.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – Holdia C 5-3

Důležitá výhra s papírově silnějším soupeřem, který se však optimálně nesešel.

Předpokládali jsme, že na každé desce budeme mít mírné elové mínus, ale protože se soupeřům nedostavily první dvě desky a všichni se posunuli, tak jsme naopak měli všude elové plus. Zápas jsme nakonec dovalili do vítězného přístavu, ale jednoduché to nebylo a někteří přítomní diváci mluvili o slušné (tj. značné) klice. Já si zápas protrpěl takřka celý u své nepovedené partie, a tak jsem skoro nic neviděl a při smolení tohoto referátu jsem odkázán na zprávy od kolegů.

Na lichých černé.

 

Dukla C

 

5-3

Holdia C

 

1

Pták

2180

%

Šimeček

2140

2

Nečada

2152

1-0

Pesr

2147

3

Matyska

2047

0-1

Tocháček

2040

4

Kasalický

2049

1-0

Hinz

1987

5

Sýkora

2003

0-1

Matějka

1951

6

Sakař

2040

1-0

Zimák

1996

7

Světlý

1930

1-0

Plicka Petr

1842

8

Štach

2012

%

Kozák

1934

  

2052

__________ 

2006

Jak snadno nahlédnete, v zápase triumfovali bílé kameny (6-2), jejich hegemonii narušil jen (černý) Jirka Světlý, jenž v poslední partii toto prokletí zlomil a zajistil celému týmu výhru.

Zápas byl rozehrán dobře. I když na některých stolech se teprve přecházelo ze zahájení do střední hry, tak už jsme vedli 3-1, na ostatních stolech to vřelo (tedy kromě mého, kde už bylo pokaženo, co se dalo…)

Nejdříve povoleně remizoval Pavel Pták (1.), s neprostřelitelným Alexejem Šimečkem se toho ostatně víc nadělat nedá. Pak v závěsu vyhráli Martin Nečada (2.) a Petr Kasalický (4.), oba se nezatěžovali nějakými pozičními nÿancemy a hupsli na černé krále. Moc jsem toho nezahlédl, ale zdálo se to jak přesvědčivé, tak i pohodové. Vzápětí opakoval tahy Honza Štach (8.) v pozici D+2V proti D+V+2J, naštěstí se černý nepokusil figurky, jmenovitě jezdce, naladit. (3-1)

Jak vypadal před tísněmi zbytek zápasu?

Na 3. desce Jirka Matyska v bohaté střední hře má aktivitu na králkřídle (dvě krátké rošády), na 5.šachovnici se (Petr Sýkora) mi pircka nepovedla, a to tak že zcela. Typické přecenění pozice v “obehraném” zahájení, nepozornost, chyba v jednoduchém propočtu a je jasné, že mne v lepším případě čeká blbá, v horším velmi blbá koncovka bez pěšce. Miloš Sakař (6.) je bez pěšce, ale pozice je zcela otevřená a Miloš má snad pohyblivější figury, ale mizerný čas. Na 7. desce Jirka Světlý v bohaté střední hře má aktivitu na dámkřídle (dvě krátké rošády).

V tísni Milošovi soupeř pomohl a nabídl mu jednotahové vidle. Zbývající zprávy budou trudné: Jirka Matyska (3.) do něčeho spadl a prohrál (4-2). Moje koncovka (Petr Sýkora 5.) se ustálila na materiálu B: S+J+3P proti 2S+1P, všichni pěšci volní. Za rozehrání svých střelcochromců jsem totiž musel dát ještě jednoho pěšce. Jirka Světlý 7. málem v soupeřově časovce sám spadl, a předtím ztratil jednoho pěšce.

Nejdříve jsem prohrál já, sice jsem vymyslel přechod do nestejných, těžko vyhratelných střelců, ale všiml jsem si, že soupeř mne následuje nějak příliš ochotně. Pak jsem pochopil proč, při výměně S za J by soupeř mého S nedobral a pohodlně by utekl pěšcem do dámy. Dlouho jsem přemítal o pozici, která by asi vynuceně vznikla (B: Kh7, De8 Č: Kd5, Sd4,Pc5) a zdála se mi nehratelná, a tak jsem raději hrál něco jiného, ale jen 3 tahy. (4-3)

Tíha rozhodnout zápas spočinula na Jirkovi Světlém, naštěstí se soupeř přidal s několika svými chybami a nejdříve vrátil pěšce – jako bonus se Jirkovi rozehrál střelec, a pak přehlédl smrtící šach, po kterém by musel odevzdat dámu za věž, což se už nestalo a mohly vypuknout oslavy. (5-3)

Po celou dobu zápasu nás neúnavně povzbuzoval věrný divák Petr Nečada, v závěru večera se připojil Radim Pospěch. Oba se shodli, že již viděli lepší zápasy. Ale nemůže být každý den posvícení, že. Hlavně že se nějak vyhrálo!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Radim

No, musím říci, že to byl adrenalinový závěr. V přechodu střední hry do časové tísně stál Jirka Světlý ještě slušně, ale asi podcenil soupeřovy možnosti na král křídle. Pozice byla složitá a s málem času se lehce chybuje. Naštěstí soupeř, který měl od cca 35. tahu vyhranou pozici, vytrvale nacházel špatné tahy a umožnil Jirkovi přežít. Někdy byla výhra bílého otázkou tak asi 2 tahů (např. Jxd5 místo Dxg4). Po časové kontrole bílý "přitvrdil" a začal hrát nikoliv slabé, ale vyloženě špatné tahy, jako by byl hypnotizován. Své "dílo" pak korunoval skoro samomatem. Jirka má pochvalu za bojovnost, v beznadějné pozici nehodil flintu do žita.

17.01.2012 14:49


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024