.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Da B – Kobylisy B 4:4 (po úporném boji)

S tradičním soupeřem v příjemné hrací místnosti (letos už i u metra!) se odvinulo drama, z něhož jsem schopen zprostředkovat jen pár útržků, neboť jsem byl vyvolen jako opora a spasitel týmu.

Remíza vyplynula z napínavého jaksi zákonitě, byly jsme to nakonec my, kdo dorovnával na 4-4. Co zavinilo rozjívené mládí, to museli staří kořeni zalátat. Na lichých černé.

Bauma 2172 – Šimek 2261 1-0

Nečada 2166 – Řehůřek 2143 %

Krasnay 2076 – Janda 2150 0-1

Sýkora 2068 – Podbrdský 2091 1-0

Krutina 2042 – Turek 1940 %

Sakař 2119 – Žďánský 1978 %

Červenka 2014 – Stejskal 1929 %

Fikr 1905 – Rozsypal 1925 0-1

Kobylisy se na nás sestavili mírně slaběji než obvykle, jejich sestava je plná děr a ze základní osmy hráli pouze hráči 1-4-7-8. Podle rozvržení el se zdálo, že bude stačit udržet předek (nějak) a “vzádu se to už nějak dokotlí”. Praxe však za tímto předpokladem silně pokulhala…

Partie byly končeny v tomto pořadí. Viděl jsem z nich jen občasné záblesky pěkných idejí a temné skvrny chyb. Moje hodnocení asi nebude příliš objektivní a už vůbec ne podrobné (s jednou výjimkou…)

  1. (2. Šach) Martin Nečada potahuje sice v zahájení stále stejnými figurkami, ale pozice je taková zvláštní, řekl bych, že promáčklá směrem k černému. A když se zdá, že soupeř hraje pár tahů jaksi nepovedeně, tak náhle remis. Martin se omlouvá, že ho bolí hlava, a to tak že dost. Co naděláme, nejsme už nejmladší, i když Martin je z nás skoro nejmladší…
  2. (5. Šach) Ivan Krutina nevykolejil z remízové trajektorie, i když soupeřovo elo svádělo k optimismu, ze zahájení se urodila koncovka 4V+2 nestejní střelci, bílé věže jsou sice dotěrné, ale Ivan nemá slabin. Remis.
  3. (3. Šach) Peter Krasnay rozehrál černými jakousi sicilku s f2-f4, ze začátku měl figurky vepředu, ale pak jsem je zahlédl skoro všechny na osmé řadě… pak přišel útok bílého s pěkným zvedákem g5-g6 (proti malé rošádě a pěšcům h7-g7-f7). Peter se bránil, jestli vynalézavě, nevím, ale pak měl strašně málo času a spadl. (1-2).

V tomto okamžiku zápas vypadá jakžtakž, a mohlo by se to vyzvrtat v náš prospěch. Jirka Bauma (1.) se brání, ale soupeř má velmi málo času. Petr Sýkora (4.) obětoval pěšce a mám v “koncovce 2V+J+S (nestejní)” mnohem aktivnější lehké figury, ale pozice je velmi zavřená. Miloš Sakař (6.) drží aktivní polokoncovku 2V+J s výrazně lepším časem, Honza Červenka (7.) asi něco rovného, avšak zamotatelného, Lukáš Fikr (8.) asi malá výhoda, ale málo času. Nejdříve se rozjasnilo u Jirky Baumy…

4. (1. Šach) Jirka Bauma se brání určitému tlaku, pak se brání s kvalitou více, pak se nějak všechno mění (až na tu kvalitu více) a koncovka V proti J se hraje jen chvilku. Podrobnosti podá Jiřík sám, mě to připadalo, že se mu soupeř zbláznil, ale viděl jsem jen každej pátej tah… (2-2)

Jenže platí zákon akce a reakce a co vyžmundráme někde, poztrácíme jinde…

5. (6. Šach) Miloš Sakař soupeře obalamutil a utvořila se mu věžovka s pěšcem více a úžasně výhodný čas. 50 minut proti 8 minutám (!!). Co chtít více… Jenže Miloš místo škvaření soupeře v jeho krvavém tísňovém potu tahá s ním rychle a evidentně nedobře. Když jsem slyšel, jak hodiny v jejich partii za mými zády rychle cvakají, říkal jsem si, to je super, to už Miloš matí, nebo maže do dámy…! Houbeles! Pěšec více je v trapu a pozice je tupá remis. To se bohužel Milošovi nepovedlo a byl za tento netaktický výkon kapitánem a jeho nohsledy řádně při noční cestě do civilizovaných končin vypeskován. (2%-2%)

6. (7. Šach) Honza Červenka sice jako černý nebyl asi ani trochu ohrožen, ale narušení rovnováhy v jeho prospěch se nekonalo – koncovka D+S proti D+J (nebo nějaká podobná) se ještě změnila v čistou a tupou dámskou koncovku s oboustrannými věčnými šachy. (3-3)

7. (8. Šach) Lukáš Fikr sehrál partii svědomitě a bez vážných příhod, ale jen do časové tísně, zahlédl jsem, jak prováděl kontrolní tah (v opticky lepší pozicici 2V+J), avšak tímto tahem nastavil koně. (Nevím, zda se tomu šlo vyhnout…). Pak se hrála ještě dost dlouho koncovka V+několik-pěšců proti V+J+o-něco-méně-pěšců (pěšcové počty značně variovaly). Ivan sice chvílemi tvrdil, že to je remis, ale Lukáš má blbej čas a na to asi také (dost rychle) umřel… (3-4)

8. (4. Šach) při zaknihování stavu (3-4) už naštěstí je jasné, že já asi dorovnávám,… Ale co tomu předcházelo… V zahájení jsem bílými postavil něco podobného, co stavím černým v KrálIndické, soupeř natahal pěšce na c5-d4-e5, ale zůstal mu černopolák, blbec od pohledu, ale já byl bez pěšce. V zavřené pozici jsme na sebe mohli koukat a dát to za remis, ale naše oboustranná bojovnost (je radost mít bojovného soupeře!) synergovala a pozice se otevřela, já pěšce dobral a byly spuštěny dlouhodobé a navzájem propletené zápletky, dynamika pozice byla omračující, avšak tahy obou duelantů bezchybné nebyly. Po určitém vzájemném propleskávání jsem z hrůzou zjistil, že nemohu jít králem na vysněné pole, protože bych dostal elementární šach a bylo by velmi zle. Už jsem na tom poli (bylo to g4!) skoro krále pouštěl z ruky, když jsem to spatřil. Nezbylo než se stáhnou vzad a nechat soupeře remizovat věčným šachem. Avšak ten je namlsán mojí “Kg4-etudou” a hraje se dál… A to tak, že jsem vláčen… V tísni před kontrolním tahem na poslední chvíli přemisťuji jezdce z b2 na e4 a vykrývám co se dá. Avšak soupeř mnou smýká i nadále. A to do věžovky 3 na 3, kdy mám sice figurky upozaděny, ale volného vzdáleného pěšce (g4) připraveného do vyhrané pěšcovky. Avšak náhle přichází kruté procitnutí, do pěšcovky (vysněné, g4 pešcem vzdálené) nemohu, protože je studiově zdechlá (a to velmi pěkně). Hledání jiného plánu… NIC! Zoufalé hledání alespoň nějakého tahu. Jeden je nalezen, ale co se dál bude dít…? Času je málo, soupeř na koni a moje figurky jsou tlačeny okolnostmi do pasivních pozic. A v tom zázrak! Soupeř místo aktivního konání kryje postup volného géčka manévrem Vc3-c7-g7. Tedy proti vší logice, jde věží pod pěšce. Utlačovaný král se mi dere do ruky a už se tlačí k superpasivní věži. Soupeř zděšen hledí, co si to způsobil, dohání mne v čase a už neklade takřka žádný odpor. V konečné pozici mám tři pěšce více (4-4). …jenže uspokojení z dobré koncovky není na místě. Při výběru z několika vyhrávajících pokračování, jsem ustřelil a dopustil, naštěstí soupeřem minutou, možnost přechodu do koncovky D+P proti V+2P (jeden postouplý) a s časem 3 min proti 4 min, a to by mne čekala ještě řádná fuška. Prostě partie, jejíž dynamika byla omračující a počet chyb jen těžko spočitatelný, a kdyby tu partii dostal do spárů fryc, tak se uotazníkuje…

Ziskem bodu jsme odstranili i teoretickou možnost sestupu a pokračujeme v sérii bez porážky (zatím pět utkání), kdo by to byl po pátém kole řekl?

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024