.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D 15 bodů skore 40

Kdo to čekal??

Přiznávám, že když jsem se na schůzi kapitánů při příležitosti sestavování soupisek pro sezonu 2012 dozvěděl, že nejenom že nemohu počítat s Petrem Šiktancem a Jardou Novotným ale dokonce že naše družstvo přijde i o Jirku Světlého, přepadaly mě černé myšlenky, zkrátka „měl jsem bobky“ jak bude sezona vypadat, zda je vůbec možné udržet pro Duklu D 1.třídu. Závěrečná tabulka (každý si ji má možnost prohlédnout na Kropíkových stránkách) a naše 7. místo se ziskem 15 bodů daleko od sestupových příček je jako z oblasti pohádek. (Připomínám, že naše družstvo mělo nejhorší průměr ELO bodů ze všech účastníků.) Minulý rok až do posledního kola jsme se „třásli“ s hubeným počtem 10 bodů a jen těsně nás minul sestup.

Jak je to možné? Vždyť vloni na první šachovnici hrál Petr Šiktanc a na druhé Jarda Novotný se skvělým průměrem 71%.  (Asi jen díky jeho individuálnímu výsledku jsme se vyhnuli sestupu.) Tito hráči letos scházeli.

Jedním z důvodů a to nejpodstatnějším je fakt, že hráči, kteří nyní za Duklu D nastoupili chodili pravidelně a sehráli téměř všechny zápasy. Např. Roman Pospěch ačkoliv je jeho přínos procentuelně nižší než u Jardy Novotného přinesl družstvu více bodů, neboť vynechal jen jediné utkání, kdežto Jarda Novotný odehrál jen 7 partií. Spolu s Radimem vytvořili tandem, který plně nahradil body které vloni dělal Jarda. Na 7. a 8. šachovnici se zase „činil“ tandem Igor Němec a Karel Richtr, který družstvu přinášel důležité body v pravý okamžik. Zvláště z objevu Karla Richtra jsem měl radost. Nejenže bodoval, ale byl družstvu k dispozici, kdy ho bylo nejvíce potřeba. Podobný případ jako Roman – sehrál téměř všechny utkání. Přitom k jeho nasazení jsem byl prakticky donucen, když vzhledem ke kolizím s E a B jsem už zkrátka nikoho jiného neměl.  Pak už jsem neměl pochybnosti, že on bude to pravé ořechové. Do kolonky mínus musím zapsat sebe, oproti loňským 35% Petra Šiktance jsem dokázal jen 20%, ale nakonec ačkoliv to zní dosti paradoxně a směšně jsem spokojený. Na první šachovnici, kde běžně hráli hráči s ELO okolo 2150 (výjimečně 2200) jsem nemohl očekávat nějaký skvělý výsledek. Naopak jsem byl překvapený, že mě soupeři kromě dvou výjimek nepřehrávali a prohry jsem si musel zajistit sám svými hrubkami. Potvrdil jsem si svojí teorii, že v situaci, kdy schází jasná jednička typu Jardy nebo Petra je jedno kdo na 1.šachovnici hraje a je lepší  někoho obětovat aby šance dalších hráčů stouply (v tomto případě Pospěchů), než alibisticky stavět družstvo podle ELA. Ono to stejně nešlo, neboť Honza Štach, který měl nejvyšší ELO chtěl až 4. nebo 5. šachovnici a Radim se také na 1. místo nehrnul. Výsledek ostatních členů družstva se příliš nelišil od loňského – ukázkový příklad je Vláďa Dolínek, který si zopakoval 50%.

Nejenom skvělý bodový zisk, ale i výkon družstva v zápasech s DDM a i s Mahrlou, kde jsme hráli silně oslabeni a v 7 vzbuzuje otázku, jak by družstvo dopadlo, kdyby nebylo „smrtících“ kolizí. (v 6. kole družstvo hrálo bez prvních 4 hráčů). Vezmeme-li v úvahu jakým způsobem jsme vyprovodili suveréna soutěže DDM a třetí Černé Barony (i přesto, že jsem družstvo srážel svými prohrami - ukázkové příklady partií, které jsem nemusel prohrát) nenapadá mě nic jiného než boj o postup.  A to jsme si dovolili luxus prohrát  v 1.kole s týmem Kobylis i když jsme hráli v základní sestavě.  Dalším momentem, který měl negativní dopad na výsledky družstva byly zdravotní potíže Honzy Štacha a Lukáše Lýska, které omezovaly jejich výkon a byly příčinou citelných bodových ztrát. Pod dojmem těchto faktů nelze jinak, než výsledek družstva označit za skvělý. Těším se na setkání v příští sezoně.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Mirek

Moc pěkný výsledek, gratuluji kapitánovi i ostatním!!!

12.04.2012 23:12

richtrk

tak gratuluju vsem a pristi rok POSTUP ,-)

11.04.2012 10:06


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024