.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Bohemians D - DA B 4:4 (při osmi remízách)

V 7. kole se tým DA B přesunul do oblíbené hrací místnosti Bohemians, kde se nám dlouhodobě relativně daří.

...Abych vysvětlil to slovo relativně: Co moje paměť sahá, tak ve Slovenské hráváme 4:4, zatímco s Bohemkami doma dostáváme zpravidla strašlivé nářezy, dva výsledky z letoška (z DAPu) za všechny předešlé truchlohry: 2:6 a 1,5:6,5...

Popravdě řečeno, na 4:4 jsem jako kapitán pomýšlel i letos, avšak začátek zápasu proběhl zcela mimo naši režii... Nejdříve přišla omluva od Miloše Sakaře, který uvázl mimo Prahu, Naštěstí zaskočil věrný náhradník Jirka Světlý, jehož spolehlivost je až dojemná... Jenže pak na domluvený sraz né a né dorazit Peter Krasnay, a tak byl ve vestibulu metra ponechán Martin Nečada. Peter sice hraje šachy dobře a spolehlivě a pro tým je značným přínosem, ale jeho docházení na zápasy jsou "poměrně nevyrovnaná". Naštěsti Peter s Martinem dorazili do HrM se zpožděním 28 minut (sic!), ale dorazili, a tak dokompletovali pozvolna se trousící šestnáctku borců.

Hrálo se cca 100 minut a pak mne napadlo nabídnout Radovanovi Maxovi (kpt. Bohemky) 4-4. Využil jsem velmi příznivé situace, kdy někteří naši hráči už stáli docela dobře a jiní ještě nestáli až tak špatně. Bohemka se dlouho a per partes radila, až se poradila a celotýmovou remízku přijala. Myslím si, že pozice na deskách pro nás vyhlížely povětšinou obstojně, nejspokojenější s tímto centrálním rozhodnutím byl Jirka Bauma a Martin Nečada (of course!). Někteří hráči DA se tvářili po všeobecném smíru lehce rozpačitě - neboť jsem nabídku na celoplošnou remis vyřkl bez konzultace s týmem, ale nikdo mi nelál, nikdo mne nebil a když se borci dozvěděli, že pohodlně stihnou jakýsi televizní fotbal, tak šklíbení utichlo zcela.

Smírčích 4-4 hodnotím jako velký diplomatický úspěch (o hodnotě 3,8 Kavana), neboť Bohemka nastoupila v naprosto nejsilnější sestavě (prvních sedm hráčů základní sestavy se tomuto týmu sešlo naposledy v minulé době ledové).

(na lichých černé)
1. Bauma    2172 - Pekárek   2270    %
2. Nečada    2143 - Modr        2307    %
3. Krasnay   2076 - Vanka      2210    %
4. Sýkora    2068 - Kopička     2156    %
5. Krutina    2042 - Hruška      2083    %
6. Mašek     2042 - Smrčka     2046    %
7. Červenka 2014 - Axamit     2062    %
8. Světlý      1953 - Maxa       1932    %

Prostým porovnáním el zjistíte, kdo měl v zápasa tahat kratší konce partií. Ze zahájení však DA borci vyšli ze štítem. Pohleďme, jak (asi) stály partie v okamžiku mé mírové agrese?

1. Sice zde hraje Jirka Bauma, ale jeho černá pozice vyhlíží pochmurně, zato Aleš Pekárek se tváří spokojeně, až žoviálně. Pozice (asi neotevřená sicilka) je sice dosti zavřená, ale Aleš má už figurky ve hře, zatímco Jiříkovy jsou pevně zakutány na osmé, deváté a několika ještě zadnějších řadách. Jiřík po podpisu 4-4 vyhlížel docela vysvobozeně.

2. Martin Nečada odehrál bílými nějaký standardizovaný dámGambit (asi slovanská, ale nejsem na 1.d4 odborník), pak si chvíli po zahájení vyčítal nějaký tah, avšak pozice vyhlížela dámskogambitově klidně. Martin měl však horší čas (důsledek 30 min marného vyhlížení Petra Krasnaye...) a především ho postihla velká úcta k soupeři. S naděleným rybízem byl Martin velmi uspokojen. A připadalo mi, že Břéťa Modr taky.

3. Peter Krasnay po výměně dam (Dxd1 Kxd1) sice zkazil soupeři (pan Vanka) v dosti otevřené pozici rošádu, avšak trochu zaostal ve vývinu. Velmi dynamická rovnováha (asi).

4. S panem Kopičkou mám (Petr Sýkora)odehráno několik remíz a naše partie z tohoto zápasu se z tohoto pravidla nehodlala vymknout. Hrála se (pro mne) příjemná Anglie, mé oblíbené schéma, navíc v dobrém pořadí tahů. V konečné pozici bych sice mohl být zmacen popř. i jinak zmlácen, ale to bych musel předvést opravdu slabou hru (tedy svůj obvyklý výkon z posledních dnů). Avšak byl jsem rozhodnut hrát "o něco lépe". V takovém případě by asi došlo na příjemnou koncovku D+J proti D+S, kdy soupeřův střelec je dosti chromého typu a můj kůň sedí na d5. Přesto by můj soupeř asi udržel velké šance na remis díky aktivní "věčnošachové" dámě. Po "4-4" dohodě mi všichni gratulovali k protržení smolné série. Je načase zahájit jinou "inverzní" sérii a protáhnout ji na několik let.  

5. Pan Hruška s Ivanem Krutinou postavil bílými domeček s d2-d3 a Ivan reagoval plným pěšcovým centrem c5d5e5. Pak se chvíli hrálo, načež v jakési obětovací zápletce Ivan vyzobl bílého pěšce a vyměnil dámy. Soupeř po chvilce našteloval lehké figury, jejichž dotěrnost byla ominózní, a chystal se k pěšcovému dobrání. Což se už kvůli "4-4" nestihlo. Asi rovná, avšak bojovná pozice.

6. Honza Mašek v duelu s panem Smrčkou rozehrál Francii, a když po f7-f6 a exf6 se otevřelo centrum s bohatou figurovou hrou, tak se na desku snesla bělostná holubice míru. Velmi dynamické rovnováha, avšak snadno porušitelná.

7. Honza Červenka s Robertem Axamitem postavil přehlednou, avšak trochu pasivnější pozici. I zde se k čelnímu boji figurky nedostaly.

8. Jirka Světlý rozestavil 4 pěšce a po vyvinutí figurek je natahal skoro všechny na 5. řadu. Radovan Maxa se krčil na osmé řadě a hledal kudy by mohl vymrštit pružinu, myslím si však, že mnoho pružin jeho pozice nenabízela, Jirka stál v okamžiku kolektivního smíru z nás asi nejlépe a jenom slušné vychování a mírná povaha mu zábránily v tom, aby nehudroval.

Závěr: Příjemný počinek, zvláště vezmeme-li v úvahu bohemáckou docházku. Už se to stává nedobrou tradicí, že zrovinka NA NÁS se soupeři sejdou. Úspěch "od Botiče" by však chtělo potvrdit za týden proti zdatné Viktorii. Pokusme si dát, milí hráči DA B, alespoň skromný cíl a dopadnout s Viktorkou "o něco lépe" než naše nebohé Céčko...  

 kpt.PeS

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024