.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA C - Praga B 3.5 - 4.5

Jak prohrát vyhrané utkání.

V 7.kole jsme bohužel předvedli názorně, jak lze také prohrát vyhrané utkání, soupeři jsme odevzdali alespoň 2 body on nám věnoval 1 za kontumaci. Výsledk:

Kout - Krňávek 1-0K

Janáček - Bakalář  0-1

Matyska - Zdeněk 0-1

Rada - Řehák  1/2

Novotný - Žáček  1-0

Kasalický - Hadžala  1/2

Roman P.  -  Mrňa  1/2

Radim P. - Březovský 0-1

 

Utkání jsme započali po hodině kontumační výhrou na 1. šachovnici. Potom však místo vedení 2-0, kdy jsem zcela přehrál Zdeňka v Ben-Onim a ten byl už téměř bez tahů, jsem přehlédl prostinké odebrání Pd5 "krytého" Pe4, avšak poněkud jsem neviděl, že na e1 mi stojí nekrytá věž. Partie se vzápětí sesypala jak domeček z karet. Chvíli po té dává partii za remis Honza Rada. Ještě jsem ani v mé partii nedokončili analýzy, když přišel Jarda Novotný snávrhem, abychom jim nabídli 4-4, protože on a Petr K. jsou vyhraní a nikdo není zcela jasně ruplej. Soupeři tuto galantní nabídku odmítli a vzápětí byli během 5 minut potrestání, protože Jarda bleskově svoji partii vyhrál. ještě předtím se dohodli na remize Roman s Mrňou možná pod dojmem nabídky 4-4 takže vedeme 3:2 a naše vyhlídky jsou dost optimistické: Petr je stále vyhraný, i když se Hadžala zoufale brání. Jarda J. stojí špatně a stále hůř - tam to vypadá na srovnání skore. Radim tahá špatnou věžovku. Asi musí odevzdat pěšce, ale když Březovskému zbude jen pěšec a, vypadají naše šance najednou velice reálně na remis.Bohužel je naším největším nepřítelem čas:10 minut proti 60, potom  3 minuty proti 20. V jednu chvíli však Radim nenabídl výměnu věži, a ať už by soupeř věže vyměnil či nikoliv usadil by se Radim svým králem v koutku na a8. Potom se to dost přelévá, jednu chvíli si už všichni myslíme, že to je jasná remis, potom však neopatrný ústup umožní soupeři odehnání Radimova krále až na 4 řadu a to už je o výsledku rozhodnuto. Prohráváme 3-4 a všechny naděje upíráme ke Kásovi. Ten nejprve odebere soupeři pěšce, pak nabízí výměnu dam, kterou bílý odmítá a nakonec začne postupovat svým volným pěšcem, který dojde až na c2. V pozici, kdy oba králové stojí na h1 (resp.h8) a oba mohou dostat mat po diagonále zahraje bílý Vg1 (Petr má celou dlouhou dobu svoji věž na g7) a v místnosti je bohužel jenom jeden člověk (Jarda Novotný), který vidí nádherný tah c1D: tato dáma by byla napadena jak Vg1, tak i Dc7, avšak ani jednou figurou by nebyla na braní, protože by přišel buď mat Dg2 nebo Df3. Hrají osoba vymění věže a pak se však najednou ukáže, že si nemůže postavit druhou dámu právě pro mat z pole f6. Při posledních sekundách na hodinách Petr rychle zopakuje pozici a soupeři se dohodnou na remise.

Škoda opravdu velká škoda. Bohužel anijá ani Radim ani Petr jsme někde nedokázali urvat půlku neřku-li  celý bodík, který by se rovnal zlatému bodu družstva.

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024