.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Most - Dukla A 4,5:3,5

Vítězství bylo na dosah. Škoda.

1 Vágner Tomáš - Fajman Petr 0:1
2 Horák Michal - Muroň Miroslav 1:0
3 Cichý Miroslav - Bauma Jiří 1:0
4 Kameník Martin - Háse Pavel remis
5 Kšána Václav - Soukal Rudolf 1:0
6 Chmelík Jiří - Nečada Martin 0:1
7 Krajic Karel - Matyska Jiří 0:1
8 Sýkora Petr - Hrabal Ivan 0:1
(na lichých jsme měli černé)

Nejdřív se omlouvám, za opožděnou reportáž z neděle - aktuální jak průběžné zpravodajství od Zborova (jak trefně poznamenal Petr Sýkora). V neděli jsem ale již nenašel síly a od té doby čas :-).
V další řadě musím konstatovat, že jsme zase prohráli, ačkoliv tentokrát to měl soupeř hodně nahnuté.

A teď k dění na jednotlivých deskách:

(1) Petrovi se partie opravdu povedla. Po partii se oprávněně cítil dotčen komentářem mého soupeře a tak nechal vyjádřit nestranného Fritze. O jeho názoru mi poslal toto vyjádření: "od 8 tahu to ukazovalo na lepsi pozici pro cerneho (a to i pri navrhovanych lepsich tazich za bileho). Hodnoceni v 27 tahu jiz bylo -2,5, pak jsem udelal chybu  misto Sf8 Kg7 a bily mel sanci tri tahy na vyrovnani (pouze na vyrovnani nic vic) ovsem po 30 Se4 to jiz bylo prohrane. Kolega Horak tvrdil, ze 31 Dh7 byla chyba a ze to bily nezahral dobre ale hodnoceni Fritze pred tahem Dh7 je -4,7 coz je rozhodujici vyhoda cerneho tam jiz nebylo zachrany." Já bych jen doplnil komentář mojí Rybky: ta až do tahu 14. Ja2 považovala pozici za vyrovnanou, pak se převaha černého postupně stupňovala. Po chybě černého rozpoznané Fritzem ale pořád mírně preferovala černou pozici. Jinak je u obou motorů patrná vzácná shoda na průběh partie.
(2) Já bohužel pokračuji ve výkonech na úrovni předkolumbovských ratingů. Tentokrát jsem udělal základní pochybení v 16. tahu, kdy jsem sice správně pochopil, že dámské křídlo se nesmí v podobných pozicích "vyčistit", protože pak mají černé figury moc prostoru pro svoje rejdy, ale chybně jsem ponechal na desce oba pěšce b, které bylo třeba naopak vyměnit. Tím jsem přišel o výhodu, abych se vzápětí zapletl ve variantách, kde jsem byl po zásluze obehrán. Příští rok hraji 6. náhradníka v týmu Z.
(3) Jirka postavil jako obvykle něco úplně neobvyklého a postupně prokazoval, že právě v takových pozicích je velmi silný. Obětí kvality si vytvořil silné duo centrálních pěšců, které by mu mělo při trochu větší zásobě času zajistit celý bod. Bohužel ale nedokázal vydržet přes časovou kontrolu a tahem 35. - De4?? odevzdal prtii. 
(4) Pavel si ze zahájení odnesl výhodu, kterou ale začal ztrácet, když nezahrál 15. Sb5. Černý král se pak vydal na dlouchý pochod na dámské křídlo a pozice se vyrovnala. Po chybném 35. - b5 ale zase měl bílý mírně navrch až do výměny dam, která pečetila remízu.
(5) Rudovi se partie nepovedla a z počáteční pasivní pozice se po chvíli stala pozice velmi nepříjemná. Ruda se rozhodl kalit vody obětí figury, ale soupeř jej k ničemu reálnému nepustil.
(6) Martin svého soupeře přehrál již na začátku střední hry, kdy získal velkou prostorovou převahu a hlavně soupeře k ničemu nepustil. Ve vzniklé složité koncovce pak sbíral malé i věší plusy, až nakonec černý nemohl zabránit postavení dámy.
(7) Jirka rozehrál svoji oblíbenou výstavbu (poslal jsem na FIDE návrh, aby byla pojmenována Matyskův systém) se Sb7 a záhy soupeř musel řešit problémy. Sice se mu to tak úplně nepovedlo, ale ani Jirka nebyl úplně přísný, takže jediný, zato trvalý defekt bílé pozice byl špatný střelec, který se musel projevit po otevření pozice. Bílému se ale dlouho dařilo držet pozici zavřenou. Nakonec se ale přeci jen spletl a Jirka přes hradbu bílých pěšců prolomil.
(8) Promiň, Petře, ale když se tak dívám na Tvou partii, vybavují se mi úplně jiné bitvy než ta u Zborova, o kníž bych jako by měl referovat. Namátkou: Lipany, Bílá hora, Waterloo - vyber si. Petr postavil zahájení bílými zdánlivě skromě, ale o to záludněji. A soupeř se chytil, přišel o své zdánlivě mohutné centrum a kolem 20. tahu stál hladce na prohru. Pak ale Petr postupně převahu ztrácel - nedokázal svého volného pěšce c6 rozhýbat, pak se zatoulal koněm (jako maršál de Grouchy u Waterloo) a ten nemohl zasáhnout na hlavním bojišti. Výsledek: koncovka bez kvality a bez naděje.

No nic: příště musíme porazit Krásnou Lípu a doufat, že nám nahrají výsledky konkurentů.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

PeS

(8) - Takovou smeč, Mirku odvrátit nedokážu... Ještě jsi zapomněl na Solferino, Hradec Králové a Little Big Horn.
Černý chyboval v zahájení: 8... h6? byla čistá ztráta tempa. Já si mohl po 15. tahu spokojeně medit. Bohužel jsem vzal 16.Jb3xd4, takže v následné zápletce mi visel Jc2 - měl jsem vzít na d4 koněm z c2. Kvalitu jsem obětoval záměrně a odhad mne nezklamal. Na konci forsírované varianty jsem však asi měl sebrat jiného střelce: 24. Vxc1, protože volný c6 pěch je k nezastavení. Říkal jsem si, že při různopolných Střelcích budu moci navíc tlačit ještě na f7. Bohužel jsem nezahrál včas f2-f4 (např. v 25. nebo 27. tahu) a černý se nacpal střelcem na c7. Měl jsem se smířit s technickou koncovkou J+S proti V a zahrát 29.Ja6 a prolomit i za cenu zjednodušení pozice blokádu na poli c7. Pozice by za černého byla velmi nepohodlná. Místo toho jsem začal rejdit koněm. Tah 29.Jc5-e4 ještě chyba není, ale po f6-f5, jsem měl hrát 30. Jc3 s hrozbami Jb5 nebo (později) Jd5. Tah 30. Je4-f6?? je nepochopitelná chyba, kterou se přesto pokusím vysvětlit. Už jsem neměl moc času a zdálo se mi, že nastává odpočinková část partie. Po 29. Je4 jsem pojal tuto úvahu. Visí Pf6, pokrýt ho lze jen králem (Kg7), když ho černý pokreje, skáču koněm na c3, když ho nepokreje, tak ho vezmu. Černý ho nepokryl, a tak jsem ho "vzal". Kg7 se nestalo, a tak jsem skočil koníkem na f6 (31. Je4-f6), až pozdě jsem si uvědomil, že to je skok do prázdna. Tah 30.... f6-f5 mne nejen vůbec nenapadl, ale já si ho vlastně ani nevšiml! A vzápětí další šok! Poznávám, že jezdec se z f6 nevymotá, partie je zcela otočena, protože v koncovce bez kvality neudržím Pd7 a přítomnost a-pěšců zaručuje černému výhru. Tragickou situaci se pokusil v 42. tahu odlehčit Mirek Muroň, který po své porážce (v podobné koncovce bez kvality) vstal, rychle pohlédl na zbylé partie a mne pochválil, jak jsem pěkně vyhraný. Takovou nálož dávivé ironie jsem si skutečně nezasloužil! Pak se ale ukázalo, že si Mirek pouze myslel, že černý kámen na g6 není věž, nýbrž pěšec...

14.03.2011 16:09

jirka bauma

K té mé partii... V zahájení to bílý nezahrál dobře, takže jsem získal výhodu, a dokonce jsem měl volbu mezi 2 silnými tahy 9....d5 a 9....f5. Rozhodl jsem se pro 9....d5, ale soupeř tam měl obranu 13.Df3, kterou jsem neviděl,. Jak zahrál 12.Jg3, tak místo toho nebyla dobrá rošáda pro 12...Sf5, kdy nejde 13.Sxf5 pro 13.....d3+, ale tím tahem 13.Df3 ten problém vyřešil a získal šance na vyrovnání. Já jsem mohl místo 11....g6 zahrát 11....h5, pak ale zase může bílý zahrát rošádu, takže je sporné, bylo-li by to lepší. Potom jsem na 13.Df3 mohl zahrát 13.....Sg4, čímž bych asi získal tempo, které mi pak ale nakonec stejně nechybělo. Je otázka, zda v dalším průběhu nemohl bílý někdy vyklouznout tahem a5 (popř jiným tahem). On se to rozhodl nekomplikovat, to ale k vyrovnání nevedlo, naopak ho to přivedlo na okraj porážky. Bohužel pro mě hra na výhru vedla pouze přes oběť kvality 24.....Ve4, což bílému dalo určité protišance. Nicméně velmi pravděpodobně to byla objektivně správná cesta, která měla vést k výhře. Leč v dalším průběhu jsem nejdřív zahrál ne úplně přesné 34.....Dc6, čímž jsem dal bílému určité možnosti na protiútok, a poté jsem v zápětí udělal hrubku 35......De4, čímž jsem partii ihned prohrál.

11.03.2011 07:40


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024