.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Velmi cenná výhra: DA B - Viktoria B 4,5:3,5

V důležitém zápase jsme uspěli! A zajistili si klíčové záchranné body. Ve vyrovnaném zápase jsem využili takřka všechny nabídnuté možnosti a s trochou štěstí zápas dovláčeli do radostného konce.

na lichých bílé:

1. Bauma - Jandečka 2158 0-1

2. Nečada - Pirklová 2147 %

3. Krasnay - Soukup 2139 0-1

4. Sýkora - Koubek sn 2133 1-0

5. Krutina  -  Táborská 2042 %

6. Mašek - Koubek jn. 2014 %

7. Červenka - Vohnout 2026 1-0

8. Světlý - Koubková 1992 1-0

Zápas to byl (až na Krutinní výjimku) dramatický, o čem svědčí mohutné vítězství černých kamenů.  V jednom okamžiku čtyři první desky DA něco obětovali, naštěstí zápas zachránil svědomitý zadek. Zápas jsem moc neviděl, maje svých starostí až nad hlavu. Komentovat by mohli především Ivan K. a Radim P.  a Petr F., kteří toho viděli dost. Tímto je žádám o názor a postřehy. Před nástupem tísní to pry s DA B vypadalo mizerně, ale pak se vše v dobré zatočilo.

Stručně k partiím:

1. Jirka Bauma od zahájení bez pěšce, avšak s bhatou figurovou hrou na bezpěšcové desce, když jsem šel naposled okolo, tak pěšci méně byly dva a pak byl náhle konec. Jak a proč, nevím. Asi Jiříkova slabší chvilka...

2. Martin Nečada rozehrál pircku a taky byl bez pěšce (snad) s kompenzací. A pak náhle začal obětovat a po velkém zmatku mu vyšla pozice D proti 2V s několika pěšci více a hlavně volné duo d4-e4 se rychle sápalo s dámou na nebohého krále. Bílá v zoufalství odevzdala věž za tyto pěšce a vznikla podivná koncovka D+5P proti V+2P, která nebyla elementární, protože bílý Pb6 (podpora Vb3) by musel být blokován dámou. Martin s velmi mizerným časem (2 min proti 30 min) raději podle pokynu vedení remizoval věčným šachem. Tím pojistil 4-4 s nadějí na 4,5 - což se nakonec (díky 6,. a 7. šach) zadařilo.

3. Peter Krasnay rozehrál nějakou velmi otevřenou sicilku a po zahájení se zdál nad věcí, jenže pak se to někde muselo zaseknou (i když ty černé sicilky vydrží někdy opravdu hodně...) a černé figurky naskočily, po několika výměnách Peter partii prohrál, co bylo příčinou smrti, nevím.

4. Petr Sýkora konečně (jsem) zabojoval. A se štěstím v zádech skalpoval silného hráče (dosud 4,5 z 6).  Nestandardní pircka - spíše schéma z KrálInd.  Pozice mi sedla  a postupně jsem obětoval dvě figury a navrch kvalitu. Jenže  první figuru  bílý (asi správně ) vrátil a v důsledcích jsem měl zůstat při pestré hře bez pěšce. Naštěstí druhá oběť pozicí zakvedlala v můj prospěch. (ona to ani moc oběť nebyla, protože na výběr byla pozice bez pěšce, nebo pozice bez figury za 2 pěšce - druhá možnost byla o poznání lepší, protože kůň už nebyl potřeba, zato Pf4 bílého nakonec zahubil). Klíčový moment se odehrál v 31. tahu (po tísni) protože jsem mohl dobrat věž, avšak v pozici D+V+6P proti D+S+4P (čili na matroš jasně vyhraná) bych mohl dostat mat, a to nejeden a to docela pěkné. Hledal jsem jiná pokračování - než dobrání věže, ale protože nic nikde nebylo (když nepočítám prohranou dámskou koncovku s 3 pěšci více...) tak jsem začal kličkovat z matu, což se povedlo a jako bonus jsem náhle zjistil, že vykličkuji i z věčného šachu. Můj král sice obsadil nevzhledné pole h6, ale šachy bílému došly. Zkusil ještě svým králem doplést na mne mat, ale při cestě na g4 jsem matil první.

5. Ivan Krutina - rychlá remis ve střední hře. Ivan dost optimisticky natahal pěšcové centrum, jehož vachrlatost byla zřejmá.  K boji  (naštěstí) nedošlo - mne by se závěrečná černá pozice líbila.

6. Honza Mašek dohrával jako poslední rovnou věžovku za stavu 4-3.  K rovné věžovce však byla velmi trnitá cesta. Ze střední hry vzešla koncovka 6 těžkých figur a bílý měl pěšce více a to na d6 (nebo někde poblíž) a to volného. Honza vyhlížel kolem 30, tahu velmi zdechle, ale pak nějak vyměnil dámy (velká úleva!) a pak volňáska sebral (nevím jak). Koncovka V+3P, žádný volný hrát na výhru za bílého nešla. V okamžiku, kdy už asi stál Honza lépe (i na čas 4 min proti 2)  mladý Koubek sám navrhl remis a zpečetil tak naší výhru. Honza Mašek závěrečnou pozici asi mohl hrát bez velkého rizika. Ale dostal rozkaz remis přijmout. A rozkaz je rozkaz!

 7. Honza Červenka . také 6 těžkých figur, stejně pěšců, avšak špatný soupeřův král. V obtížné pozici černý Honzovi asi pomohl a partii rozhodla pěkná soustava geometrických motivů na volném béčku a holé sedmé řadě.

8. Jirka Světlý - tady jsem zahlédl jen to, že stál po zahájení velmi stístněně a nepohodlně, pak nevím a pak najednou černé figurky začínají propleskávat bílého krále a konec. 

 Jak šli výsledky:

1. Krutina %-% ---- pak dlouho nic

2.  Krasnay %-1% ---  pak rychle za sebou

3. Světlý 1%-1%

4. Bauma 1%-2% ---- konec časových tísní

5. Sýkora 2%-2% ---- to už je jasné, že 4-4 máme asi v kapse...

6. Nečada 3-3 ---- To už Honzové stojí na 1,5 bodu, což se stane...

7. Červenka 4-3

8. Mašek 4%-3%

 

Tato grandiózní výhra nas katapultovala před nešťastné céčko a potvrdila stoupající  formu týmu. K definitivní záchraně by měl stačit bod ze zbývajících tří zápasů.

 

 

 


 

 

 

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024