.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - Chvojkovice Brod 2:6

Soupeř nad naše síly

 Dukla D  Chvojkovice Brod
1Šiktanc21410:1Umanec2200
2Novotný21231:0Jurek2151
3Mašek19791:0Slapnička2059
4Dolínek20160:1Jarrah2082
5Světlý19890:1Hackel2085
6Štach20250:1Kučera1962
7Přívozník00:1Schuster1861
8Naď18920:1Umancová1846
   2:6  

Zápas se silným soupeřem nesliboval mnoho nadějí na úspěch, zvláště když měl absentovat Jarda Novotný. Naše šance se rapidně zvýšily, když na poslední chvíli posílil naši sestavu. Nahradil Anatola Malijevského, který přišel o něco později.

Následující hodnocení je nutno brát s rezervou, měl jsem starosti se svou partií a ostatní jsem "viděl z rychlíku". Jako první ukončil svou partii Boris Naď, který dosáhl slibné pozice ale za zisk pěšce dovolil soupeřce otevřít sloupce g a h proti své rochádě, což se mu vymstilo - bílá partii ukončila efektní kombinací po které pod hrozbou matu Boris ztrácel dámu a byl nucen partii vzdát. 0:1

Naopak Jarda Novotný, který měl pěšce méně a horší pozici soupeře přelstil a partii vyhrál ve velkém stylu. 1:1

Do vedení naše družstvo šlo, když jsem ve své partii dokázal soupeře přehrát. Hrála se španělka, po Sb5 a6 Sa4 g6 jsem nevěděl "která bije". Nakonec jsem vyztužil střed tahem d3 a pokračoval výměnou jezdce nna c6. Postupně se mi však pozice přestala líbit, proto jsem "zavřel oči" a dal g4 s následující obětí jezdce na f5. Postupem času partie vykrystalizovala do pozice se silným remízovým akcentem. V oboustranné časovce jsem dokázal získat rozhodující materiální výhodu, kterou jsem po časové kontrole uplatnil 2:1

Protivníci srovnali stav výhrou na 1. šachovnici. Petr Šiktanc měl nadějný útok, poztrácel však příliš mnoho figurek a musel vzdát. 2:2 Tím prakticky skončily šance družstva na dobrý výsledek.

Jirka Světlý jako vždy statečně bojoval až do úplného konce, převaze věže však nedokázal vzdorovat. 2:3

Nešťastně prohrál Honza Štach. Jako jeden z mála získal převahu, po domluvě odmítl remízu (ostatní partie byly horší nebo nejasné, v té chvíli se mi vůbec nelíbila moje pozice) těsně před časovou kontrolou však vyrobil chybu a ztratil kvalitu. 2:4

Partie Luboše Přívozníka byla zajímavá, soupeř postupem času získal prostorovou převahu, nebylo však zřejmé jak ji využít. Nakonec však Luboše přetlačil a vyhrál. 2:5

Smutnou bilanci utkání dovršil Láďa Dolínek, kterého soupeř přetlačil a beznadějnou koncovku jezdců nešlo ubránit. 2:6

Autor: Honza

Diskuze k článku

Honza

Doplnil bych Petra Sýkoru - stalo se mi něco podobného jako Vlastimilu Hortovi se Spasským, jenže se šťastným koncem. Úplně jsem zapomněl na hodiny, před posledním tahem jsem měl dost času, myslím minutu a půl. Takže jsem se zadíval do pozice a našťěstí jsem dostal nějaký pokyn shůry a podíval se na hodiny a s hrůzou zjistil že na nich svítí 6s, takže jsem bez přemýšlení sebral pěšce který byl na braní.
Jan Mašek

14.03.2011 21:16

PeS

Byl jsem se na tento zápas podívat, a bohužel - podobně jako v zápase Dukla C - Vršovice B - jsem přinesl smůlu. Zápas to byl extrémně bojovný, avšak Chvojkovičáci ho skoro všude zvládli lépe a vyhráli zaslouženě. Pokusím se doplnit Honzu Maška mými zážitky (byl jsem přítomen přes první časovou kontrolu):
1. Petr Šiktanc velmi nadějně obětoval na h7 střelce, Umanec správně vsadil na aktivitu v centru a pozice byla zcela nejasná. Bohužel Petr ztratil hodně času a řešit možná příjemné, ale přesto problémy s 2 minutami na 17 tahů prostě nešlo. Umanec zredukoval materiál a hrála se pozice D+S proti 2V+2S, kdy bílé duo D+S už na černého krále nedosáhlo.
2. Jarda Novotný měl sice pěšce méně ze zahájení, ale nestál hůře, naopak jeho kompenzace byla dostatečná. Soupeř se neorientoval dobře, nechal si zasekat a posléze odebrat střelce a Jarda "lehce" zvítězil. Na šachovnici to vypadalo lehce, ale bylo za tím dost dřiny a hodně myšlenek.
3. Honza Mašek zvládl perfektně kysnu, kde to soupeř "dopokazil", i když pozorovat Honzu, jak se pomalu chystá se 4s zahrát jasný 40. tah je zážitek pro silné nervy :-)
4. Vladímír Dolínek držel blokovanou pozici bez pěšce, ale bylo jasné, že soupeř má dostatek možností, jak partii hrát - a taky je asi využil.
5. Jirka Světlý dlouho bojoval bez kvality V+2S proti 2V+J, v tísni kvalitu sebral zpátky, avšak to neudělal dobře, protože zbylé soupeřovi figurky ho začaly rdousit, ve 40. tahu navíc Jirka nastavil věž. Radim Pospěch, který měl pozici z diváků nejvíce pod kontrolou, tvrdil, že dobrání kvality byla chyba, že bílí 2S v té době ovládaly celou desku...
6.Honza Štach také chyboval těsně před 40.tahem a minimálně rovná pozice se zhroutila.
7.Luboš Přívozník sehrál dobře strategicky velmi náročnou pozici. I tady se soupeř v tísni orientoval lépe a veškeré drobné výdobytky bílé pozice přišly vniveč.
8. Boris Naď soupeřku při opačných rošádách přehrál. Slečna/Paní Umancová si sice na Borise otevřela f+g (dala dva pěšce), ale útočí spíše Boris. V pozici, kdy není třeba příliš mnoho úsilí, aby byl bílý král zdeptán, si však Boris bere třetího pešce (h2), otevírá na sebe h-sloupec a slečna/paní Umancová vykouzlí nádherný kombinační obrat, který nás všechny uzemní - nejvíce Borise, který mine poslední možnost, jak z té šlamastyky nějak vybřednout a dostává (zasloužený a) hezký mat. Tato partie začala do té doby příznivý zápas otáčet.
Přeju Déčku do dalších bojů více štěstí a slabší soupeře. Chvojkovic eBrod je přece jen příliš slušnej oddíl!

14.03.2011 16:32


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024