.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Praga A – Dukla B 4,5 : 3,5

Těsný výprask

Úvodní slovo kapitána: Zápasu jsem se nemohl zúčastnit z vážných společensko-rodinných důvodů. (V době, kdy se zápas začínal, jsem si vázal kravatu, při první časové kontrole jsem  vrhal mincemi do padáků, když zápas vrcholil, porážel jsem při valčíku na parketu vratkou mládež, atp.)  Proto předávám slovo svému zástupci, který Tě, milý čtenáři, podrobně provede tímto zápasem.   


    Vzhledem k zápasové absenci kapitána a tradičního zpravodaje jsem byl pověřen napsáním referátu s tím, že pokud to neudělám, půjde o první zápas Dukly asi po padesáti letech, ke kterému nebude napsán referát. A to, jak jistě uznáte, si nemohu vzít na triko.
    Na úvod musím konstatovat, že ani zdaleka nemám vyvinuté tak dokonalé periferní vidění jako Petr. Vzhledem k tomu, že jsem hrál nečekaně dlouho (skoro dvě a půl hodiny), a zbytek času jsme se s Pavlem Ptákem pokoušeli vyznat se v jeho partii, dění na zbylých šesti šachovnicích mi dost unikalo. Ze zápasu ve mně zůstal pocit, že i přes těsný výsledek bylo rozhodnuto velmi rychle. Tři naše pozice se totiž zhroutily brzy po zahájení a ani heroický výkon na první a třetí šachovnici zápas nezachránil.
    A teď stručně k jednotlivým partiím.
     
1.
Šeleljo (2341) – Pták 0-1. Šeleljo po zahájení stál trochu lépe, ale pak to zřejmě někde přehnal. Pavel dal pěšce a získal slušnou kompenzaci. Nabídl takticky remízu, bílý ji odmítl a nabídka ho zřejmě rozhodila tak, že hned v dalším tahu nastavil figuru, když neviděl skrytý dvojí úder Da7 a visí obě bílé věže na b8 a g1. Pak se hrála dlouho pozice s figurou za pěšce (černý J + S + 5p proti bílému S + 6p), ve které se mi zdálo, že by výhra mohla být obtížná. Nevím, zda Šeleljo ještě pomohl, nebo zda to bylo s figurou navíc lehce vyhrané celou dobu. I kdyby bílý neudělal hrubku, měl Pavel silné protišance a určitě nestál hůř (jak se zjistilo v analýze po partii). Velká pochvala.

2.
Nečada – Gregor (2258) remis. Hrálo se klasické Benoni bez c4, zahájení jsem sehrál nevalně. Bylo vidět, že Gregor má pozice obehrané, lehce vyrovnal, pak stál líp a kolem 22. tahu jsem se s partií skoro loučil (pěkná vizitka pro hru bílými). Jenže po výměně dam to bílý sehrál nepřesně a najednou to byla za mě docela pohoda. Ve chvíli, kdy jsem stál už trochu líp, jsem nabídl remízu z pozice síly. Stav zápasu byl v té chvíli 0,5:3,5 a já jsem byl hlavně rád, že jsem se toho zbavil. Pokud se někdo podivuje, proč jsem za nepříznivého stavu nehrál dál, má samozřejmě pravdu. Ale asi mě dobře nezná…

3.
Bakalář (2237) – Šiktanc 0-1. Petr hrál holandskou, moc jsem z té partie neviděl. Vznikla složitá střední hra s mnoha figurami, pak stál černý hodně dobře, pak jsem to dlouho neviděl a na závěr vznikla koncovka, kde měl bílý věž proti černému střelci a třem pěšcům. Petr měl ale střelce dost špatně postaveného a dlouho nemohl najít výhru. V závěrečné blicce napadl tahem Sh5 věž na e8, Bakalář se dotknul krále a vzdal se. Pak řekl, že už to byla remis (nevím, asi měl pravdu). Druhá velká pochvala.

4.
Krutina – Procházka (2171) 0-1. Moc jsem z partie neviděl, Ivan hrál hru čtyř jezdců, zdálo se mi to za černé hned v pohodě. Za chvíli byl Ivan v koncovce bez pěšce a proti dvojici střelců. Takže asi dost jednoznačná partie.

5.
Pesr (2156) – Sakař remis. Hrála se francouzská, bílý měl tradiční malé plus ve variantě, kdy černý bere na e4. Pak Miloš prosadil c5 a v pozici D + V + S proti D + V + J to dali za remízu. Asi to bylo zhruba rovné, trošičku lepší se mi to zdálo za bílé. Malá pochvala.

6.
Štach – Illetško (2144) remis. Opět partie, ze které jsem neviděl skoro nic. Vznikla zablokovaná pozice se 16 pěšci a materiálem bílý 2V + S proti černým 2V + J. Černý měl lepší pěšce (dvojpěšec c3, c4) a stál asi o trochu líp. Nakonec z toho byla remíza. Po partii jsem se asi pět minut zúčastnil analýzy a černý většinou vyhrával. Tak nevím, zda se jednalo o nějaké pomocné varianty nebo zda to opravdu bylo prohrané. Druhá malá pochvala.

7.
Liuba (2112) – Světlý 1-0. Jirka hrál Pirce, ale v hlavní variantě po exf7+ hrál Kf8 (místo běžného Kd7). Snad se to dá i hrát, ale partie to byla bohužel na jednu bránu. Bílý se vyvinul, postavil koně na e6 a zvítězil matovým útokem. Druhá beznaděj (z mého pohledu) téměř od začátku.

8.
Přívozník – Kubíková (2139) 0-1. Lubošovi se partie vůbec nepovedla. Brzy ztratil bez náhrady pěšce, pak vznikla koncovka bez dvou pěšců a rychle následoval konec. Třetí beznaděj.
 
MartiNečada

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024