.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A - ERA 5:3

Hurrráááá, vyhráli jsme!!! Aktualizováno!

DUKLA (2170) - ERA (2184) 5:3

1. Forman - Havlíková 0-1

2. Fajman - Kovář 0-1

3. Bauma - Škára 1-0

4. Novák - Pokorný remis

5. Orságová - Kozák 1-0

6. Muroň - Nováček 1-0

7. Pospěch - Nguyen remis

8. Sýkora - Lácha 1-0

Na lichých bílé.

Hurrráááá, vyhráli jsme!!!Proti prvnímu kolu jsme pozměnili sestavu (6 hráčů základu - kolikrát se nám to letos ještě povede?) a hned to bylo radostnější. Ani soupeř nenastoupil slabý - i on měl po pvním kole co dohánět - o to je vítězství cennější.Poměrně rychle (cca po hodině hry) dospěla k remíze partie na 4. desce. V této době vypadal zápas trochu lépe pro nás: výhodu v partiích Jirky (3), Petra (8) a snad i Silvie (5) nekompenzovala dostatečně významná nevýhoda v mé (6) pozici. Ale pak se začaly dít věci - naštěstí ztrátu prvních dvou desek kompenzovalo otočení znaménka v mé partii doprovázené skvělou technikou našich borců v lepších pozicích.

K jednotlivým partiím:

1. Štěpán se do své soupeřky odvážně pustil, ale podle Rybky tahy 16. f4 a zejména 17. g5 nebyly ty pravé. Naštěstí namísto silného 17. - Jh7 přišlo Je4 a pozice se vyrovnala. Tah 22. Vf4 ale znamenal ztrátu 2 temp a od té doby to začalo jít s bílou pozicí z kopce.

2. Petr se kolem 30. tahu dostal z jisté pasivity, ale nepostupoval přesně (zajímavé bylo např. 32. - Dh5 33. g4? (lépe Jb3) e5 34. Dc3 Dg6!) a věže vyměnil v okamžiku, kdy bélému zůstal volný pěšec, který ve spojení s dámou vytvářel nebezpečí pro černého krále. Po 37. Kxf2 se nečekaně ještě objevila možnost Dh1, pak už další šance nebyla.

3. Jirkův soupeř se neměl k dobrání jezdce na b3 tak dlouho, až se po 12. - 0-0-0? 13. Df3 bílá dáma vyvázala a vzala pěšce f7. Rybka od tohoto momentu prosazuje vcelku odůvodněný názor, že má bílý pěšce navíc. Černý v podstatě žádnou další šanci nedostal.

4. Petr černými došel celkem jistě k remíze.

5. Pamatuji si, že jsem si kdysi v Pachmanově strategii moderního šachu četl o minoritním útoku - mně se něco takového v partiích neděje, ale dnes jsem jej na sousední desce viděl naživo a v provedení de luxe!

6. Můj soupeř zřejmě na mne vytáhl nějakou specialitu v zahájení, se kterou jsem si neporadil. Naštěstí právě v okamžiku, kdy si mohl vybrat, jak mne dorazit, začal dělat měkké tahy a místo útoku začal bránit. Výsledkem bylo, že dostal mat.

7. Radim měl jednoho s těch soupeřů, o kterých bude jednou moci s hrdostí prohlašovat "S tím jsem také jednou remizoval!". Mladý Nguyen je již dneska lepší, než jeho ELO naznačuje a tak remíza s ním v partii, kdy Radim v podstatě celou hru udával tón, určitě není ztrátou.

8. Petr se po soupeřově chybě 14. Sxf6 dostal hned v zahájení a) do koncovky b) do výhody a nezvykle precizní hrou bez obětí (naopak se sběrem materiálu) se propracoval k celému bodu. Že by příslib lepších časů?

Na závěr bych si dovolil vyhlásit drobnou soutěž inspirovanou Petrem Sýkorou, který se dnes mocí mermo dožadoval za partii alespoň pochvalné zmínky. Nu což, chtěl jsem být velkosysý, svolal jsem porotu (jednočlennou) a ta vyhlásila po pečlivé úvaze následující výsledky:

Ceny z důvodu napjatého rozpočtu nebyly uděleny.

1. čestně uznání získává Jirka za včasné odebrání pěšce a náselednou přesvědčivou realizaci převahy.

2. čestné uznání získává Silvie za instruktážní provedení minoritního útoku.

3. čestné uznání získává Petr S. za rychlé navození přivyhrané koncovky a za to, že ji nezkazil.

1. pochvalnou zmínku udělila porota mně, že jsem se nevzdal, když to už vypadalo beznadějně.

2. pochvalnou zmínku získává Petr za rychlou remízu.

3. pochvalnou zmínku získává Radim za pomalou remízu.

 

Jak to viděl Honza Bartoš a jeho fotoaparát

Tabulka naší skupiny

Autor: Mirek

Diskuze k článku

PeS

Byla to velmi vydařená neděle, i když by se některé nedostatky našly: Například průběžný stav zápasu nebyl na počítadle aktualizován on-line, což trochu mátlo ještě bojující DuklaBorce a DuklaBorkyni.

05.11.2012 14:52

Mirek

Komentář z pohledu soupeře je na http://www.chessteam-litomerice.cz/?p=1640

05.11.2012 10:30


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024