.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Písek - Dukla A 5:3

Výlet do Písku (resp. Vráže) se nepovedl.

1 Havlíka - Orság 0-1

2 Spal Milan - Fajman 1-0

3 Roj - Nečada 1-0

4 Grill - Muroň remis

5 Matějka - Soukal 1-0

6 Kratochvíl - Matyska 0-1

7 Drábek - Krutina remis

8 Landa - Sýkora 1-0

Výlet do Písku se šachově nepovedl, o tom se nedá diskutovat. Hráli jsme sice ve velmi pěkném prostředí hotelu Vráž, ale naše výkony byly poznamenány jednak absencí motivace (jde již jen o umístění ve středu tabulky, jednak přechodem na letní čas a zejména tragickou událostí, která postihla Jindru. Ráno těsně před odjezdem mne zastihl telefon zdrceného Jindry Kuby, který mi oznámil, že nemůže jet hrát, protože se právě dověděl, že mu zemřel otec. V takové chvíli jdou šachy samozřejmě stranou a tak nezbývá než vyjádřit svoji účast, víc bohužel není v našich silách. Měl jsem za to, že budeme hrát v sedmi a zaplatíme pokutu - co se dá dělat - ale Ivan byl jiného názoru: okamžitě volal Martinovi a když zjistil, že ten je na chalupě u Tábora, bylo rozhodnuto.

Martin bohužel nastoupil ve stavu odpovídajícím situaci (změna plánu na poslední chvíli, na chalupě kopec práce, manželka nadšená ze změny kulis) a podle toho také partie vypadala. Martin cosi přehlédl a záhy se dostal do beznadějné pozice, takže jsem jen litoval, že jsme jej vytáhli.

Ještě před tím, než skončila Martinova partie, dal Ivan svoji pozici za remis (černé). 1.5.-0.5

V dalších partiích byla cca po 2 hodinách hry situace tato: Milan a Jirka měli nabídnutou remízu, ale nedostali povolení ji přijmout, Petrova (2) trochu vynucená oběť kvality se mi moc nelíbila, naopak se mi líbila moje pozice. Nevěřil jsem moc ani Rudově pasivní pozici a Petrově (8) partii, která se po poněkud násilné akci na c6 začla rozpadat. Takže celkově nic moc.

V časových tísních se lámal chleba - Milan dal mat, Jirka také prorazil (ani nevím jak). Bohužel Ruda i Petr S. svoje obtížné pozice neuhájili. Nicméně v jednu chvíli se jevili jako nadějné pozice moje a Petra F., takže nebylo ještě nic ztraceno! Ale záhy se ztratilo - já jsem vypustil výhru v 39. tahu (misto g6 mělo přijít Dd7! a dál už to jde samo; já jsem si neuvědomil, že po 39. - Dd1 nemusím králem 40. Kf5??, ale mohu zpátky 40. Kg3 a bílý je ztracený; přitom času jsem měl dost ...). Petr i bez kvality za pěšce soupeře tísnil, ale také cosi přehlédl a nakonec dokonce prohrál. Inu vypráskaný výlet.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Martin

Přidám ještě dva důvody, které vedly k mému nevalnému rozmaru před partií.
1) Přišel jsem k partii asi s 25 minutovým zpožděním. Cestou z chalupy se mi totiž stala skoro neuvěřitelná věc. Podle autoatlasu jsem si z Tábora do Vráže vybral cestu přes Záhoří, Vojníkov a Louku, aniž bych vzal v úvahu překážku na cestě v podobě řeky Otavy (bohužel bez mostu). V obci Louka jsem byl velmi překvapen značkou "slepá ulice".
2) Na sto procent jsem počítal s bílými kameny. Věděl jsem z Mirkova mailu, že přede mnou bude Milan a Petr a počítal jsem najisto i s Jirkou (ten přece nikdy nechybí). Tak jsem si říkal, že zahrát 10 tahů, nabídnout remízu a jet zpátky na chalupu pracovat by nemusel být zase až takový problém. Po příchodu do hrací místnosti jsem prožil malý šok v podobě černých kamenů a nadrženého soupeře a bylo mi jasné, že je zle.
Berte moji poznámku spíše s humorem, nechci nijak snižovat výkon soupeře. Mirek Roj sehrál výbornou partii a po zásluze mě přejel.

27.03.2012 19:39


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024