.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - Bohnice A 3,5:4,5

Prohra která může mrzet

 Dukla D    
1Šiktanc21410:1Pospíšil2141
2Mašek19790,5:0,5Omelka2018
3Dolínek20160,5:0,5Petras2027
4Přívozník00:1Vlček1957
5Naď18920,5:0,5Šašinka1948
6Fikr19731:0Dlouhý1919
7Volek17600,5:0,5Brož1866
8Malijevský17540,5:0,5Čižmár1787
   3,5:4,5  

Bohužel, důležitý zápas nedopadl pro nás dobře. Prvopočátek byl už v záplavě omluv, ovšem nutno podotknout, že náhradníci si své splnili - selhali hráči základní sestavy. Citelně scházel Jarda Novotný, který ovšem svoji neúčast avizoval již v prosinci minulého roku. Nečekaně se však přidali Honza Štach, Honza Červenka a Jirka Světlý který byl ochoten v případě nouze nastoupit - to je nutné připomenout.

Problémy nastaly již při příchodu do hrací místnosti, kdy i přes ujišťování Honzy Štacha, že jsem zapsán v seznamu pro výdej klíčů, jsem se musel dohadovat s vrátnou, která mě nikde zapsaného nenašla. Naštěstí jsem klíče nakonec obdržel, jinak by to bylo zajímavé. Nevím, kde je chyba, každopádně by chtělo dát tyto věci do pořádku - při tvrdohlavějším vrátném by se také zápas nemusel konat.

Infarktový stav jsem zažil v momentě kdy jsem zjistil, že nemůžu otvřít skříň s hracím materiálem klíčem který jsem dostal od Honzy Štacha, jelikož já jako kapitán a v minulém roce zástupce žádný neobdržel - další problém.

Hodina zahájení se neúprosně blížila a díky pomoci celého družstva jsme nakonec dali šachy a hodiny do kupy i když několikeré GARDE jsme během zápasu museli vyměnit. Zahájil jsem svou partii v značně narušeném psychickém stavu a obával se že budu pro soupeře snadným soustem, ale překvapivě pri domácí analýze s počítačem jsem zjistil, že prvních 30. tahů jsem zvládnul bez chybičky

Zpočátku nic nenasvědčovalo hořkému konci - naopak, Lukáš Fikr vyhrál, Anatol Malijevský dosáhl remízy v pozici ve které by dle mého mínění stál trochu hůře. Vzápětí přijal remízu i Vláďa Dolínek neboť bílými nestál lépe a měl problémy s nalezením dalšího plánu v partii.

Jelikož v té době byl Standa Volek po skvělé hře prakticky vyhraný (získal figuru za dva pěšce) rýsoval se celkový úspěch,  i při prohrané pozici Luboše Přívozníka, který opět zápasil s hodinami a proti dvojici spojených volných pěšců neměl šanci. ´

Boris Naď se dostal postupně do pozice, kdy po výměně figur již bylo těžké hrát na výhru a musel se spokojit s remízou.

Situace byla stále skvělá, neboť v mé partii vše směřovalo k remíze - stál jsem sice ze zahájení trochu lépe, ale vzhledem k nejsteným střelcům (+2věže) a zhoršující se časové spotřebě jsem se soustředil na bezpečnou remízu.

Pak však připluly temné mraky...

Standa Volek při výměnách figur nezahrál přesně a při figuře navíc mu zbyl jen jeden pěšec se který už koncovku V+S proti věži nešlo vyhrát.

Daleko horší však bylo, že Petr Šiktanc nepochopitelně ve velké časové tísni (3minuty na 15 tahů) hrál na výhru v pozici, která toto počínání neospravedlňovala a v časovce poztrácel 2 pěšce, čehož soupeř po časové kontrole v pohodě využil a vyhrál.

I když jsem viděl k čemu partie Standy a Petra směřují nezbylo mi nic jiného než akceptovat soupeřovu nabídku na remízu, neboť v remízové pozici byl on, který stál trochu lépe.

Samozřejmě, zbývala ještě jedna možnost - "ruská ruleta" tj. v poslední čtvrhodině tahat pozici kde nic nebylo a nebylo za co tahat a spoléhat se na soupeřův kiks nebo jeho spadnutí - pravděpodobnější varianta však byla, že bych se "utopil já". Navíc jsou mi takovéto výhry za každou cenu proti mysli - chápu to jako nesportovní jednání. Navíc jsem už k takové hře neměl síly.

Je to obrovská škoda, myslím, že tak slabého soupeř už nepotkáme.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Honza

Bohužel, opět mi něco uniklo. Nevšiml jsem si, že v záhlaví chybí název družstva Bohnic - to však co se týče článku není to nejpodstatnější.

05.02.2011 15:31


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024