.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Praga C 7%-%

Potvrdili jsme roli jasného favorita a skoro jsme se ani nezapotili

Praga C je jednak nejslabší tým v naší skupině, druhak výjezd do Podbaby pojali jako neformální výlet, třeťjak se nám dařilo a čtrťjak nás podpořili davy fanoušků (Venca Staněk, Radim Pospěch a Petr Nečada). To se to potom hraje. Na lichých bílé.

 

Dukla C

 

7,5-0,5

Praga C

 

1

Pták

2180

1-0

Padevět

1948

2

Nečada

2152

1-0

Ťoupal

1715

3

Krutina

2046

1-0

Felcman

1897

4

Matyska

2047

1*-0*

Dvořák

1850

5

Kasalický

2049

1-0

Fica

1838

6

Sýkora

2003

%

Bečvář

1733

7

Sakař

2040

1-0

Potůček

1744

8

Kolář

1920

1-0

Břinda

1702

  _____________

 

___________

 ____________

 

Hraji družstva už nějakých třicet šest let, a stále je něco poprvé. Třeba situace, kdy zkazím ultimativní výsledek 8-0. Zatímco všichni ostatní DuklaBorci vyhrávali lehce, rychle, bez námahy, přehledně a především plynule, tak já jsem seděl u své partie až do půl jedenácté. Přičemž stav 7-0 se na ukazateli skóre objevil před devátou hodinou (!). Než přejdu k mé partii, tak se musím rychle vypořádat se šťastnějšími kolegy. Vyhráli takto:

Nejdříve Jirka Matyska (4.) kontumačně. (1-0)

Zanedlouho Ivan Krutina (3.) - soupeř ještě v zahájení přehlédl jednotahově kvalitu (2-0)

Zanedlouho Martin Nečada (2.), soupeř ještě v zahájení přehlédl jednotahově dámu. Po napadení své dámy, napadl soupeř Martinovu dámu, avšak ten bílou dámu sebral se šachem (3-0)

Pak se chvíli hrálo, a jak vyhrál Miloš Sakař (7.) si vůbec nepamatuju – Miloši, promiň, příště budu pozornější! (4-0)

V prvních tísních skončili Dan Kolář (8.), který postavil něco pevného a pružného černými a když vybafl na bílého krále, tak soupeř spadl (praporkem) (5-0)

Po chvilce dotáhl Petr Kasalický (5.) k výhře koncovku 4V s koněm a pěšcem více – nerušeně došel do dámy. (6-0)

Trochu více se se soupeřem páral Pavel Pták (1.), který tlaky v pozici V+J dotáhl do věžovky se 2P navíc, která se tahala chvílku přes časovou kontrolu (7-0).

Tím jsem splnil zpravodajskou povinnost mohu se věnovat svému (Petr Sýkora 6.) opusu magnu… Soupeř na mne vytáhl ostrou pircku a navíc už v 9. tahu nechal stát napadeného koně. Já tuhle variantu znám (matně) jinak, a tak jsem na to koukal jako puk – pravděpodobně jsem měl figuru vzít, nechat si sebrat g6xh7+, schovat krále pod toho diverzanta na h8 a doufat, že nedostanu Jxg6 mat (což jsem loni v lize dostal…). A tak jsem nechtěně zahrál nepoměrně riskantnější pokračování, po kterém bílý mohl aktivovat dámu a bylo by po partii. Naštěstí bílý obětoval věž, a tak jsem dal dámu za koně a v přibližné materiální rovnováze se mohlo začít hrát. Bohužel jsem nevyužil toho, že je soupeř zaskočen tím, že už nedává mat, a několika blbými tahy jsem se dostal do obtížné pozice. Soupeř se revanšoval také několika nepřesnostmi, a tak bylo na desce stále napjato a neuspořádáno. Zatímco všude okolo se jasnilo, vyjasňovalo, popř. už bylo dávno jasno, tak na 6. stole vládl chaos. A to tak že furt a pokud něco na desce ubylo, tak se chaos nezmenšoval. Strategické gros této partie bylo: Hlavně nic nenastavit, a všimnout si, zda něco nenastavil soupeř. Dlouho se hraje D+V+J proti 2V+S+J s odhalenými králi, několika navzájem propletenými vazbami, s možnostmi různých odtažných šachů atp. Od jistého tahu to však začínám dost kazit a bílá dáma se ujímá vlády. Před rychlou záhubou mne zachrání soupeřova tíseň před první kontrolou, a jeho nedočkavý volný pěch, kterého na d6 stačím zlikvidovat. Po tísni je poměr materiálu D+J+2P proti V+S+J+2P. Naladit figurky ani já, ani soupeř nemáme kdy, protože furt něco hrozí a potencionálně visí. Krize v partii trvá už 40 tahů a konec nevidět. Pak to kazím a soupeř tahem Dd5-h1! (není to šach, prostě nenápadný úder) odebere kvalitu. Pozice je rázem za mne prohraná. Moje volné géčko je tuze pomalé, zatímco bílý v v pozici D proti J+S snadno prosadí majoritu 2 na 1 na dámském. Naštěstí to hraje bílý vláčně a já si udržuji mírný časový náskok. Nakonec musím za postouplého pěcha dát střelce (soupeř si nedošel pro druhou dámu tak, abych ji nemohl sebrat – koncovku 2D proti S+J bych asi vzdal…) a hraje se D proti černému chuchvalci K+J+Pg5. O koně záhy přijdu, ale pěšce už mám na g3. Soupeř zpanikaří, popř. zachová chladnou hlavu – jak se to vezme – a s posledními 6 sekundami svou dámu za pěšce v přibližně 85. tahu vymění. Remis. (7%-%) Diváci (cca 8 kusů) propuknou v oslavný jásot. Pokud vás tato partie zaujala, tak si ji můžete přehrát v sekci Partie, ale musím upozornit, že je napínavá, ale především slabá. Bojím se ji dát do fryce, protože mám obavu, že tento by mohl reagovat nejen (obvyklým) pádem do modré windows obrazovky, ale i automatickým odinstalováním se.

Autor: PeS

Diskuze k článku

PeS

Zápis partie mi končí v 67. tahu, zbytek jsem se snažil, jak vidno marně, alespoň trochu zrekonstruovat. Jediné, co si pamatuji: Soupeř mi bral dámou střelce na poli g3, ačkoliv si mohl o cca 30 sekund dříve postavit dámu na b8 rovnou - se stejným efektem. Pak si už vybavuji jen pár matných záblesků - že jsem nechal raději stát koně než pěšce, že jsem zahrál g3-g4 s ohromující razancí atp.
Uděluji HonzoviČ. pochvalu za pozornost a propůjčuji mu titul Zasloužilý kontrolor měsíce ledna! Tento titul je sice formální, ale dostatečně čestný na to, abyste se i vy, ostatní, snažili býti při čtení partií a článků pozorní a nebáli se je komentovat, kritizovat, zatracovat a třeba i chválit!

02.02.2012 10:37

Honza Č.

Ahoj Petře, děly se v tý tvojí partii věci, to ti teda řeknu. Ale stejně moc nevěřím tomu, že se stalo 67.De8 s následujícím 68.De3??, protože to zkrátka jednotahově nastavuje dámu a samozřejmě prohrává. Asi se stalo 67.Dc8 (pravda, tady si černý může dát vidličku na e7, ale tím si kvůli okamžitému babostavu nijak zvlášť nepomůže) a 68.Dc3 s přechodem do partie, ne?

30.01.2012 00:16

MilanP

Ahoj Petře,
nic si z remízy nedělej, je třeba pozitivně ocenit ty, kteří udělají ten jeden v7jimečný výsledek. Vždyť 8:0 by mohlo vypadat, že soupeři k zápasu vůbec nenastoupili!

Milan Petras

29.01.2012 07:14

Morv

Malá korekce - můj soupeř se jmenoval Břinda a ten Sakařův se také nemohl jmenovat Kubík, neboť na soupisce Pragovky taktéž není uveden :)
Dík za nález, opraveno! (PeS)

28.01.2012 17:18


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024