.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A - Sokol Klatovy 5:3

Tak jsme splnili povinnost a vyhráli, byň ne bez ztráty kytičky.

Dukla A - Sokol Klatovy 5:3
Orság - Škut 1:0
Fajman - Nováček 1/2
Bauma - Nový 1:0
Nečada - Jonáš 1:0
Muroň - Gswendtner 1:0
Soukal - Baumruk 0:1
Krutina - Chlad 0:1
Sýkora - Bauer 1/2.

Tak jsme splnili povinnost a vyhráli, byň ne bez ztráty kytičky.
O osudu utkání rozhodly dvě rychlé odevzdávky hned z kraje:
nejdříve Martin (4) zinkasoval bod v Pircově černými. Rybka hodně protestuje proti 8.Sd2 (a pak také skoro proti každému tahu bílého). Bílý uznal beznaděj svého počínání již po 16 tazích.
O něco déle vzdoroval můj (5) soupeř v zavřené Sicilské. Rozhodla chyba 17. - e5? (správně počítačové Sc8! s rovnou hrou). Následně bylo třeba pouze "odvážně posbírat materiál a po 20. - Dxg4+ nezahrát 21. Kh1, protože po Vf7 by se ještě chvíli hrálo, ale představit střelce (a nechat si jej sebrat), což se stalo a bylo hotovo - 25 tahů.
Následovala remíza 8. desce (Petr). Královská indická nepřinesla ani jedné straně převahu a remíza myslím odpovídá předvedené hře.
Mezitím se ale značně zkomplikovala Ivanova situace (7). Ivan získal kolem 15. tahu příjemnou pozici bez dam - tak ja to má rád. Pak se trochu předčasně ulakotil na pěšce a dal soupeři iniciativu. Ten ale nepřišel na správně 19. - Jc5 a tak Ivanova situace vypadala již velmi dobře. Kdyby ovšem nepřišlo 24. b3 ?? odevzdávající zcela bez náhrady figuru. Dál už bylo vše jasné.
Milan (1) působil jako obvykle proti ratingově slabšímu soupeři bílými jistým dojmem: lehké plus ze zahájení, pak někde se trochu situace zamotá a je tam větší plus a pak se to nějak uplatní. Po partii se sice najdou možnosti, jak to soupeř mohl hrát lépe, ale když on to tak nehrál.
Trochu nás napínal Petr (2). Chvíli před časovou kontrolou se dostal do složité pozice. Soupeř mu mohl nejdříve ublížit 29. Vf1, ale ani postup v partii (29. Va4) nebyl ještě chybou. Bylo ale třeba zahrát nepříjemné 30. bxc4 a po Dd7 se vrátit věží na a1. Podle Rybky +1.3. Pokračování v partii již vedlo k vynucené remíze.
Jirka (3) hrál dlouho ne celkem vyjasněnou pozici (byť po soupeřově ne úplně šťastném e5 se zdálo, že má bílý navrch). Nakonec se mu ale povedlo utvořit spojené postouplé pšce na dámském křídle, které protlačil až k mantinelu.
Na závěr jsme ještě povolili soupeři zkorigovat výsledek: Ruda (6) se pustil tahem 20. - g5 do nekorektních komplikací. V následujících tazích se oba soupeři dopustili nepřesností vyplývajících ze složitosti pozice, nakonec z nich ale vyšel lépe bílý, který v koncovce D+J x D+S vlastnil postouplého pěšce na c7. Šance černého spočívala v tom, že najde možnost, jak bílého krále trvale pronásledovat. To se ale nepodařilo.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Martin

Místo 8. Sd2? je nutné 8. h3, což vede k nejasné hře po skoro vynuceném 8...Sxf3 9. Dxf3 dxe5 10. Dxb7 Jd7 11. dxe5 Jxe5. Po 8...Jc6 je bílý minimálně bez pěšce, po 9.e6? je skoro po partii. Varianta se Sc4 je pro bílého zrádná, dá se prohrát dost rychle.

09.01.2012 14:15

jirka bauma

v té mé partii měl soupeř zahrát v 10.tahu Dd7, sice pak stál pouze o něco hůř, ale ta jeho pozice se špatně hrála, protože neměl žádný rozumný aktivní plán

09.01.2012 10:30


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024