.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – Kobylisy C 5%-2%

Premiéra v nové HrMDukla se vyvedla.

Povedený vstup do soutěže. Pozorný optimista může po zápase tvrdit, že jsme ho měli trvale pod kontrolou. Skeptik by mohl mrmlat, že jsme měli štěstí. Pravda asi bude někde mezi.

Na lichých bílé.

 

 

Dukla C

 

5,5-2,5

Kobylisy C

 

1

Pták

2180

1-0

Lhotka

1966

2

Nečada

2152

1-0

Kubíková

2128

3

Krutina

2046

%

Žemlička

1949

4

Matyska

2047

0-1

Plašil

1952

5

Kasalický

2049

%

Svíženský

1929

6

Sýkora

2003

%

Kovář

1945

7

Sakař

2040

1-0

Kubík

1987

8

Štach

2012

1-0

Brenner

1714

  ____________

__________

 ___________

Nejdříve byl s partií hotov Petr Kasalický (5.), který ze zahájení nezískal nic a soupeřova nabídka na remízu na počátku střední hry byla shledána užitečnou. A protože nikdo z DuklaBorců nestál hůře, spíše se některé partie ukazovaly jako bodově přínosné, tak byl Kása ze zápasu záhy vyvázán. (%-%)

Zanedlouho vítězí Honza Štach (8.), který rozehrál černou Anglii na dámském křídle velmi aktivně, soupeř ve snaze o aktivitu na královském křídle ztratil/obětoval pěšce. Záhy soupeř nastavil jednotahově figuru. Honza Štach přijímal blahopřání s trochu rozpačitým úsměvem, avšak je to bod, jako každý jiný. (1%-%)

Se svým soupeřem jsem se (Petr Sýkora 6.) opět po necelém roce utkal ve stejném zahájení. Loni jsem vyhrál, ale průběh této partie jsem si před zápasem neoživil – což byla chyba. Nechtěně jsme oba loňskou partii (Sämisch) kopírovali až do 14. tahu, tentokrát jsem zvolil slabší (pozvolnější, měkčí, opatrnější, no prostě hloupější pokračování) a pozice se záhy redukovala, v centru se vyměnilo dost figur, i dámy, a tak se bílý král (stále na e1) nestal pro mého soupeře neřešitelným problém. Ukázalo se, že rošáda není nutná, že tah Ke1-f2 řeší bílé potíže. Po nabídce remízy jsem měl dvě možnosti: Dobrat pěšce a dovolit soupeři dokončit vývin, nebo nedobrat pěšce, mít ho míň, a zkusit soupeře podusit, když ještě nemá dobře postavené figury. Zvolil jsem možnost třetí: přijal jsem remis. (2-1)

Bohužel dobře rozjetý zápas přibrzdil Jirka Matyska (4.), který rozehrál jakýsi mix mezi francouzskou a dámskou indickou. Soupeř toho nedbal a rozumně se vyvinul. Pak si Jiřík vzal v centru bílého pěšce (budiž mu přiznána polehčující okolnost: Od začátku Jirka tvrdil, že ten pěch je otrávený…), načež fatálně zaostal ve vývinu. Když jsem partii po chvíli uviděl, tak už měl figuru méně, zbylé figury upozaděny a poloviční rošádu (Kg8, Vh8). Pak dostal mat. Pravda, v každém týmu a v každém zápase bývá nějaká černá ovce, tato, Matyskova však byla obzvlášť vypečená. (2-2)

Zbývající partie se blížili ke 40. tahu a zdálo se, že výhra (alespoň) 4%-3% by měla být snadno dosažitelná. Naštěstí se nic nezkomplikovalo, naopak jedna partie se k nám nečekaně nahnula.

Takřka 90 minut náskoku měl po celou partii Ivan Krutina (3.), avšak ve střední hře jeho dva koně jen ztuha čelili v otevřené pozici soupeřově dvojici střelců. Naštěstí soupeř měl na 20 tahů cca 5 minut, a tak Ivan před první kontrolou postavil mírně lepší vežovku 5 na 5. Ivan má 2 na 1 na dámském křídle – tady je to malé plus, protože se šancí na volného pěšce, králové jsou na kr.křídle. První časovku soupeř nějak přežil, ale vzápětí má další, tu s guillotinou. Avšak Ivan místo postupného dušení ve věžové koncovce, která prostě nejde (s časem 3 minuty proti 85 minutám) hrát dlouho, forsíruje přechod do pěšcovky (soupeř vláčen), která je remis. Takže remis. (2%-2%).

V mezidobí vrcholí na zbytku šachovnic první tíseň – všude máme lepší čas, a to bude základ úspěchu.

Jarda Kubík proti Milošovi Sakařovi (7.) obětoval figuru za 2 pěšce (g+h), Miloš má sice holého krále, ale černé figurky jsou zatím daleko. Miloš trpělivě přebere iniciativu. Po pár tazích sebere dva pěšce, takže má celou figuru více, zbývá partii “douklidnit”. Tento úkol Miloš splní, a když pohrozí matem, tak je rozhodnuto. Přesto tento povedený Milošův výkon kalí drobná skvrnka. Miloš, kdyby byl pozornější, tak mohl šachovému světu předvést “vidle tisíciletí. Zkusím popsat základní motiv: Bílý Kg2, Jd5 (pán šachovnice), Sg2, Vf4. Černý Kg8, Dg5, Ve8, Vf7, Sf6, Pg3,h4. Černý zahrál Vf7-h7 ?? (aby podpořil svého h4 pěšce v postupu). Nyní mohla přijít “malá kombinace”: Vf4-g4. (věž není kryta). Když věž černý nevezme, tak v dalším tahu přijde zisk dámy Vg4xg5, Když Dg5xg4 tak Jd5xf6+ vidle na krále, dámu a obě věže. Když jsme to Milošovi ukázali, tak se zároveň zastyděl i zaradoval a slíbil, že příště si takového obratu zcela jistě všimne! (3%-2%).

Vítězný gól vsítil nečekaně Martin Nečada (2.). Nečekaně ze dvou důvodů: Jednak by za normálních okolností byla v jeho partii už dávno zaknihována remis. Druhak stál po celou střední hru špatně, až mizerně. Hrál se Sämisch, ale mladá slečně Kubíková zvolila zákeřné pořadí tahů (odložené c2-c4, takže není do poslední chvíle jasné, zda to bude Sämisch, nebo “jen” nějaká Pircka), takže Martina popletla a ten zapomněl přesné pořadí tahů. Ze zahájení (rozdílné rošády) má Martin pěšce méně (to by ještě nebylo to nejhorší, to je v tomto zahájení skoro povinný standard), ale musí hrát tahy, které se svou fyziognomií nějak nemohou srovnat do jednoznačné strategie “útok na dámském křídle” – mám na mysli především tah Kg8-h8 zahraný po dlouhém přemýšlení… Jak ze šachovnice mizí figurky – např. černopolní střelci, jeden pár věží, tak je jasné, že útočit na bílého krále se nebude, naštěstí pro Martina bílé sl. Kubíkové (má bíle figurky a trochu pobledla…) stále zůstává do koncovky za hradbou pěšců její bělopolák. Ale to už má slečna Kubíková málo času (3 minuty na 16 tahů), Martin o cca 2 minuty více. Po chvíli je jasné, že bílá pozice nedrží pohromadě, Martin konečně vyskakuje dámou a pak náhle přivazuje nebohé bílého střelce ke králi a vzápětí staví smrtelnou vazbu (B: Kd2, Se2 Č:Df2,Sc4) a protože bílá dáma se toulá někde v dálce, a ani nemá věčný šach, je hotovo! Martin předvedl bojovnost jako za mlada, nehodil flintu do žita, ani nestáhl kalhoty před brodem, ani nevlezl za kamna. Postavil se k protivenství čelem a stal se zaslouženě miláčkem publika. (4%-2%)

Po časové kontrole už mohl Pavel Pták (1.) dohrát do pokojné výhry svou dlouho činčanou a připravovanou koncovku V+J. Pavel stál celou partii lépe. Černý se z typické francouzské pasivity nevymanil. Pavel na konci střední hry uzmul důležitého pěšce a měl volné béčko navíc. Černý sice nejdříve vyměnil dámy, a pak volného b-pěšce dobral, ale mezitím se mu rozpadlo královské (děravé) křídlo. V závěrečné pozici se už na královském křídle hrálo 4 na 3, ale důležité byly matové obrázky – Pavlův král nerušeně prošel na f6 a s věží na 7. řadě a Jg5 to měl černý král na g8 spočítané. Precizní výkon! (5%-2%).

Co říci závěrem? Zápas se skoro celý povedl, výsledek je lichotivý, avšak nesmíme usnout na vavřínu ani podobné zelenině! Už v pondělí na nás čeká zkouška ohněm, přesněji Holdií C. A tam určitě nebudeme mít elo převahu, ba právě naopak, čeká nás citelná elo podvaha!

P.S. Co mne nejvíce potěšilo: Důležitý atribut naší nové HrMDukla: Kapitán (v tomto případě já) ji v 17,44 odemkne, rozsvítí a všechny šachovnice jsou postaveny. Stačí přihodit partiáře a rozesadit a natáhnout hodiny. A navíc: Kapitán (v tomto případě já) v 22,22 ponechá všechny šachovnice rozestavěny, zhasne a HrMDukla zamkne. Něco takového jsem zažil poprvé, a je to opravdu slast!

Autor: PeS

Diskuze k článku

PeS

Zatím neoficiálně dva výsledky z 1. kola v naší skupině:
Bohemians D - Oáza C 4%-3% po tuhém boji
Smíchov - PORG B 1%-6% těžký debakl jednoho z potencionálních silných týmů, asi problém s docházkou...

13.01.2012 14:51


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024