.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - PORG A

Očekávaná prohra

 Dukla D  PORG A 
1Šiktanc21410,5:0,5Přibyl2354
2Mašek19790,5:0,5Jurásek2305
3Dolínek20160,5:0,5Krátký2167
4Světlý19890:1Matocha2026
5Štach20251:0Spurný1987
6Přívozník00:1Špaček2010
7Heřman00:1Cantier2024
8Šmíd16730:1Vozábal1923
   2,5:5,5  

Proti jednomu z favoritů na postup jsme nastoupili nastoupili značně oslabeni, nutno však podotknout, že i v nejsilnější sestavě by to bylo těžké.

Sérii absencí spustil Jarda Novotný, tradičně se přidal pro nemoc i Honza Červenka. Z náhradníků se nedalo počítat s Borisem Naďem, opět tradičně jsem nedohonil Lukáše Fikra. Nemoc sklátila i Anatola Malijevského a aby toho nebylo málo Standa Volek se necítil dobře a jelikož jsme se sešli v 9, nastoupil místo něho p. Heřman.

Utkání se nad očekávání povedlo hráčům z popředí sestavy, poslední dvě šachovnice byly nad síly našich hráčů.

Jako první jsem s černými ukončil partii já, když soupeře se kterým jsem teoreticky neměl mít šanci jsem v zahájení k ničemu nepustil - naopak, moje pozice skýtala možnosti ke hře na vítězství. To zřejmě zhodnotil soupeř, když mi ve 14. tahu nabídl remízu, kterou jsem zbaběle přijal. Sice jsem měl malinké "šimrání" to zkusit, ale po realistickém zhodnocení pozic svých spoluhráčů jsem se rozhodl nepokoušet osud. Družstvu by moje případná půlka navíc nepomohla a pozice byla pouze lepší - nikoli vyhraná.

Jako další podle očekávání rychle ukončil partii p. Heřman, který nestačil na francouzského soupeře. Byl z toho nešťastný, ale rozdíl v ELO hovořil jasně.

V té době byl už zápas vlastně rozhodnut, prohraní byli p. Šmíd a Jirka Světlý, který ztratil figuru.

Další dobrý výsledek udělal Vláďa Dolínek, který s bílými zremizoval, i když se mi zdálo, že jeho soupeř mohl při aktivnější hře hrát na vítězství. Na šachovnici byla pozice typická pro Královskou indickou s tím rozdílem, že bílý neměl na dámském křídle útok nutný pro kompenzaci za hru černého na královském křídle. Naštěstí se soupeř k útoku na královské křídlo neodhodlal.

V té době byl výsledek družstva 1:2, ovšem podle očekávání své partie prohráli Jirka Světlý a p. Šmíd a bylo to rázem 1:4.

Svou malou šachovou tragédii prožil Luboš Přívozník, který sehrál celou partii velmi dobře, dokonce si dokázal i poradit s hodinami. Možná chvílemi stál i lépe. Nakonec dotáhl partii do jasně remízové pozice střelce proti věži. Ve chvíli kdy už soupeř pomalu neměl za co tahat však nepochopitelně ustoupil střelcem do pasivity na f8 místo aktivního Se3 a ztratil pěšce - pozice se mu poté rozsypala. Každopádně je to příslib do budoucna - velmi pěkně sehraná partie.

Svůj příděl smůly konečně protrhl Petr Šiktanc na 1. šachovnici, když silného soupeři nic nedovolil (možná stál místy i lépe) a po výměnách figur dosáhl remízové pěšcovky s čímž se Přibyl nechtěl smířit, ale když zjistil že hráč na druhé straně stolu mu žádnou naivní chybu neudělá musel na remízu přistoupit. 1,5:5,5.

Zbyla poslední partie Honzy Štacha, který se mi po zápase přiznal že byl prohraný. Soupeř však hrál násilně a v závěru také pod tlakem časové tísně koncovku dvojice střelců nezvládl a prohrál. 2,5:5,5.

Trochu překvapujícím zjištěním bylo, že notoričtí časovkáři Šiktanc, Mašek, Štach a Přívozník tentokráte hru s hodinami zvládali lépe než soupeř a nedostali se do kritické časové tísně.

I když je to neobvyklé i přes jasnou prohru musím vyjádřit spokojenost. V daném složení mužstva to bylo asi maximum. Příště nás čeká možná ještě silnější Praga. 

Autor: Honza

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024