.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Porg B 3%-4%

Klopýtnutí na cestě za úspěchem.

Omlouvám se za namyšlený pod-head-liner, ale po pondělním mači se mi zdá, že Dukla C potřebuje především udržet, popř. nabýt sebevědomí. Jestli bylo pondělní klopýtnutí v biologickém kabinetu Prvního obnoveného reálného gymnázia fatálním úderem, nebo příznakem upadající týmové formy, nebo nepodstatným zaškobrtnutím, nebo něčím jiným, ukáží další kola. Touto prohrou jsme se zařadili po bok cca 5 (!) týmů, kteří mají stejně jako my 1 porážku, takže se po 4. kole začíná znovu… Snad nám restart vyjde. Jako dobrý vklad máme slušné skóre.

 

Dukla C

 

3,5-4,5

PORG B

 

1

Pták

2180

%

Cantier

2020

2

Nečada

2152

1-0

Rous

1966

3

Krutina

2046

%

Klaus_Václav

1984

4

Matyska

2047

1-0

Budínský

1980

5

Kasalický

2049

0-1

Čermák

0

6

Sýkora

2003

0-1

Spurný

2023

7

Sakař

2040

%

Prachař

1877

8

Světlý

1930

0-1

Vozábal

1900

  

________

 

 

Na lichých černé.

Porg má tým poskládán zcela jistě nikoliv podle ela, papírově nejsilnějšího hráče jsem nafasoval na 6. desce já, avšak skutečný triumf si zasadili Porgáci o desku výše. No-elista pan Čermák je bývalý silný mládežník, kterého po mnoha letech přemluvili k návratu, a udělali dobře - v soutěži má zatím 3(3) a jeho partie s Petrem Kasalickým byla z celého zápasu naprosto nejjednoznačnější.

Dobrá tedy – na dvou deskách možná “mohou nastat” problémy, ale na šachovnicích ostatních je elové plus jasně v prospěch DuklaBorců, takový zápas by se prohrávat neměl. Přesto se prohrál – můj pokus o zdůvodnění bude mlhavý, protože jsem toho moc neviděl, seděje skoro furt u své partie – (kdyby to alespoň přineslo nějaké pozitivní výsledky, sakra!)

Nejdříve remizoval Ivan Krutina 3. s panem ředitelem – ve střední hře věží a jezdců se mi zdál Ivan pasivní, pak se mu to rozhýbalo a když přišla nabídka na remis v (asi rovné) pozici V+J, tak dostal Ivan povolení si o svém osudu rozhodnout sám. Rozhodl, že remíza (%-%). Při této příležitosti jsem obešel zápas, a tehdy ho viděl vcelku naposledy.

Po útrapách v zahájení se Pavel Pták 1. jakžtakž rozhýbal, ale má mizerný čas. Avšak už může občas nějakou figurkou vystrčit dopředu (přes šestou řadu) růžek.

Po otevřeném Grünfeldovi stojí Martin Nečada 2. od pohledu dobře, soupeř má velmi málo času.

Do našich plusů řadím i Jirku Matysku 4. – pozice se 2x 0-0-0 je sice spíše plytká, než bojovná, ale stojí to ve zvyku Jirkových obehraných schémat.

Zato Petr Kasalický 5. se se svou holandskou těžce nepohodl. Ať porovnávám jakoukoliv složku pozice ve smyslu bílý vs. černý, tak je všechno špatně. Horší figurky, více děr, slabší pěšci, aktivní vyhlídky, dokonce i Petrovy analogové hodiny tikají o poznání rozrušeněji než soupeřovi. Tady to vypadá na krutou katarzi. A taky že jo, po sérii výměn, se hraje 6 těžkých figur, sice stejně pěšců, ale Petrova “majorita” na dámském křídle 2 na 1 vypadá takto: Pa7, Pa6. Bílého čekají jen technické problémy, vyřeší je?

Moje partie (Petr Sýkora 6.) se od počátku houpe na mírných vlnkách, hraji bílými bez rošády, a to i když se otevřelo skoro celé centrum. Aktivita černých figur zatím není skoro žádná, a tak si mohu tento luxus dovolit. Jenže pak ztratím nit a po několika výměnách směřujeme do symetrickém koncovky, kdy soupeř bude mít 2S a je otázkou, zda na desce zůstanou nějaké věže – ty já a především můj skákavý koník potřebujeme. Asi mírné mínus vzhledem k 2S soupeře.

Hned vedle je ale veseleji – podle Martina Nečady (znalce Grünfelda) sehrál Miloš Sakař 7. toto zahájení nedobře, naštěstí to soupeř musel někde na konci zahájení prováhat a Miloš směřuje do lepší koncovky, klíčové pro rozhodnutí o pozici jsou pěšci: Bílí e4, g3, h2. Černí b5, g6, h7. Miloš tedy vyhraje pěšcovku, ale do ní je ještě daleko… Mírné plus.

Zápas uzavírá (last but not least) Jirka Světlý 8., pozici má aktivní, našlápnutou, dobře rozehranou, prostě nadějnou.

Co se dělo dál, vím především z doslechu. Do vedení nás dostal Martin Nečada, který nastoupil ve stavu mírného onemocnění, měl povolenou remis, ale… nyní dejme slovo přímo jemu:

Hrál se výměnný Grunfeld (toho mám bílými docela rád), soupeř to hrál docela dobře, já asi nic moc (hrál jsem rychle, abych se moc neunavil). Takže po zahájení jen moje malé plus, které postupně přešlo do rovné, ale bojovné pozice. Každý jsme měli dámu, jednu věž a černopoláka, já jsem měl pěšce na d5, pak na d6. Pak to v silné kysně začal soupeř kazit, otevřel jsem dámské křídlo (a2-a4) a jednoduchou přechodnou obětí dámy za věž jsem získal kvalitu (motiv: B: Dc4, Vd1, Sg3, Pd6; Č: Dd7, Vc8, Sf8. Dostal 37. Dxc8 a po vynuceném Dxc8 38. d7 Dd8 39. Sc7 Dxc7 40. d8D. Dámy musel hned měnit a vzniklá koncovka byla kupodivu snadno vyhraná (ani jsem to nečekal, když jsem do ní šel). Na závěr jsem vyhrál V plus pěšci g, h proti S plus pěšci g, h.” (1%-%)

Ano, tak mohou být šachy někdy jednoduché a sluníčkovaté… Bohužel jen pro někoho. Pohleďme nyní, jak mohou být šachy někdy zapeklité a mráčkovité.

V časovce se domluvila remíza na 1. desce - Pavel Pták asi opravdu aktuálně na víc neměl, a po zápase si vyčítal, že za prohru týmu může on. No… výčitky možná může mít, ale určitě ne přede mnou!

Po časové kontrole se hraje ještě pět kousků – hezká vizitka bojovnosti obou týmů. Ale skoro všude je jasno. Jirka Matyska 4. má čistou kvalitu (V proti J) v normální koncovce – náběh na jasnou výhru. Petr Kasalický 5. hraje věžovku 1 na 3 – jasná prohra. Moje – Petr Sýkora 6. – partie se po velké tísni (soupeř větší) ustálila na koncovce J proti S. V tísni soupeř spolupracoval jako málokdo, a tak jsme v pozici S+J proti 2S nejdříve zablokovali, co se dalo, vyměnili bělopoláky a centralizovali mého krále. Jenže dva tahy před kontrolou (já cca 2 minuty, soupeř cca 15 sekund - analogové hodiny) jsem se – asi oprávněně – lekl zugzwangu, po kterém bych musel ve 41. tahu králem vyklidit pole e4 a vpustil bych černého krále na dámské křídlo. Zahrál jsem to nečekaně, soupeř však reagoval přesně a vznikla nejasná pozice, kdy si někdo postaví dámu a ten druhý možná ne.

Věžovka Miloše Sakaře 7. je o chlup lepší – vzdálený b-pěch, ale do výhry je daleko, ale je možné to dlouhodobě zkoušet.

Jenže Jirka Světlý 8. je u rozbitého koryta, hraje V proti 2S a černý má navíc na DK volného pěcha. Jasná prohra.

Rychlý souhrn situace – 3%-3% a moje partie Petr Sýkora 6. … To mi na síle moc nepřidá, zvláště proto, že musím počítat varianty o délce 10 a více tahů typu: Černý král mi bere dámské křídlo, já obětuji někde jezdce (ale kde přesně?), a běžím svými pěšci d + h, které marně chytá černý střelec. Kdo je rychlejší? Nemohu někde získat nějaké tempo? Mezitah nebyl by? A nezíská tempo soupeř? Kam mám ustoupit králem, abych nedostal hned po černém babostavu šach? Co když se na mé běžce černý vykašle a poběží jinudy svými běžci? Najednou mám do gilotiny 16 minut, a nic nevím. A pak mne napadne “spásná” myšlenka. Celou akci s obětí koně o tah urychlím, a pak – to bude soupeř koukat, nepoběžím d+h, ale seberu králem Pb6 a, tím pokryju napadeného svého Pb5, neztratím ho, ten dojde do dámy minimálně o tah dříve než černý a-pěch. Vidina sladkého, protože klíčového vítězství mi zalila mozek růžovou barvou…. Jak správně tušíte, tak tato romantika měla pořádnou díru. Soupeř darovaného koně vzal, a pak, ká hrůza!!, nelikviduje králem mé dámské křídlo, nýbrž se králem vrací b4 na c5, aby chytil mého “pýchu” Pd5. Moje volné h7 chytne střelec (tyto dva kameny se zcela vykrátí – díky čPf6 má střelec jen omezený akční rádius g7-h8, a tak na zbytku desky stojí prohraná pěšcovka. Protože mezitím vyhrál Jirka Matyska 4. a prohrál Kása 5. , tak je stav 3-3. K dovršení všeho zlého Miloš 7. přešel do pěšcovky (místo žužlání v mírně lepší věžovce), která byla přesně na tempo remis. 3%-3%.

Zápas dovršil stejně jako na Holdii Jirka Světlý 8., bohužel s opačným výsledkem jak na šachovnici, tak v celém zápase. 3%-4%.

 

Na závěr dejme slovo ještě jednou Martinovi Nečadovi, lepší epilog bych nevymyslel ani já…

“Já jsem odcházel s tím, že Jirka Světlý a Kása projede, Jirka Matyska vyhraje a bude to 3:3. Říkal jsem si, že Miloš Sakař je někde mezi výhrou a remízou (s tím, že by to mohl vyhrát, protože ta jeho partie se otočila - po zahájení stál hrozně) a Petr Sýkora asi rybíz. Takže jsem bral, že to bude v nejhorším 4:4. Zpráva o prohře byla pro mě studená sprcha (zrovna jsem vystupoval z tramvaje). Ale jinak to přece zase tak nevadí, stejně bychom nevyhráli všechny mače. A i když nepostoupíme, nic se přece neděje.”

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024