.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Radlice A 4%-3%

Těsná výhra, také výhra.

 

Dukla_C

 

4%-3%

Radlice_C

 

1

Pták

2180

%-%

Ševčák

2097

2

Nečada

2152

%-%

Zdeněk

2132

3

Matyska

2047

%-%

Hadžala

2142

4

Kasalický

2049

%-%

Koper

1959

5

Sýkora

2003

%-%

Hájek

1925

6

Sakař

2040

1-0

Vaněček

1923

7

Světlý

1930

0-1

Procházka

1984

8

Kolář

1920

1-0

Štefek

1735

  

2040

________

 

1987

Na lichých černé. Zápas moc napínavý nebyl, i když by těsný výsledek mohl tvrdit opak. Záplava remíz byla až na jednu výjimku spuštěna ani ne po hodině hry a všechny čtyři první desky jen trochu nakoukly do střední hry. Inu, soutěž se blíží k závěru, o postup se už nehraje, a tak bojovnost vysychá. (2-2).

Vzadu se však bojuje a výsledek je ještě chvilku na vážkách. Naštěstí pro nás pozorný Miloš Sakař a úderný Dan Kolář vítězí. Dan Kolář 8. se ukázal (3% ze 4) jako velmi platný náhradník. V Radlicích použil trochu omšelý, protože standardní trik Sxf7+ se ziskem pěšce (střelce f7 nešlo vzít pro Jf3-g5+ a Dd1xSg4 (nekrytého). Soupeř se z problémů na králkřídle nevybabral. (3-2)

Zanedlouho, ještě před prvními tísněmi přehrál soupeře i Miloš Sakař, který dal zapomenout na předešlý výpadek. Z pokojné pozice bez dam nečekaně snadno uplatnil majoritu 3 na 2 na dámkřídle. V závěru to už byla majorita 3 na 0 v koncovce lehkých figur. (4-2)

Dovézt zápas do výherního přístavu nedokázal Jirka Světlý, který opět né a né remizovat. Ze zahájení (jakýsi modifikovaný pirc) stál nepochybně dobře, ale pak to někde přepískl a musel dát 2S za věž. V mírně otevřené pozici D+V proti D+2S chvíli bojoval za ztracenou věc, a když soupeř přehlédl, že mu Jirka může dvoutahově vyšachovat jednou střelce, tak se nám ulevilo. Avšak jen do okamžiku, kdy se ukázalo, že to Jirka přehlédl taky! Místo přivyhrané koncovky s kvalitou více, nás zaskočila okamžitá prohra. Jirka neporušil svou neochvějnou posloupnost 1-0-1-0-1-0-1-0. Zdá se, že v posledním kole máme jeden bod už doma!(4-3)

Povinnost dovyhrát zápas padla na mne, Petr Sýkora 6. Moje partie byla i na moje zvyklosti nadměrně jankovitá. Začalo to jako vcelku obyčejná pircka, navíc s rychlou výměnou dam, jenže pak se na mé věže vrhla bílá jízda a nebylo jasné, co všechno mi pobere. V krátkém úseku jsme se soupeřem rukou společnou a neochvějnou obětovali v souhrnu dvě lehké figury a dvě kvality. V 21. tahu mohli diváci zastihnout bílého jezdce na e8, černého střelce na g2 a černého jezdce na g1, přičemž všichni tito vetřelci byly v relativním bezpečí, protože oba soupeři musí řešit trochu jiné starosti, než lovit takový nedůležitý materiál. Když se situace uklidnila, tak jsem zůstal u mírně rozbitého koryta, protože náhle na desce stojí docela obyčejná koncovka V+nestejní S, a mám pěšce méně. Naštěstí mi soupeř povolí aktivovat krále, a jsem to já, kdo může hrát na výhru, stav je ještě 2-2, takže to je příjemná vzpruha pro zbytek týmu. Jenže není mým chybám konec. Nebudu je jmenovat všechny, referát by narostl do nebývalé délky: Jmenuji alespoň tři pravidla, na která jsem jaksi pozapomněl: 1. I král může nasadit vidle. 2. Není možné dát mezišach, když je vlastní král v šachu 3. Na políčko, které napadá soupeřův střelec, není možné vstoupit králem, i kdyby to bylo sebevíce potřeba. A tak jsem nakonec musel se soupeřovou mírnou pomocí zachránit koncovku nestejných střelců 2 na 3 (soupeř: a+b+c, já: f+g). Stihl jsem to ještě před časovou kontrolou, a tak jsme byli doma docela brzo. (4%-3%)

Tato výhra nám zajistí 3.místo, o 2.místo se budeme ještě muset poprat v posledním kole s LISOU.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024