.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Jak si vedou DuklaTýmy před cílovou rovinkou?

Bohužel nic moc, 8. kolo můžeme nazvat "Týdnem hrůzy"

Aktuální (a průběžně aktualizované) tabulky naleznete v sekci družstva

Dukla E se po sérii 4 porážek propadla ve II. třídě na poslední místo.Avšak nic není ztraceno, v posledních třech kolech hraje s přímými konkurenty a dvě výhry budou stačit k záchraně. Bohužel jeden důležitý záchranářský souboj už byl v 8. kole prohrán - s Loko C 2%-5%. (Kurs na záchranu 1:1,95)

Dukla D v I. třídě se po famózním startu zasekla - po sérii 4 porážek má stále dostatečný náskok od sestupové příčky, avšak ještě jednu výhru musí Déčko někde získat. Neměl by to být problém, protože hraje jen s ohroženými nebo již zcela potopenými týmy.  (Kurs na záchranu 1:1,18)

Dukla C v I. třídě opět prohrála venku 3% -nehezká série 3 porážek. A šance na postup jsou pryč. Zbývá vztyčit hlavu a dohrát soutěž radostně a bez nervů. (Kurs na postup 1:75)

Dukla B (Přebor) hrála tento týden ve Vršovicích a podle náznaků dvou DuklaBéBorců to dopadlo neslavně, ale stále nevíme jak! (Pokračuje tak série 7 zápasů, o kterých se tady nic nedočtete.) Je hezké, když si můžeme přečíst velmi podrobný komentář i s partií z  tohoto, jak se zdá prokletého zápasu, popř. v diskusi k jinému zápasu poměrně obsáhlou omluvu na téma přetahování hráčů, když se nikdo neobtěžuje věnovat cca 27 sekund tomu, aby vpravo na titulní stranu našeho webu připíchl alespoň výsledek! Naštěstí disponuji určitou inteligencí, a tak jsem si domyslel, že Dukla B ve Vršovicích prohrála a opustila příčku v horní polovině tabulky. Přebor je letos (až na jednu výjimku) velmi vyrovnaný, a tak se může stát, že by ještě mohly DukleB nastat velmi nečekané potíže - stačí k tomu volno v příštím kole (s touto "mandatorní" bodovou ztrátou toho mnoho nenaděláme) a 1-2 porážky, které doufejme nebudou. Avšak zbývající soupeři jsou docela silní. (Kurs na to, že se čtenáři DuklaWebu dozvědí více informací o týmu Dukla B: 1:100)    

Autor: PeS

Diskuze k článku

Matyska

Když jsme byl nepřímo Honzou Červenkou vyzván, abych se k tomuto poněkud nepovedenému zápasu vyjádřil, učiním tak.
Na první desce mi poněkud uniklo, kdy a jak došlo k nepříznivému zvratu. Jirka měl najednou o pěšce méně a to stačilo.
Na druhé desce hrál Petr své oblíbené zahájení dámským pěšcem, koneckonců i já jsem to dlouhá léta hrával. Výměna bělopolných střelců není zrovna to, po čem bílý v tomto zahájení touží, a když se vyměnil i druhý pár střelců tak dost dlouho to v partii vypadalo, že ani jeden z hráčů nechce nic riskovat a odhodlat se k nějaké aktivní hře. Nakonec to byl černý, který ještě před časovkou trochu protlačil své pěšce vpřed. co se dělo potom nevím, protože jsem zapisoval poslední šachovnice, ale po kotrole už stál Petr špatně.
Na 3. a 4. šachovnici se hrály opravdu zajímavé partie. o zahájení na 3. desce si víc můžete přečíst v jiném článku. Později se mi zdálo, že Jarda může sebrat střelcem Je5, bílý musí vzít f4xe5, a pak dobrat drzého Sf7. Ovšem ještě během partie mě později Markovič upozornil, že tam potom zůstává ve vazbě Jf6, kterého si bílý dobere, vrátí tím pěšce, ale černý bude mít hodně rozbitou pozici.
Mirek hrál asi nejzajímavější partii večera. Na konci zahájení najednou nabídl Talovskou (nebo Garrikovskou nebo nekorektní - každý ať si vybere co chce) oběť pěšce, když ze svého pěšcového řetězce e5-f4-g3-h2 nečekaně postoupil f4-f5. Oba pěšci na 5. řadě byli na braní. Když jsem to tak z poza Mirkových zad pozoroval, tak se mi zdálo, že po dobrání Pe5 bude mít Mirek jistou kompenzaci. To se také stalo, ovšem černý nadále pokračoval velmi přesně a místo kompenzace se najednou ukázalo, že si bílý hraje se sirkami ve stohu slámy: Jeho Dg4 neměla téměř žádný ústup a hrozilo po e6-e5 její prosté sebrání střelcem z c8. Aby tomu zabránil, tak bílý nabídl na e5 oběť kvality, kterou sice černý hned nevzal, ale jeho hrozby tím nijak nepominuly. Protože jsem musel sledovat i druhý souběžně províhající zápas, tak mi pak několik tahů uniklo, ale nakonec dáma sice byla zachráněna, ovšem stálo to myslím celou figuru. Mirek ještě douho statečně bojoval, ale neodvratné již nezachránil. Ovšem určitě to byla jedna z těch partií, kdy oba borci téměř zavařili složitými výpočty svoji centrální jednotku.
Na 5. šachovnici se toho moc nestalo a byla to první zaknihovaná půlka zápasu.
Pan Dolínek na 6. sehrál typickou "dolínkovskou" partii, tj. zablokoval co nejvíce pěšců co šlo. Později však na šachovnici najednou měl bílý volné pěšce v centru a černý na h sloupci. Po určitém nmanévrování v kisně se skoro vše vyměnilo a na šachovnici vznikla jednoduchá konstelace: Bílý má pěšce a3-b4-c5 a černý a4-b5-c6 a oba mají černopolné pěšce. Za pár tahů nechal bílý černého zahrát Sc1 a bylo hotovo. Myslím si, že snad jednoduchá remiza spočívala v postavení krále na b2 a pošupováním střelce někde kdekoliv na šachovnici. A kdyby se potom černý odhdlal k nějaké oběti střelce na b4, tak dlouhonohý střelec by to měl všechno pokrýt. Ovšem ani remiza by už nic neřešila.
K 7. parti se vyjádřil sám autor a tak přejdu k jedinému světlému dílku tohoto zápasu. Když jsem napsal zápisy o utkání a šel jsem se podívat, co vlastně dnes hoši hrají a došel jsem až k J. Světlému, tak jsem si řekl, aha tady to bude rychle hotovo. V pozici královskoindického typu, ovšem vylepšenou o postaveí S na c5, kdy všechny černé figury jsou naskákány u bílého monarchy v koutku šachovnice, který tam zoufale volá o pomoc zbytek svého vojska, jenž se marnotratně potuluje na druhé straně, jsem si řekl, že takový útočník, jako je pan Vávra, bílého zapíchne během pár tahů. Jirka měl jedinou možnost, totiž nabídnout výměnu dam převodem dámy na g3. to se také stalo, ale místo mnou očekávaného Dh4-h5, kdy bílý bude moci tahat tak možná jen va1-b1 a zpět, černý dámy vyměnil. V tu chvíli se bílý zhluboka nadechl, sebral nějaký další obětovaný materiál a nakonec jej uplatnil k výhře.

06.03.2012 11:13

Honza Č.

Tak jsem rád, že jsem si ty výsledky pamatoval správně, i když REXTův komentář mě dost zviklal. Mimochodem, Radim jako koučující, byť později přišedší divák, nebo Jirka Matyska jako přísně nestranný rozhodčí, toho ze zápasu viděli jistě víc než já, takže by mohli podat nějaké doplňující informace o tom, co se tam dělo.

04.03.2012 20:10

Radim

Oprava předchozích komentářů:
Vršovice B - Dukla B 6:2
Matras - Bauma 1:0
Svatoš - Šiktanc 1:0
Markovič - Novotný 1:0
Kohout - Muroň 1:0
Toulec - Soukal 0,5:0,5
Procházka - Dolínek 1:0
Kukačka - Červenka 0,5:0,5
Vávra - Světlý 0:1


04.03.2012 18:41

PeS

Áčko završilo Týden hrůzy (TH) prohrou 2-6 proti Táboru. Můžeme tedy shrnout výsledky všech 5 DuklaTýmů v TH.

Bilance zápasů:
+0=0-5

Počet získaných zápasových bodů:
0

Bilance partií:
+4=15-21

Celkové skóre:
11%-28%

Bilance plus/minus:
-17

DuklaBorci, kteří v TH poprvé v sezóně prohráli:
Jarda Novotný, Lukáš Lýsek

Průměrná míra propadu ela na jednoho DuklaBorce:
Ani se raději neptejte!

Průměrná teplota nadšení DuklaBorců pro šach na konci TH:
2K

04.03.2012 15:49

Honza Č.

Referáty z pohrom nejsou nikdy ničím příjemným, ostatně z prohraných bitev často zprávy domů nedorazí vůbec, jelikož nezůstane naživu nikdo, kdo by je mohl podat. Pravda, u šachových zápasů družstev tohle zpravidla nehrozí, ani když se projede na celé čáře, ale na druhou stranu přímí účastníci bývají často natolik zahlceni vlastními partiemi, že podat smysluplné a věcně přesné hlášení o zbytku řeže těm, kdo u toho nebyli, nejsou schopni. Já se ale (bez záruky) pokusím sdělit, to co vím nebo co si myslím, že vím. Pokud jde o celkový výsledek, jsem si téměř jistý, že konečný součet byl 6:2 v náš neprospěch s tím, že jediný náš celý bod zaznamenal na poslední desce Jirka Světlý a o dvě půlky jsme se postarali já na sedmé a, pokud se nepletu, Ruda Soukal na páté desce, ale můžu se i mýlit a třeba ta druhá remíza nastala na první desce, i když myslím, že spíš ne. Na první desce, mám ten dojem, že prohrál černými Jirka Bauma s Matrasem (nebo to byla remíza?), a z té partie jsem nezahlédl ani ň, takže o ní kromě výsledku, který jsem zahlédl v zápisu při jednom zkoumání průběžného stavu (v té době tam určitě byly dvě prohry a jedna remíza z naší strany, ale teď si nejsem 100% jistý, komu je připsat, i když jsem si dost jistý, že ty skončené partie byly na první, třetí a páté šachovnici), a toho, že skončila mezi třemi prvními, zhola nic nevím. Jára Novotný na třetí desce, podle toho, co jsem vyrozuměl z popartiové debaty, černými čelil Evansovu gambitu a teorii z voleje nevymyslel nejlíp, což mělo za následek porážku, která byla vedle partie Jirky Baumy a Rudy Soukala mezi prvními třemi skončenými. Pořadí dalších partií, jak za sebou končily, úplně přesně nevím, ale myslím, že nejprve jsem skončil já a chvilku na to Jirka Světlý (nebo naopak?), takže v jednu chvíli to skóre nevypadalo tak strašlivě, ale situace na zbývajících šachovnicích nevypadala ani trochu nadějně, což se bohužel dokonale naplnilo. Kdy přesně přešla partie Mirka Muroně z fáze partie do fáze post mortem analýzy, to nevím, ale výsledek se v zápisu, pokud se nepletu, ocitl až poté, co se tam objevila moje plichta a výhra Jirky Světlého, i když to nemohlo být o moc později. Poslední dvě partie, které se dohrávaly, byly věžová koncovka bez dvou pěšců Petra Šiktance, která byla od pohledu beznadějná a kterou Petr taky v zápětí vzdal, a pak koncovka V+S (černopolák) Vládi Dolínka, kde Vláďa jako bílý měl čtyři pěšce v černopolém bloknutém řetězu a3-b4-c5 a jednoho vola na h3 proti soupeřovým pěti (a4, b5, c6, d5 a e3). Těžko říct, jak to v tu chvíli vlastně stálo, protože černý měl špatně postaveného, odříznutého krále na h-sloupci a střelce na f2 přikovaného k obraně pěšce na e3, jehož spolehlivě blokoval bílý král. Vláďa Dolínek na tom byl taky trochu líp, pokud jde o čas, takže jsem měl dojem, že by to snad nemusel prohrát a zvláště ne potom, co černý trochu nesmyslně namazal spolehlivě krytým d-pěšcem z d5 na d4, kde o něj nemohl nepřijít, což se taky stalo, byť k jeho odběru došlo až na d3, a to věží, která do té doby dominovala v černém týlu a držela černého krále odříznutého. Pak to dokonce v jednu chvíli vypadalo, že by Vláďa mohl vyhrát, protože pěšec e3 byl na odpis a v některých variantách, které se nezdály být tak úplně nereálné, ho bílý mohl dobírat i bez toho, že by sám ztratil toho svého vola na h3, případně že po jeho dobrání by černý král zůstal v pěšcovce beznadějně daleko od dámského křídla, kde se mělo rozhodovat. Buďto to ale nešlo, nebo to Vláďa Dolínek nenašel, každopádně došlo na vzájemné dobrání pěšců e3 a h3 s výměnou věží, takže vznikla střelcovka se třemi vzájemně blokovanými pěšci a+b+c a špatným střelcem Vládi Dolínka. Přesto to ale byla v tu chvíli naprosto jasná remíza, stačilo jen pohlídat si vpád černého střelce na c1 nebo vynucení výměny střelců s přechodem do nějaké prohrané pěšcovky, což ale neměl být problém a kdyby si bílý třeba došel králem na a2 a střelcem tahal kdekoli jinde po šachovnici, černý by s tím nic nenadělal, jelikož ani případná oběť na b4 nemá reálnou naději na úspěch. Jenže, bohužel, nervózní Vláďa poté, co mu soupeř se stále ještě horším časem odmítl nabídku remízy, si právě tu jedinou šanci černého nepohlídal, nechal černého střelce vpadnout na c1 a sezobnout si pěšce na a3 a pak už to bylo všechno příliš jednoduché.

03.03.2012 22:10

RexT

Vršovice B - Dukla B po šachovnicích:
Matras - Bauma nevím jistě, asi 1/2
Svatoš - Šiktanc 1:0
Markovič - Novotný 1:0
Kohout - Muroň 1:0
Toulec - Soukal nevím
Procházka - Dolínek 1:0
Kukačka - Červenka nevím
Vávra - Světlý 0:1

03.03.2012 20:14

RexT

Dukla B ve Vršovicích prohrála a poměrně vysoko, 2:6, nebo 2,5:5,5.

03.03.2012 20:08


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024