.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Stavby mostů A - DAP D 4 : 4

Drama s remízovým koncem

Fuka 2056 - Mašek     1 : 0

Žert 1985 - Červenka     1 : 0

Červenka 1908 - Dolínek     1 : 0

Votava 1901 - Pospěch     0 : 1

Židů 1946 - Světlý     0,5 : 0,5

Veselský 1910 - Štach     0 : 1     kontumačně

Doktor 1880 - Naď     0,5 : 0,5

Kottek 1841 - Haase     0 : 1       

 

na lichých černé

 

 V 9. kole jsme hráli se Stavbami mostů a byli jsme mírnými favority. Navíc mi nepřišel soupeř, takže jsem porušil svoji letošní remízovou sérii a zaznamenal svůj první ( i když kontumační ) celý bod. Zároveň jsem mohl celý zápas sledovat a vůbec jsem se nenudil.

 Honza Mašek dostal soupeře, kterého dobře zná a se kterým tradičně prohrává. Pan Fuka zahájil tahem 1. a3 a originálně pokračoval i v dalším průběhu. Jeho hra vedla k tomu, že černý dostal lepší pozici. Bílý král na d1 a roztrhaní pěšci slibovali pro nás příznivý výsledek. Ovšem Honza se dostal do silné časovky. V tento moment se pan Fuka projevil jako dobrý taktik. Zahájil ostrý útok na černého krále a postupně obětoval 2 kvality. S visícím praporkem už černý nestačil pokrýt všechny hrozby a poztrácel všechny své figury.

 Nedobře dopadl Honza Červenka. Bílými hrál španělku a soupeř zvolil Archangelskou variantu s brzkým b5 a vývinem střelců na b7 a c5. Honza se pokusil využít toho, že černý dosud neudělal rošádu a otevřel centrum postupem e pěšce s tím, že získá velkou výhodu. Ovšem zapomněl, že existuje i rošáda dlouhá. Po jejím provedení se situace kardinálně změnila. "Aktivní" střelec na d5 se dostal do nepříjemné vazby. Černý využil nevyvinutosti bílého dámského křídla a obětoval kvalitu. Čtyři černé figury se pak vrhly na bílého krále a nemilosrdně ho zahubily.

 Borisův soupeř byl smířlivě naladěn a brzy nabídl remízu. Boris odmítl a bojoval dál. Bílý ale, jak se mi zdálo, hrál tvrdě na remízu. Vyměnil několik figur a zablokoval pozici, po čemž už byl nerozhodný výsledek zřejmý.

 Prohrávali jsme tedy 2,5 : 1,5  a situace vypadala, že v nejlepším případě zápas uplichtíme.

 Jirka Světlý hrál Pircku a zřejmě spadnul do připravené varianty. Po asi dvanácti tazích měl soupeř ( zkušený korespodenční hráč ) spotřebováno necelou minutu a Jirka kolem půl hodiny. Jeho král v centru a nepříliš sehrané figury nepůsobily dobrým dojmem. Černému se podařilo vyměnit dámy, bílá pozice ovšem i nadále zasluhovala přednost. Když už se zdálo, že černý je z nejhoršího venku, bílý svázal a dobyl černého jezdce za 2 pěšce.     

 Láďa Dolínek hrál zavřenou sicilku a bílý zahájil pro tuto variantu typický pěšcový útok na královském křídle. Postupně zde získal výraznou prostorovou převahu a nepříjemně černého tísnil. Láďa se však dobře bránil, vykryl všechny slabé body a nebylo vidět, kudy by měl bílý prorazit.

 Pavel Haase ztratil (obětoval ?) kvalitu. Pohyblivé pěšcové centrum, aktivní figury a pěšec k tomu  však představovaly dostatečnou kompenzaci. Soupeř tedy kvalitu radši vrátil (ztratil ?) a zůstal s pěšcem míň. Měl však dvojici střelců, vzhledem k průběhu zápasu však bylo nutné, aby Pavel zkusil hrát na výhru.

 Ani stín pochybností, kdeže bychom měli získat celý bod, nevzbuzovala partie Radima Pospěcha. Svého soupeře pozičně naprosto přehrál. Vyměnil černopolné střelce, své pěšce postavil na černé pole. Černý bělopolný střelec se krčil za svými pěšci na bílých polích. Brzy Radim získal pěšce a jeho volný pěšec na c sloupci + zcela pasívní černé figury garantovaly brzkou výhru. Postupně  vznikla jezdcová koncovka. Bílý pěšec postoupil až na c7 a černý jezdec musel hlídat pole proměny. Černý král se k tomuto pěšci nemohl přiblížit, jelikož mu v tom bránili bílý jezdec na c5 a pěšec na e5. Černý mohl pouze bezmocně přihlížet, jak bílý král v klidu dojde z g1 na b7 a sebere černého jezdce.

 Honza Mašek, který už dohrál mi říká:  "Doufám, že si Radim nenechá dát vidličku" a já na to " No to snad ne". A v několika dalších vteřinách se stalo následující. Černý zahrál  zoufale Ja7 a bílý odpověděl  Kc3 ??. Načež si pan Votava hlasitě oddechl a sebevědomě pokračoval Jb5+ s následujícím braním pěšce c7. Hned nato prohlásil " A už je to remíza a můžeme jít na fotbal".  Všem nám zatrnulo a Pavel Haase mi říká, že teď už může dát svoji partii za remízu, jelikož zápas je stejně prohraný. Naštěstí to neudělal, jeho soupeř brzy udělal chybu, dovolil vniknutí bílé věže na 7 řadu, ztratil dalšího pěšce a za chvíli kapituloval.

 Ale zpět k Radimově partii. Po odeznění prvotního šoku se ukázalo, že i bez pěšce c7 je koncovka pro černého velmi špatná. Jeho král i jezdec byli zcela pasívní a těžko říct, jestli se černý mohl při přesné hře zachránit. Já osobně bych se klonil k názoru že ne, ale kdož ví. Snad nám k tomu něco řekne Radim po poradě s Fritzem. V každém případě o přesné hře černého nemohlo být řeči. Sice ještě několikrát zopakoval remízovou nabídku, nicméně pozici evidentně nerozuměl. Zcela nelogicky zablokoval pěšce na královském křídle, čímž se zbavil jediné možnosti, jak by mohl eventuelně získat protihru. Pro Radima pak už nebyl problém dobrat se k černému pěšci e6, po jehož ztrátě se černá pozice rozpadla.

 A situace se najednou začala jevit velice nadějně. Jirka Světlý sice měl pořád jen 2 pěšce za figuru, ale jeho soupeře už začal tlačit čas. Vyhrávat jeho pozici s necelými 10 minutama na hodinách a s králem odříznutým na první řadě nebylo nijak jednoduché. Navíc Jirka postupně měnil pěšce na dámském křídle, až zlikvidoval i posledního. V pozici V+S  proti V+2p  byla zaevidována remíza.

 Vedli jsme 4 : 3 a zbývala partie Ládi Dolínka. Černý se  vymanil ze sevření a vyrovnal pozici. Postupně se měnily figury až vznikla věžovka a Láďa měl pěšce navíc. Jenomže to už bylo zřejmé, že jako v několika partiích i zde bude rozhodovat čas. A Láďa spadnul o pár vteřin dřív.

 Takže první letošní remíza. Zápas jsem jakožto zaujatý kapitán měl prakticky celý pod kontrolou a byla to možná lepší zábava a vzrušení než fotbal v televizi.

 

                                                                              Honza Š 

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024