.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Smíchov A 3%-4%

Další těsná prohra na hřišti soupeře. Nyní už naše šance na postup jsou jen čirá teorie.

 

Dukla C

 

3,5-4,5

Smíchov A

 

1

Pták

2180

%

Bujupi

(2200)

2

Nečada

2152

1-0

Kovář

2057

3

Krutina

2046

%

Krupička

2037

4

Matyska

2047

0-1

Petrák

2032

5

Sýkora

2003

1-0

Zikmund

1975

6

Sakař

2040

0-1

Vandas

1937

7

Světlý

1930

0-1

Drahotský

1893

8

Kolář

1920

%

Krupička

1719

 

___________

2040

________

______________

1981

Na lichých černé.

Zápas v Zubatého Smíchově se nám moc nepovedl. Soupeři nám hned po zahájení bodově utekli a ani zvýšená snaha přeživších DuklaBorců porážku neodvrátila.

Nastoupili jsem bez Petra Kasalického – pracovní povinnosti, kterého velmi obětavě nahradil Dan Kolář 8., aktuálně ve stavu nemocných. Dan měl povolenou rychlou remízu, kterou provedl a odebral se do postele – bohužel jsme tak přišli o jedny bílé kameny , také o nejvyšší elo převahu. Dan ale opravdu nevypadal zdravě a určitě u něj prapříčinu pohromy nehledejme! (%-%)

Ta byla jinde, a je snadné určit, kde. Tři naše prohry se urodily už ze zahájení. Nejdříve Jirka Světlý (7.) musel odevzdat kvalitu a v následné rychlé přestřelce přehlédl další vidle (sice nebyly moc vidět, ale na to se historie neptá…). (%-1%)

Oproti tomu Jirka Matyska (4.) přehlédl na konci zahájení hezkou oběť kvality a v pozici bez dam se dostal do značných potíží, jediná bílá figurka, která vyvíjela nějakou činnost, byl král přibližně na poli e3. Činností touto nějakou bylo kličkování před průpleskem. Černý “jistou nekoordinovanost bílých figur” využil k tomu, že postupně, nerušeně a pomlaskávaje sebral tři bílé pěšce. Jirka se ještě zazmítal a za dva nejohavnější černé pěšce dal figuru, ale bylo to jedno, na uplatňování černé materiálové převahy ani nedošlo. Soupeř si mohl vybrat, zda nejdříve postaví dámu, a pak dá mat, nebo to zahraje obráceně. Jirka na popravu nečekal a vyspěle se vzdal. Poznámka: Jirka asi tři měsíce skučel, že má pořád černé kameny (v týmech A+C), a všem, kteří na jeho úkor mívali bílé kameny, to zazlíval. Když na něj konečně bílé figurky zbyly, tak se k nim zachoval marnotratně, macešsky, nebál bych se říci, že až zle! Snad mu to příště černými půjde lépe! (%-2%).

Poslední z DuklaAntihrdinů toho večera byl Miloš Sakař 6., na kterého po sérii výher přišla slabší chvilka. V zahájení sice sebral pěšce, ale v otevřené pozici 6 těžkých figur a nestejní střelci mu zůstal král trčet na e1, sice má trochu pěšcového krytu (d+e pěšci), ale je to takové větrné a nepevné. Přípravné práce černého k závěrečnému šturmu jsem nezahlédl, ale po oběti kvality, a pak celé věže dostává Miloš dámou a střelcem mat. (%-3%)

S takovým stavem se moc optimisticky do budoucnosti hledět nedá… Pavel Pták 1. se černými sice dostal z určité pasivity, ale na nějaké hledání převahy to nevypadá. Více než remis věčným šachem v partii nemá. (1-4)

Až teď se Caissa usměje i na nás. Nejdříve sníží Martin Nečada (2.), který projevil pro bojovného grünfelda více pochopení, znalostí a kreativity, než poněkud povrchní a nervózní soupeř. Z Martinova komentáře vyjímám: “Hrál se výměnný Grünfeld (stejně jako na Porgu), toho hraji docela rád. Soupeř sehrál zahájení dobře, místo rošády správně dal Sc8-g4, ale ve chvíli, kdy měl dát e7-e6 a pokračovat v tlaku na bílé centrum (což je hlavní ideou černé hry v této variantě), dal antipoziční e7-e5. Pak to náhle byla hra na jednu bránu,černá dáma byla uvězněna na a5, takže akce na královském křídle proběhla rychle a bez černého odporu. Soupeř mi stále nabízel remízu, i ve zcela prohrané pozici; naposledy se slovy: Jo, ještě jsem zapomněl nabídnout remízu. Myslím si, že to bylo trochu proti fair play.” Kdybych měl partii komentovat nějakým citátem, tak mne napadá jeden z filmu Amadeus: “Typický Salieri, ehm, vlastně Nečada!” Martin se rychle otřepal po předchozích dvou neúspěších (2-4)

Pár sekund po Martinovy jsem vyhrál i já, Petr Sýkora 5. Soupeř mne v zahájení (já hrál Pirce) překvapil tahy c3,h3,a3, a tím, že se skoro nevyvíjel. Ono to takhle jde, protože černý tempa navíc ve vývinu využít nedokáže. Když jsem po cca 13. tazích zjistil, že jsem sice možná celou dobu hrál pircku, ale pozici stojí jako zavřená španělka, tak se mi neudělalo 2x volno… Protože něco podobného mi stálo na desce naposledy v roce 1982. Naštěstí jsem učinil zásadní a snad objektivně správné rozhodnutí a pozici za cenu pěšce otevřel – bílá ztracená vývinová tempa začala chybět. Navíc se ukázalo, že černý král Kh8, krytý pouze jedním, a to ještě bílým pěšcem Ph7 je paradoxně ve větším bezpečí, než standardně zakrytý (Pf2,g2,h3) bílý král. Soupeř má málo času a stačí jedna jeho menší a jedna větší nepřesnost a už je vidět první mat (prostý), ten vidíme oba, avšak druhý (nečekaný) matový obrázek zahlédnu jen já, a tak soupeř do něj poslušně vleze – stejně ale jinudy jít nemohl. (3-4) Partii naleznete v sekci Partie. Snad jsem se definitivně odstřihl od mizerného vstupu do sezóny

Přes první tíseň se tedy přehoupla jen partie Ivana Krutiny 3., který hraje koncovku bez kvality a pěšce – na první pohled holá beznaděj, jenže po tísni za mnou do chodbičky přijde Miloš Sakař s informací, že by to Ivan mohl vyhrát. A skutečně: V pozici B: 2V+P5 Č:V+S+3P, se Ivan vlomil na dámském křídle a hrozí, že postouplí černí pěšci b4+c4 by mohly dojít do dámy, nebo sebrat věž, nebo obojí… Soupeř hraje pomalu a od pohledu nejistě. Raději vrací kvalitu, černý střelec je opravdu velmi silný, a loudí věžovku. Ivan bohužel nevidí typický obrat s obětí věže za Pa2, pak by koncovku Pb3+Pc3 proti věží na a2 (B:Kf2) asi vyhrál, vznikla by D+P proti V+3P, kdy bílý asi má nějaké šance na pevnost, ale vzhledem k průběhu a k bílého času, by to byl asi pro Ivana příjemný úkol. Jenže Ivan tuto možnost míjí a hraje věžovku jinak. Zdá se mi, že mohl před zmateného soupeře postavit onačejší problémata a dilemata. Ale ještě není vše ztraceno. Ivan má v gilotině 8 minut a soupeř 3. Avšak zjednodušení pozice Ivan zabránit nemůže. Věžovka 1 na 1 (Pa2 proti Pf5) je nevyhnutelná, jenže se značným časovým náskokem a v situaci, kdy hra soupeře delší dobu vykazuje tendenci se marně odrazit od myšlenkového dna, by to mohlo být ještě zajímavé. Když už nic, tak aktuální pěšcovku by Ivan vyhrál. Jenže Ivan vynucenou variantu do té věžovky 1 na 1 nehraje a přemýšlí a v okamžiku, kdy soupeře dožene v čase, nabídne remis. To mi sice připravilo zklamání, ale kdo jsi bez viny sám hoď kamenem… (3%-4%)

I kdyby Ivan vyhrál, tak by to na našich postupových šancích nic nezměnilo, ale aspoň by se Smíchováci tak neradovali… Co se dá dělat, snad jim za rok prohru oplatíme!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024