zápas Dukla C - Kobylisy C z prvního kola je skutečně odložen, ale aktuální derby je předehrávka… Ano, mohl jsem a měl jsem Milošovi den předtím zavolat a upozornit ho, že následující den hrajeme, ale domníval jsem se, že týden stará (DuklaŽurfix 27.12.) debata na téma, jak 3.1. budeme hrát s béčkem prestižní derby, a jak se na to těšíme, a tak podobně, stačí k tomu, aby si Miloš zapamatoval, že 3.1. bude hrát šachy s Radimem Pospěchem a nemá jezdit do Plzně.

Protože Petr Kasalický dostal kapitánské povolení a byl na horách, tak jsem se marně pokusil zajistit za 6 minut 6 nějaké náhradníky, ale jeden mi telefon nevzal a na druhého jsem neměl číslo (moje chyba, of course…) A tak Céčko do prestižního zápasu nastoupilo v sedmi, Jirka Matyska a Jirka Světlý se neplánovitě posunuli. Zbytek týmu na mne vyčítavě hleděl a já neměl daleko k výbuchu.

 

Dukla B

 

 

5,5-2,5

 

Dukla C

 

 

1

 

Bauma

 

2189

 

1-0

 

Pták

 

2116

 

2

 

Novotný

 

2192

 

Šiktanc

 

2163

 

3

 

Muroň

 

2177

 

%

 

Nečada

 

2137

 

4

 

Němec

 

2111

 

Krutina

 

2029

 

5

 

Soukal

 

2024

 

1-0 

Sýkora

 

1964

 

6

 

Pospěch

 

2009

 

1-0 

Matyska

 

1944

 

7

 

Brát

 

1968

 

0-1 

Světlý

 

1952

 

8

 

Novák

 

1967

 

1*-0*

 

---------

 

 
 

____________

 

 

________

 

____________

 

 

Takto dobře načnutý zápas si už Béčko vyrvat z pařátů nenechalo. Nepříjemné události (z hlediska Céčka) totiž pokračovaly. Ivan Krutina (4.) dal svou (bílou) partii s Igorem Němcem ihned za remis, i když měl nakázáno hrát. Skryl se za omluvu: Společenská únava (i když pro její definici použil jiná, méně diplomatická slova). Na úpatí zápasu tedy prohráváme %-1% a přišli jsem o dvoje bílé figurky.

Na první desce nám také růže nekvetou. Pavel Pták pokazil černou francouzskou a snaha o komplikace byla v zárodku potlačena. Jirka Bauma trestal rychle a takřka bezbolestně.

Na druhé desce se odehrála asi nejzajímavější partie večera. Petr Šiktanc velmi záhy obětoval figuru za 2 pěšce a černý král se vydal přes d7 sám do boje. Jarda Novotný se dostal pod tlak a přišel o třetího pěšce. Petra Šiktance však doprovodila v kritické fázi partie (30.-40. tah) silná tíseň a po časové kontrole se partie zploštila do koncovky D+6P proti D+S+3P, která rychle skončila černým věčným šachem.

Prestižní souboj na třetí šachovnici se prakticky nekonal. Nejdříve se chlapci (Martin Nečada a Mirek Muroň) několikrát synchronizovaně překvapili v zahájení, nakonec z toho vyklíčil CarroCann. A protože se nekonaly rozdílné rošády, došlo k remíze ještě před 20.tahem, i když se Mirek Muroň před zápasem zaklínal, že žádná remis nebude. Avšak proč nezměnit názor, když se zápas vyvíjí tak dobře, že?!

Když jsem (Petr Sýkora) dosedl před prvním tahem k partii, byl jsem tak omráčen sakařím kladivem, že jsem se probral po dlouhé době a v pozici, která byla na pomezí mizérie a prohry. Ruda Soukal rozehrál aktivního sämische, a protože můj odpor do cca 12. tahu měl konstantní hodnotu 0 ohmů, tak bylo rychle rozhodnuto. Moje následná snaha o komplikace byla marná, až zoufalá. Ruda posbíral obětovaný materiál (první figura za to, abych nedostal mat, druhá figura za to, aby zbytek mých figur přelezl šestou řadu) a pohodlně zvítězil.

Na šesté desce stál Jirka Matyska jako bílý od zahájení divně. Radim Pospěch před čtyřicátým tahem obětoval kvalitu a šel volným déčkem za doprovodu dvojice střelců do dámy. Šel a šel, a došel by, kdyby Jirka při druhé tísni nespadl.

Jediným světlým bodem Céčka byl v ten truchlivý večer Jirka Světlý, který přežil určité útrapy střední hry a koncovky V+2S pouze s několika oděrkami. Ve finále (V+S) se Jirkovi Brátovi nějak jeho V+S příliš blízko u sebe zamotaly a dotěrný černý král je začal vidličkovat. Podle diváků (Jirka Bauma) se bílý mohl vymluvit přechodem do koncovky V+2P proti V+S+0P, ale místo toho nastavil Jirka Brát jednotahově věž. Tady jsme (tedy Dukla C) měli štěstí a díky této výhře zápas nedopadl debaklem, ale jen těžkou prohrou.

“Bitvu” o to, která Dukla bude aspirovat na postup, vyhrálo Béčko, ale svoje ambice bude muset potvrdit v dalších (v prvním, druhém, třetím, čtvrtém,…) kolech. Céčko se musí urychleně vzpamatovat, zkonsolidovat, probudit, vystřízlivět, rozehrát a především pochlapit.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024