.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Rybka odhalena, diskvalifikována, zavržena!

... aneb podvod se skoro vždy nevyplatí...

nad šachovým světem zaplála nová aféra.

Vašík Rajlich, tvůrce Rybky, byl osočen, že svoje dílo ukradl (jmenováni jsou rybčí předchůdci Crafty a Fruit) a zdá se, že to nebude osočení, ale pravda. Asociace počítačového šachu vyloučila Rybku ze všech svých soutěží, a to i zpětně! Takže nebohý Rajlich bude muset vrátit všechny poháry a vyhrané prize-money.

Situace je dost zamotaná už teď, a to se případ teprve rozjíždí, v každém případě je jasné, co někteří tušili už dávno: Programy typu Rybka jsou škodlivé a žádný rozumný šachista by je neměl používat, protože je to nečestné a nesportovní!

Pro podrobnější informace:

EVCOMP novinky (česky)

CHESSVIBES (anglicky)

Interantional Computer Games Association (ICGA) (anglicky)

Spiegel (německy)

Autor: PeS

Diskuze k článku

RexT

ICGA právěže víceméně trpaslíci jsou. Je to jen sdružení části programátorů, přičemž ti noví s nimi nechtějí mít nic společného, takový cech. Části kódu možná převzala Rybka 1, ale prokázat se nedá ani to - většina z toho se dá posbírat na programátorských fórech, třeba na talkchess v sekci chess programing.
ICGA může Railichovi sebrat tituly i vyhrané ceny, ovšem když on je nevrátí (já bych je na jeho místě nevracel), potom si nedokáži představit americký soud (Railich sice nyní žije snad v Polsku, ale má myslím stále občanství USA), který by něco takového uznal - nejspíš se nebudou vracet peníze a skoro určitě ceny také ne, s o dkazem na to, že situace v době konání již byla vcelku známa. Jediný viditelný výsledek bude asi ten, že na webu ICGA se změní historické výsledky - které samozřejmě nikoho moc nezajímají. Samozřejmě nemusí Rybku pouštět na MS, ale nejzajímavější je stejně testování na serverech k tomu zaměřených, protože tam se sehraje daleko více partií. Ty s výjimkou upadajícího WBEC (tam jsem také kdysi posílal příspěvek, už ne ...) na ICGA zřejmě kašlou. Oficiální turnaje jsou víceméně loterie, protože kromě několika favoritů se zúčastní i spousta outsiderů, kteří nemají šanci. O vítězství se tedy rozhoduje jen v několika vzájemných partiích, což je loterie. Trochu zajímavý je jen turnaj v Thuringenu, protože ten pořádají fanoušci na počítačích, které si sami přivezou a už léta tam startují i programy, které se oficiálních soutěží dávno neúčastní - i tam myslím Rybka bude hrát ...
Stránky ICGA jsou zde: http://ilk.uvt.nl/icga/
Nezisková organizace odkázaná na to, co jim kdo dá. A protože prodejci prodávají Rybku vesele dále a ten "cech" podporuje jen část programátorů, kteří se s ním zase určitě nechtějí příliš dělit o příjmy, připadá mi poměrně jasné, jak tento spor může dopadnout, v nejlepším případě pro ICGA do ztracena.

26.07.2011 12:37

PeS

Mňo, zkusím polemizovat... ICGA není trpaslík, a vyloučení (dokonce i zpětné!) Rybky z prestižní soutěže není okopávání kotníků. Souhlasím ovšem s názorem, že rybčí konkurence v tom celém může mít prsty. Na druhou stranu: krádež (uzmutí/opsání/plagiace/vypůjčení...) zdrojového kódu zůstává krádeží, i když ten zdrojový kód "nový majitel" výrazně vylepší. Každý programátor potvrdí, že vylepšení zdrojového kódu může trvat hodiny, kdežto vymýšlení kódu "na zelené louce" může trvat měsíce.

26.07.2011 09:43

RexT

a) Ohó. Já bych ten krok hodnotil tak, že trpaslíci okopávají obrům kotníky. Rybka 3 a 4 již toho nemá s Fruitem zase tolik společného. To jen lidé jako Théron a další želí ušlých zisků, protože nestačí. Oni mu to neprokáží tak jako tak, výsledkem bude jen blamáž a MS béček. Chessbase Rybku prodává dále a stejně tak i Convekta ... A kdyby šlo hodně do tuhého, případnou příští verzi může napsat Iweta Railich ... Jediné, s čím se dá souhlasit je, že by se Rybka neměla používat během partie :). Druhá věc je, že nybýt Rybky, nebyl by nejspíš ani dnes lepší Houdini, stejně jako tvůrci konkurenčních programů by neměli takovou motivaci ke zlepšování, možná by dnes byl jedničkou stále Shredder s výkonností do 3100 ELO ... Rybka 1 ho tehdy přeskočila skoro o 100 ELO a dva roky trvalo autorům, než se začali dotahovat na její úroveň. A v tom přišla revoluce č. 2, Rybka 3, po které konkurence odpadla. Dnes se chytá vlastně jen zásluhou veřejných kódů Ippolitů (Ippolit-Robbolito-Iggorit-Fire/Firebird-Ivanhoe-asi i Houdini - inspiraci patrně nabral třeba i Stockfish a Critter). Klasici jako Hiarcs, Shredder, Junior nestačí, Fritz je už mimo špičku, odpadli Zappa (nástupce Rondo velkého Vašíkova kritika Wengera v podstatě neuspěl na MS), Naum, Loop .... Je velice pravděpodobné, že Vašík u Rybky 1 čerpal z Fruita, ale - ON HO ZLEPŠIL o 200 ELO! -> takže to nemůže být jen tak nějaký plagiát. A verzi 3 nejspíš přepsal kompletně, ta skočila o dalších 100-150 ELO, takže dnes, kromě zlepšení programu i zásluhou zlepšení hardwaru, může asi drtivé většině velmistrů dávat pěšce fóra ...
b) Taková drobnost, při přihlášení v MSIE9 mi to zase hned vyhazuje, musel jsem k příspěvku použít Operu ...

26.07.2011 00:44


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024