.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Ústí 3,5:4,5

Nájezdníci ze severu nám vzali body.

 

 

Šachový oddíl TJ DUKLA Praha

 

Šachový klub Spartak Ústí n.L.

Forman Štěpán (H)

2320F

0

-

1

2316F

Balín Jan (H)

Fajman Petr (H)

2288F

1

-

0

2102F

Mikeš Jan

Bauma Jiří

2189F

1

-

0

2112F

Makevich Pavel (C)

Novák Petr (C)

2219F

0

-

1

2178F

Chochol Libor

Muroň Miroslav

2177F

½

-

½

 

Kuznetsov Mikhail

Soukal Rudolf

2024F

½

-

½

2088F

Chrz Pavel

Sýkora Petr

1964F

½

-

½

2054F

Balín Kamil

Matyska Jiří

1944F

0

-

1

1996F

Říha Jaroslav

 

:

   

 

Tak jsme prohráli, ale při troše štěstí jsme tentokrát bodovat mohli a zřejmě i měli.

Partie se vůbec nepovedla Štěpánovi (1), který se ještě po návratu z Afriky ještě nestačil aklimatizovat, někde kolem 20. tahu zcela ztratil nit a už ji nenašel.
Přesně naopak si počínal Petr Fajman (2). Po zahájení sice vypadal nástup bílého na královském křídle hrozivě, Petr ale v klidu posbíral vše, co mu velkorysý soupeř nabídl a partii dotáhl k vítězství.
Jirka (3) vydržel hrát teoretickou variantu ve Skandinávské (aspoň podle mé Rybky) celé 3 tahy, pak ale zahrál a3 a pozice se „odstandardizovala“, což jako obvykle Jirkovi sedělo. Rozhodující události nastaly kolem 20. tahu – černý sebral neprozřetelně na  f4, Jirka mu sice ještě svým tahem bxa6 dal šanci (Db6+ drželo pozici hratelnou, proto bylo za bílé lépe nejdříve zahrát Va5), ale když soupeř šach na b6 nedal, byla mu odebrána kvalita a pak už bylo vše „věcí techniky“.
Petr Novák (4) se ze zahájení dostal jakž takž, ale pak nevěděl, co s tím (Rybka doporučuje 20. – Sb7 s dalším c5 a některý z pěšců e4, f4 bude vyměněn za nešťastníka c6).  Bohužel pak se již partie vyvíjela jen jedním směrem.
Moje (5) partie se mi z počátku docela líbila. (Jen na okraj: Jirku jsem sice teoreticky překonal – mimo knihovnu mé Rybky jsem byl už ve třetím tahu, ale já už tuhle pozici párkrát tahal).  Na mém soupeři u partie naopak bylo vidět, že mu pozice moc po chuti není, ale jak šly tahy, moje výhoda se rozplývala a nějaké podstatné zesílení jsem nenašel ani v domácí analýze.
Rudova (6) partie bylo hodně dramatická (Rudu jsem vytáhl na poslední chvíli od malování a následného úklidu po té, co Ivan byl povolán plnit prarodičovské povinnosti – tedy děkuji za obětavost).  Ruda získal brzy po zahájení perspektivní pozici a posléze i výraznou výhodu. V partii bylo mnoho míst, kdy se dala převaha uplatňovat jinak (a často zřejmě lépe), ale po bitvě, s Rybkou za zády se mi to komentuje … Prostě výhoda se postupně rozplynula a byla z toho jen remíza.
Petr Sýkora (7) postavil něco, co začínalo jako anglická, ale pak se to někam uhnulo a bílá pozice nebyla dobrá. Tedy chvíli, pak se to srovnalo a pak už zase ne. A v tom přišla remíza. Podle hodnocení Rybky právem, podle vývoje situace těžko říci.
Jirka se pustil do soupeře bez jakýchkoliv ohledů na nějaké nesmyslné poziční poučky (mám na mysli sérii tahů Jh5, Dc5, g5) a brzy stál podle toho (23. Vad1 drželo bílému velkou výhodu). Jenže soupeř Jirkovi umožnil kombinaci s obětí figury, kterou Jirka mohl korunovat krásným úderem 26. – Je3 naopak s velkou výhodou černého. To se ale nestalo a následné výměny a přechod do koncovky bez figury vypadaly na snadné vítězství bílého. Vypadalo to tak, dopadlo to tak, ale nemuselo, ještě tah před kapitulací byla šance na remis: 52. – Vxc7! 53. Vxh7+ Kg7 54. Vxh7 Kf6! s patovým motivem.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

PeS

Tři dny jsem se snažil vymyslet, jak objektivně obhájit svou rychlou (18. tahů) remízu bílými kameny. Ale nic mne nenapadlo... Takže zbývají subjektivní tlachy:
Nebyl jsem příliš bojovně naladěn. Po výprasku z Turnova jsem trpěl různými nejistotami. V zahájení jsem zahrál pitomost (7. Ja3?) a navíc si toho hned všiml. Manévr 14. Db3 Ja5 15. Dc2, který se mi zdál dobrý, protože černý kůň přestal krýt pole d4, nebyl dobrý, protože černý s tempem napadl Pc4. Můj soupeř naštěstí za mnou nezaostal. Kdyby místo 10. ... Je8? dal tupou profylaxi 10. ... a5, tak bych asi marně hledal, kudy partii hrát.
Moje nabídka remízy po 18.Db3 přišla v okamžiku, kdy jsme oba měli 22 minut (a partie vlastně ani nezačala), a pozici alespoň trochu porozumět bylo zjevně nad naše síly. Zdálo se mi, že černý dá 18. ... b7-b5, koně na c4 opevní a zůstane mu v nepřehledné pozici jeden zmrzačený pěch navíc. Jenže rychloanalýza ukázala, že bych se buď po okamžitém, nebo mírně odloženém koňském dvojskoku Jf3-d4-c6 docela zmátořil a chaos by bublal jen na černé straně. Hm...
Po zakončení zápasu (3%-4%) jsem sympatickému soupeři pogratuloval, protože jeho remíza byla, na rozdíl od té mé, správná. Mně nezbývá než si drbat hlavu a omluvit se týmu za malou, přesněji žádnou bojovnost.
A kapitánovi posílám omluvu za remízový exit bez jeho svolení.

04.12.2012 15:45

jirka bauma

K té mé partii moje postřehy: 4...a6 je OK, protože jinak po Jc6 by přišlo Jb5 a černý by ztratil tempo stejně, kdežto 4.a3 je kontroverzní, 6..Sf5 je přehlédnutí, ale s klikou v pozici, vyvrácení není vidět, díky tomu černý v pohodě vyrovnal (v podstatě se mi jeho pozice líbí víc, ale nevidím, co s tím), ale takže jsem to tam měl zahrát jinak, abych aspoň držel malou výhodu, pak černý podle mě nehrál úplně přesně a znovu jsem získal určitou výhodu, zase jsem ale neviděl co s tím, podle mě bych získaval nějaký materiál po 22.Sd5 Va7 23.Sc6+ Kd8 24.Df2; po 23.bxa6 zase černý v pohodě vyrovnává, leč přišlo jeho přehlédnutí a ztráta kvality a v důsledku toho i partie

03.12.2012 08:01


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024