.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DuklaDružstva v roce 2012

Přehledka; jak to vidí major.

Letošní družstva se natáhla až skoro do léta, protože o všem rozhodovalo poslední kolo národních lig (22.4.). A protože Viktoria Žizkov A prohrála existenční zápas v Českém Krumlově, tak byla v Praze spuštěna lavina, která (na nejvyšším patře semlela i naše Béčko).


Do sezóny jsme vstupovali s těmito DuklaDružstvaCíli:


A – (2. ČNL) klidný běh někde uprostřed tabulky


B – (Přebor) záchrana, pokud možno s rezervou


C – (1. Třída) postup, nebo-li návrat do Přeboru


D – (1. Třída) záchrana (jakákoliv)


E – (2. Třída) záchrana (jakákoliv).


Tyto nelehké úkoly se nám podařilo splnit jen na 40%, a to je ještě horší výsledek než měla 3.pětiletka, která byla raději v roce 1964 zrušena, aby se nemusela vyhodnocovat.


Předpokládám, že jednotliví kapitáni, popř. pověření psavci, se k výkonům jednotlivých družstev a příslušných DuklaBorců vyjádří podrobněji a především fundovaněji (někteří už tak učinili…). Přesto zkusím vytřepat z paměti (faktografické i emocionální) několik poznámek.


Dukla A


Po loňské docela dramatické záchraně, která se táhla od prosince do dubna, nastal rok klidu, celou soutěž jsme odehráli v půlce tabulky (občas lehce nad polovinou) ohroženi jsme nebyli ani minutu (alespoň si takový pocit nevybavuji). Zasloužilo se o to několik faktorů: hráli jsme v o něco slabší jihozápadní skupině, tým byl lépe a silněji poskládán, osvědčilo se zařazení nových hráčů, kteří odehráli jen pár kousků, ale právě tím vydatně pomohli. Také vylosování (dva nejslabší týmy na začátek) pomohlo, zvláště, když jsme oba úvodní zápasy vyhráli. (Loni se podobný start nepovedl, a pak se to táhlo celou soutěž jako mimořádně lepkavý med.) Zdálo se mi, že letos hra jednotlivé DuklaBorce baví výrazně více než loni. Některé partie se povedly i umělecky. Snad jen výpadek (kolektivní) v Českém Krumlově narušil poklidnou pohodu – ostatní porážky byly zasloužené, protože s lepšími soupeři. Snad Áčko našlo pro další roky v ČNL optimální modus operandi a čeká ho ještě mnoho podobných poklidných sezón. Nevím jak ty, rozmilý čtenáři, ale mně dechberoucí boje o záchranu/postup na poslední zbylé šachovnici v posledním zápase při visících praporkách už tak neberou jako v mladších letech.


Dukla B


Když loni Dukla B (nyní C) sestoupila z přeboru, tak to mělo všechny parametry antické tragédie – marnost, zoufalství, předurčenost, plané naděje, osudové a nevyhnutelné chyby, pád do propasti vlastní vinou atp. Letos si to stejně označený tým (ale jiní DuklaBorci) zopakoval, a tak po mnoha letech bude (nestane-li se nějaký administrativní zásah) pražský přebor bez Dukly (popř. DA, nebo ÚDA). Bohužel zpravodajství o zápasech Dukly B nemáme k dispozici, protože management tohoto týmu dlouhodobě a ostentativně DuklaWeb ignoruje, a tak není možnost se jednotlivými koly probrat. (Přednost před napsáním stručného referátu mají předlouhé telefonické hovory, při nichž je neustále dokola probíráno, co se stalo špatně a kdo za to může.) Něco z letošních DuklaBé příhod znám z doslechu – a z telefonního sluchátka, něco jsem zažil na vlastní kůži, a tak mohu směle tvrdit, že letošní DuklaBéSestup má všechny parametry klasické grotesky. Sestup byl “zabezpečen” současným splněním asi tak deseti nezávislých podmínek – např. kdyby se hrálo podle starého počítání “2 body za výhru”, kdyby Viktoria Žižkov A neprohrála v Českém Krumlově, kdyby Dukla A vyhrála v Českém Krumlově, kdyby Dukla A prohrála s Viktorii Žižkov A, kdyby jakákoliv remíza Dukly B 4-4 skončila výhrou (a v každé chybělo k výhře několik milimetrů, třeba správně, rychlé, důrazné a logické kapitánské rozhodnutí), kdyby Vršovice B neodflákly zápas s Porgem A, kdyby jistý hráč, který si nepřeje být jmenován, nenastavil v naprosto vyhrané pozici věž,… Kdyby jakékoliv jedno takové “kdyby” nastalo, pak by se nesestupovalo. V polovině soutěže byla Dukla B naprosto pohodlně zachráněna, jenže pak nastala dlouhá série bez výher a ve vyrovnané soutěži se skoro všichni přes naše nešťastné béčko převalily. Dva sestupující z Přeboru byly od poloviny soutěže dobře zřetelní, zbývala otázka, kdo přistane na 11.místě (3.od konce), protože odsud by se mohlo za jistých okolností sestupovat taky. Los padl na Duklu B a čekalo se, jak sestupující napočítá pražská STK. Té se podařilo vydařenou grotesku vypointovat DuklaBéSestupem.


Dukla C


Po loňském sestupu byl cíl jasný – návrat do Přeboru. Cíl jsme nesplnili. I když v tabulce za prvním týmem, Chvojkovicemi-Brodem, zaostáváme jen o 3 body, tak je třeba uznat, že jejich postup byl naprosto zasloužený, protože všechny konkurenty porazili a mezeru mezi námi si zkrátili sami Chvojkovičáci tím, že zcela vypustili zápas v posledním kole. Zkusíme vybojovat postup v další sezóně – odhodlání máme, výkonnost jakous-takous snad ještě také, snad se k nám přikloní i štěstí. Podrobnější zpráva od kapitána.


Dukla D


Tým, který měl být jasným kandidátem sestupu, se nakonec stal nejpříjemnějším překvapením letošní sezóny. Těžil ze své vyrovnanosti, do týmu dobře zapadli více než své si uhráli noví členové, staří kozáci se nenechali zahanbit. DukleDé skvěle vyšel start – porazili i překvapeného pozdějšího vítěze DDM Praha6! – pak se přísun bodů zastavil a chvíli se dělalo nervózno, protože záchrana nebyla jistá – naštěstí v posledních dvou kolech přišli povinné dvě výhry s nejslabšími týmy a odměnou je zasloužený střed tabulky. Podrobnější zpráva od kapitána.


Dukla E


Po loňském (konečně!) postupu do 2.třídy čekal Duklu E boj o záchranu. Ten začal nadějně – remízou a výhrou se silnými soupeři. Bohužel to byly jediné bodové zisky za celou soutěž. Čtyři kola před koncem se sice Dukla E ocitla na sestupové příčce, ale čekaly ji utkání s podobně postiženými týmy. A v nich se vůbec nic nepovedlo, selhala i docházka a došlo na kontumace. A především na sestup zpět do 3.třídy z posledního místa. Podrobnosti nevím, protože management Dukly E o svých zápasech informuje na DuklaWebu jen občas, zpravidla, když se daří. Letos je to tedy zarputilé mlčení.


Dva sestupy a žádný postup! Hůře z pražských oddílů je na tom jen Praga (3 sestupy). Nezbývá, než letošní družstevní sezónu vyhodnotit jako neúspěšnou. Pokud máte jiný názor, diskuse je otevřena, stačí se přihlásit!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024