.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Mladá Boleslav – Dukla A 4:4

Nakonec asi spravedlivá remíza.

Řehořek – Orság remis
Vichnar – Fajman 0-1
Jaček – Bauma 0-1
Vodička – Muroň remis
Crha O. – Koubek remis
Horák – Nečada remis
Crha P. – Pospěch 1-0
Hajný – Sýkora 1-0

Na lichých jsme měli černé.

Do Mladé Boleslavi jsme odjeli v poměrně silné sestavě (dokonce Martin nedal jinak, než že musí jet), ale soupeř postavil prvních šest hráčů základu, takže utkání bylo ratingově zcela vyrovnané. Trochu u některých z nás panovaly obavy z meteorologické situace – sobotní ledovka by nám zkomplikovala cestu, ale předpověď s oteplením tentokrát naštěstí vyšla.

Jako první skončil svoji partii překvapivě Martin (6) ještě překvapivěji remízou. Následovala remíza u Vaška (5) a pak i u mne (4). V mé partii jsem chvíli doufal v převahu, ale to bych musel disponovat trochu lepší technikou a nepřehlížet soupeřovy zřejmé tahy.

Jako první rezultativní partie skončila Jirkova (3), přičemž Jirka stál po zahájení – z mého pohledu – podezřele, ale pozice byla plná dynamiky nestandardních řešení (jak je v Jirkových partiích obvyklé) a tento způsob hry soupeř nevydržel a na mokré ploše uklouzl.

Petr (2) dokázal soupeři v koncovce věží a nestejných střelců uvěznit věž na a7 (staraly se o to pa6 a Sb7) a tak bylo jen otázkou času, kdy se Petrovi podaří prosadit kvalitu na zbytku šachovnice. Petr zvolil paradoxní cestu – přechod do nestejných střelců se svými 3 pěšci na krajních sloupcích a 3 soupeřovými spojenými – ale ti Petrovi pěšci byli živější (proto příčestí s měkkým i – kdyby se to snad někomu nezdálo) a záhy se prosadili.

Jenže dvoubodové vedení nám dlouho nevydrželo – záhy musel kapitulovat Petr (8), kterému se po celkem dobře postaveném zahájení pozice nějak vymkla. Když jsem viděl jeho krále bloudit uprostřed desky plné zlých nepřátelských figur, tušil jsem, že konec nebude dobrý.

Osud zápasu se rozhodoval u Radima (7). Klasická královsko-indická pozice s útokem černého na krále a dominancí bílého na dámském křídle chvíli vypadala více než nadějně, zřejmě byla chvíli vyhraná, ale Radim v časové tísni situaci nezvládl a bylo srovnáno.

V té chvíli ještě bojoval Milan (1), ale na výhru pomýšlet nemohl. Nakonec uhájil remízu nejen ve své partii, ale i v zápase.

 Takže si na závěr dovoluji všem hráčům poděkovat za výkony v tomto roce a popřát pěkné svátky šťastnější ruku v roce 2014. Další program začíná hned po Novém roce:

6.

06.01.2013

TJ Neratovice

 

7.

20.01.2013

ŠK AD Jičín “B“

 

8.

03.02.2013

TJ Jiskra Hořice

 

9.

17.02.2013

Desko Liberec

 

10.

03.03.2013

SK Děčín

 

11.

24.03.2013

Káva Longberry Kralupy

 

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Co se týče mé partii: přišla mi velice obsažná, na začátku jsem získal nezanedbatelný časový náskok, že jsem znal dál teorii, pak ale nastal problém (7...Se6), že jsem si teorii špatně zapamatoval a dostal se do méněcenné pozice. Soupeř mohl snadno získat pozici (převodem jezdce na e4), kde by nebylo jasné, kudy má prorazit, ale za to by mne docela zparalyzoval. Místo toho se pokusil moji pozici rozvrátit rovnou, to ale nebylo úplně jasné. Místo 11.De4 bych dal přednost 11.Ve1 a místo 11....Sd6 bylo lepší 11.....Sg7. Nakonec soupeř obětoval pěšce, ale spíš než s výhodou mi příjde s nejasnou pozicí. Nicméně poté zahrál bílý velkou chybu (16.b3) a ocitnul se bez pěšce bez kompenzace. Ve vzniklé pozici vypadala moje výhoda jako celkem dobře realizovatelná, leč po serii naprosto logických tahů se přede mnou po 29.a3 objevily neočekáváné těžkosti. Ukázalo se, že můj útok na krále je celkem chimerický, a naopak bílý začal hrozit v některých variantách věčným šachem, a v některých, že dobude mého postouplého pěšce. To mě zaskočilo, a po mé nepřesné reakci by se moje výhoda rozplynula, kdyby zahrál bílý 31.Jd2 nebo 31.Df3. Leč v časové tísni zahrál prohrávající 31.Jd6.

17.12.2012 08:55

Mirek

Ještě 2 poznámky:
- Milanova remíza byla jeho první ztráta za naše A-čko po 9 výhrách v řadě!
- V tabulce jsme sice stále až předposlední, ale na 5. místo ztrácíme 3 body.

16.12.2012 18:11


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024