.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

ASIX A - DA B 3:5

Namlsání předešlou těsnou, avšak asi zaslouženou výhrou, se borci DA B odebrali na Smíchov do hrací místnosti nováčka soutěže, týmu ASIX A.

Je to sice nováček, avšak před naším zápasem se usadil vcelku pevně na druhém méstě tabulky, bod za vedoucí Pragou. A tato pozice vyvolávala v našich borcích povážlivý respekt. Navíc jsem nastoupili oslabeni od dva pilíře základní sestavy - Petra Krasnaye, kterého postihly studijní povinnosti a Miloše Sakaře, jenž stále postonává. ASIX nastoupil v obvyklé a silné sestavě, avšak po hodině hry jsme utržili první a nepříliš zasloužený bod, protože kontumační. Eliška Richtrová se nedostavila (pravděpodobně se ji nepodařilo vyjet z Českých Budějovic včas) a na její šachovnici si figurky nezahrály ani jeden tah. Tento handicap soupeř sebou vláčel celý zápas...

(na lichých černé)

1. Bauma  2172 - Kubečka  2251  %

2. Nečada  2143 - Profant  2254  %

3. Sýkora   - Richtrová   1*-0*

4. Krutina  2042 - Dvořák  2110  %

5. Mašek  2042 - Smutný   2101  1-0

6. Červenka  2014 - Sedláček 2045  %

7. Světlý  1953 - Heyda  2014  %

8. Fikr  1905 - Eckstein 1998  %

Na všech šachovnicích je zřetelně vidět elo-převaha na straně soupeřů, místy až výrazná. Přesto se DA borci nezalekli a povětšinou rozehráli napínavé pozice. V jednou okamžiku, krátce po zaknihováním kontumace na 1-0, to vypadalo na mnoha místech ohroženě, avšak vše se v dobré zamotalo...

Vezměmež partie, jak byly ukončovány.

1. (3.šach.) Kontumace jako dar z nebes. Po dlouhé době jsme měli na něco takového štěstí. Eliška Richtrová dorazila do HrM až na úplný závěr, s tím že to dříve nešlo. Moje šance v partii, hrála-li by se, by byly nepatrné.

2. (6.šach.) Honza Červenka rozehrál jakousi francii, černý rezignoval na jakoukoliv předčasnou aktivitu typu c5 nebo f6, a co nejdříve vyměnil přes pole a6 bělopolné střelce. Remis na počátku střední hry. Po analýze Honza Č. říkal, že je za ní rád, protože v analýze byl "nějak příliš krátký..."   

3. (8.šach.) Lukáš Fikr se ujal své premiéry za DA B zodpovědně, zajímavá zápletka na konci zahájení vyústila ve výměnu dam a totální likvidaci dámského křídla, soupeřům zůstaly pouze pěšci E až H. A živý figurový boj, leč s dosti remízovým odérem. Nabídka remíza byla přijata, a tak se celý tým posunul o krůček blíže k bodovému zisku.

Před další remízou se dlouho a napínavě hrálo, a to na všech zbývajících šachovnicích. Náš remizový nálet však zastavit nešlo...

4. (1.šach.) Jirka Bauma trochu po zahájení (Svěšnikov) opticky trpěl, avšak po přechodu do koncovky V+S a spousta pěšců, už byla jeho nevýhoda asi marginální. Jiřík si nevšímal ohroženého (avšak nepříliš důležitého)pěšce h7, obsadil věží 2. řadu a střelcem důležitou diagonálu. Primární důvod remízy jsem nezahlédl, avšak bude stačit, když ji zaznamenáme (2%-1%).

Přibližně v této době Ivan Krutina přehlíží kombinaci vedoucí k matu a trochu znervózní spoluhráče i přihlížející fanoušky DA. Fanoušci přišli v počtu 2 ks, což je o 100% více než obvykle. Pravděpodobně si nemohli ujít pohled na v dobrém rozmaru hrající tým DA B. Navíc splnili příjemnou rozptylovací funkci, vhodně s (ten den nehrajícím) kapitánem poklábosili a za odměnu byli povýšeni do hodnosti maskotů a vyzváni, by se dostavovali častěji. Petr Nečada, jehož netřeba na těchto stránkách blíže představovat, zavlekl sebou na mač i svého kolegu Martina Moravce, který spatřil šachové utkání poprvé v životě a překvapením takřka nedutal. Bohužel jsme mu nepředvedli ani grandiózní kombinaci, ani ominózní chybu, ani ďábelský blic v strašlivé tísni, ani krvavou hádku. Snad příště...

... k pěkné kombinaci měl nejblíže, jak výše řečeno, Ivan Krutina. Avšak minul ji a přešel s figurou za dva pěšce do koncovky, která mohla skončit jakkoliv, ty dva pěšce za figuru měl soupeř volné a na b4-c4.

5. (5. šach) Honza Mašek ještě v zahájení "dal" pěšce a na takřka bezpěšcové šachovnici se rozehrál složitý figurový taneček, Honzovy kameny vyhlížely aktivněji a nebezpečněji. Pak se zdálo, že se bílý dovyvinul a pěšec d3 navíc mu zůstane. Jenže dynamický náboj Honzových figurek nevyschl a bílý pěšec d3 se odebral do náví a bílý král začal být tvrdě obtěžován, a k tomu časová tíseň a najednou má černý věž více a je konec! Skvělá práce! (3%-1%)

6. (4. šach) Ivan Krutina pohodlně duo volných pěchů zablokoval - díky nestejným střelcům. Už nemusí hrát na výhru, proto i zde remis (4-2)

7. (2. šach) Martin Nečada byl asi dlouhodobě nejohroženější člen DA týmu. V Holandské zabředl do soupeřovi známé varianty (protože černý tahal dlouho velmi rychle) a zdálo se, že by černé figurky mohly bílého krále zamordovat. Martin dal kvalitu za pěšce a dost výrazně změnil dekorace partie. Touto transformací se však nenechal černý zmást a po pár tazích se materiál opět mění: Martin má dvě figury za věž a pěšce, bohužel černý pěšec je na d5 a volný a silný.Touto transformací se nenechal Martin zmást a po pár tazích se materiál opět mění: Martin převádí partii do koncovky V+S, sice bez pěšce, avšak s velkými remizovými šancemi, protože jeho figurky jsou od pohledu aktivnější. Stačí jedna nepřesnost černého, a jeden pěšec více mizí v Martinově pažeráku, nabídka remízy následuje v ihned poté a nelze ji odmítnout. (4%-2%)

8. (7. šach.) Jirka Světlý dohaduje se soupeřem remis při plné šachovnici a vlastně v rozkvětu střední hry. Materiál je rovný a viditelnou výhodu za některého z hráčů nevidět, tak proč hrát za rozhodnutého stavu dále? (5-3)

Závěr: Velmi příjemný počinek, se štěstím (kontumace), avšak zasloužený, protože bez prohry. V rozehraném 9. kole se borci DA B alespoň na chvilku vyšvihli do horní poloviny tabulky. Pravděpodobně se to stalo nejen poprvé, ale i naposled, ale proč si neužít pár hodin slávy...

 

kpt. PetrSýkora

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024