.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – zhodnocení sezóny 2012.

Cíl nesplněn, avšak to by nemělo být důvodem ke zklamání.

Po loňském sestupu z přeboru jsme si nemohli dát jiný cíl, než pokus o návrat. Jenže postupuje jen vítěz, a tak bylo zřejmé, že případný postup nastane, jen když se k dobrých výkonům, přidá štěstí a zdraví. Dobré výkony nastaly (skoro u všech), zdraví také vydrželo (skoro u všech), ale štěstí jsme v kritických okamžicích neměli. Avšak: zasloužili jsme se o něj dostatečně?

Bohužel nám nepřál los. Sice jsme byli 6x domácí (a HrMDuklu jsme udrželi jako neprostřelitelnou pevnost), ale se všemi konkurenty (až na LISU, která se však z boje o postup odepsala sama už před polovinou soutěže) jsme hráli venku. Tři venkovní porážky 3% nám cestu na vrchol zatarasily.

Soutěž jsme odehráli přísně symetricky – na začátku a na konci 3 výhry ze 3 zápasů a uprostřed mezi dvěmi výhrami doma, tři venkovní prohry. První, na Porgu byla smutná, překvapivá a nezasloužená (trocha ukřivděnosti nezaškodí, že…). Druhá ve Chvojkovicích-Brodě byla smutná, nepřekvapivá a zasloužená (trocha úcty k soupeři nezaškodí, že). Třetí na Smíchově byla nejsmutnější, nejpřekvapivější a definitivní – po ní už jsme měli nárok maximálně na 2.místo.

Naštěstí se nám podařilo soutěž dohrát a stříbro vybojovat. Chvojkovice-Brod postoupili zaslouženě, jejich náskok mohl být šestibodový, kdyby nevypustili poslední kolo. Je škoda, že jsme vzájemný rozhodující zápas museli odehrát v termínu jarních prázdnin (bez dvou předních šachovnic) a navíc s jedním nemocným DuklaBorcem.

I když se některým hráčům nedařilo (vím, o čem mluvím), tak se (až na ty tři “3%” výjimky) vždy našli obětaví DuklaBorci, kteří zápas nějak (zpravidla dřinou a zvýšenou bojovností) zachránili a překlopili do našeho trakaře. Všem hráčům děkuji za obětavé výkony, maximální docházku a za nezapomenutelné večery. Už se těším, jak to za rok znova roztočíme!

A nyní rubrika, na kterou všichni čekáte: Zhodnocení jednotlivých DuklaBorců. Protože se nepostoupilo, tak kromě čísel, procent a pochval uvádím u každého rubriku Příspěvek k nepostupu (PkN), kde se pokusím konkretizovat, jak určitá negativní činnost každého jednoho DuklaBorce přispěla do kolektivního nepostupového nezdaru.

 

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

B/Č

1.

Pavel Pták

2155

2092

8

11

73

+5-0=6

23

4,91

6/5

Pavel byl (až na partii v posledním kole s Eliškou Richtrovou) neochvějnou a především světlou konstantou, odehrál 1.stůl bez porážky a to stylem doma bílými 1, venku černými %. Hra se mu dařilo, soupeře bílými přehrával zvolna, ale lineárně. Remízy černými venku byly pestřejší – od rychlé, po perně vybojovanou. Pavel je aktuálně ideální první deska – nejen že odrazí případné hvězdy soupeře, ale ještě udělá dost bodů.

- PkN: Nicotný – jen remis se slabším soupeřem na Porgu byla zklamáním – jenže byla upletena v okamžiku, kdy zápas vypadal jasně lépe pro nás. Pouze extrémní hnidopich by Pavla peskoval za remis ve Chvojkovicích-Brodě (s Umancem), která byla (v nevím-jaké-pozici) dohodnuta za stavu 1-4. Pavel tímto rozhodnutím sice zápas “doprohrál”, ale je třeba vědět, že Filip Umanec uhrál v celé soutěži 10% z 11.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

B/Č

2.

Martin Nečada

2152

2063

7,5

11

68

+6-2=3

10

3,36

5/6

Martin nás všechny v lednu šokoval (velmi příjemně!) svou bojovností – po startu 4/4 však zákonitě nastaly i krušné chvilky a bilance se mu trochu pokazila. Přesto patřil po celou soutěž k tahounům. Dokonce při jarních prázdninách přerušil ozdravný pobyt a vrátil se do Prahy na otočku odehrát partii ve Chvojkovicích-Brodě (jinak bychom hráli v 7), bohužel právě tato partie se mu jako jediná totálně nepovedla.

- PkN: Malý – Jeho rychlá prohra bílými ve Chvojkovicích-Brodě citelně ovlivnila zápas, avšak na druhou misku vah této rubriky je třeba přiložit dvě výhry v obou ostatních “3%” zápasech. Ale přesto… Kdyby svou partii ve Chvojkovicích-Brodě, vyhrál, tak bychom (při zachování všech ostatních výsledků) byli první (o půlbod ve skóre).

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

B/Č

3.

Ivan Krutina

2046

2010

4

8

50

+1-1=6

-10

2,88

6/2

Ivan napravil loňskou sezónu hrůzy a pohyboval se ve svých obvyklých kolejích, hrál rychle, opatrně a končil skoro vždy (výjimka nastala na Smíchově) mezi prvními. Bohužel jeho tři absence na venkovních zápasech významně ovlivnily střídání barev na deskách za ním (viz kolonka B/Č) níže.

- PkN: Nepatrný – jednak nepřímý, protože jeho absence ve Chvojkovicích byla znát. Druhak přímý, protože za stavu 3-4 se na Smíchově dokázala nejdříve velkou pílí a zářivým umem vyhrabat z velké šlamastiky, avšak pak svého naprosto zmateného, dezorientovaného, unaveného, malátného a zblblého soupeře při doblicávání v sice remisové, ale hratelné věžovce s lepším časem “propustil”, a sám nabídl remis, což jsem jako kapitán byl nucen hodnotit jako vysoce netýmové rozhodnutí. Na druhou stranu – remis v tomto zápase nic neřešila, což bylo jasné už během tohoto zápasu.

 

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

B/Č

4.

Jiří Matyska

2056

2027

4

10

40

+2-4=4, +1*

-23

4,36

2/8

Jirkovi se první sezóna v našem týmu příliš nevydařila, ale byl citelně poškozen drtivou převahou černých figur. Z hlediska týmu však naštěstí ztrácel v zápasech, které vyhráli jiní.

- PkN: Zanedbatelný – jeho rychlá bílá prohra na Smíchově sice bolela (nejen jeho, ale i mne, protože byla hned vedle), ale tento zápas o našem nepostupu již nerozhodoval. Zajímavost: Jirka svém jediné výhry zaznamenal v ostatních dvou “3%” zápasech.

 

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

B/Č

5.

Petr Kasalický

2049

1907

6

9

67

+4-1=4

-3

3,11

8/1

Petr dokázal z příznivého střídání barev vytěžit maximum, jeho bílé partie byly na dvě kopyta: Buď získal ze zahájení převahu (popř. drtivou převahu), a pak do první časové kontroly vyhrál. Nebo nezískal bílými převahu, a pak to byla rychle remis. Bohužel jedinou černou partii Petr nezvládl, a tak jeho bilance má skvrnku.

- PkN: Určitý – v “3%” zápasech Petr dvakrát absentoval a jednou prohrál. Jeho absence však byly předem hlášeny a zahrnuty do celkové týmové strategie, a tak lze jen litovat, že jsme Chvojkovice-Brod a Smíchov nepřivítali doma v plné sestavě. Na druhou stranu, Petr začasto svými bílými výhrami zachraňoval tým po kiksech jiných DuklaBorců (např. Jirky Matysky, Petr Sýkory, a mnoha jiných).

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

B/Č

6.

Petr Sýkora

2003

1911

5

11

45

+3-4=4

-29

5,73

2/9

Mohl bych se vymlouvat na “určitou převahu” černých partií, ale neudělám to, protože je mi (a mému stylu) obecně jedno, jaké mám figurky. Po zoufalém začátku (1 ze 6) jsem se zmátořil a začal vyhrávat, padesáti procent jsem však nedocílil, a to znamená při značně slabších soupeřích nejen propad v elu, ale i v sebevědomí.

- PkN: Značný – Na Porgu a ve Chojkovicích-Brodě v jsem prohrál své jediné bílé partie. V obou byla remis “v karmáně” a v té porgovské se blýskalo i na výhru – bohužel jsem to tragicky nezvládl. Hezká výhra na Smíchově tyto zásadní průšvihy nezamaskovala.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

B/Č

7.

Miloš Sakař

2040

1913

7,5

11

68

+7-3=1

2

6,18

9/2

Miloš dokázal vytěžit – především v zimě – ze své polohy v týmu a z bílých figur dlouho šňůru výher. (Pozn. Miloš byl takto postaven na soupisku s vyhlídkou na častější bílé kameny, což vyšlo.) Bohužel na poslední kola už se ohlásila určitá únava a přehranost, Miloš nebyl tak precizní a bojovný jako dříve a jeho skvělá bilance se v závěru (1 ze 4) pokazila.

- PkN: Řídký – I přes velmi dobrý percentuální zisk se Miloš na nepostupu podílí. Na Porgu nevyhrál o něco lepší koncovku (chyba v propočtu), na Smíchově začala jeho černá série a dostal od mladého kluka strašný průplesk, výhra ve Chvojkovicích-Brodě byla hezká, ale už jen korigovala prohru. Miloš navíc chodí k partiím pozdě, což doma jiným nevadí, ale moje zoufalé hlídkování před Porgem v černočerné Libni, aby Miloš trefil, mne stálo deset-patnáct minut, který mi (možná) v partii chyběly. (Není nad to, když je možné svou vinu odklonit jinam – ale to už je privilegium kapitánů…).

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

B/Č

8.

Jiří Světlý

1930

1906

5

9

56

+5-4=0

3

5,67

2/7

Jiřík se pyšní famózní výsledkovou posloupností 1-0-1-0-1-0-1-0-1. Je to s ním jako na houpačce. Jeho partie mají především v tísních iracionální průběh, avšak jak je matematicky ukázáno o řádek výše, chaos v nich není třeba hledat. Prostě dopadnou podle předpisu. Jirka je ideální hráč do situací, kdy ještě hraje a je potřeba odhadnout, jak ten zápas asi dopadne. Stačí si uvědomit, zda je sudé nebo liché kolo. Tento jev s tzv. “světlou posloupností” budeme v dalších letech sledovat a podáme o ní zprávu.

- PkN: Znatelný – ve všech “3%” zápasech Jirka prohrál, protože to byla zrovna sudá kola. Na vině ale nepochybně není jen on, ale také vyšší matematika, záludné přírodní zákony a především nepříznivý los.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

B/Č

9.

Honza Štach

2021

1906

1,5

3

50

+1-1=1

-8

3,67

1/2

Honza, jako klíčový náhradník, bohužel kus sezóny promarodil, takže jsme ho nemohli využívat častěji. Naštěstí to byla jediná dlouhodobá absence v týmu, a tak se ji dařilo vždy nějak zakrýt.  

- PkN: Citelný – Nemocný Honza prohrál ve Chvojkovicích-Brodě vyhranou partii. Kdyby vyhrál, tak bychom (při zachování všech ostatních výsledků) skončili v tabulce první. Honzův příspěvek do mozaiky “Neměli jsme štěstí” je tedy pouhým okem patrný. Podle posledních zpráv je Honza zcela uzdraven, a tak se těším na další spolupráci!

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

B/Č

10.

Dan Kolář

1920

1753

3,5

4

88

+3-0=1

9

3,25

3/1

Dan se obětavě uprostřed soutěže přesunul z pozice druhého náhradníka do pozice prvního náhradníka, a vedl si statečně a dobře.

- PkN: titěrný – Ve Chvojkovicích-Brodě vyhrál, a tak jeho spoluvina spočívá v tom, že musel – jsa nemocný – rychle remizovat na Smíchově.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024