.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Nový Bor C - TJ Dukla Praha 4,5:3,5

Ani Milanovo heroické úsilí zápas nespasilo

1 Kučera Petr ml. - Orság Milan 1/2
2 Oreský Jan - Fajman Petr 1/2
3 Volfl Zdeněk - Muroň Miroslav 1:0
4 Černý Martin - Bauma Jiří 0:1
5 Boreš Roman - Soukal Rudolf 1:0
6 Novotný Viktor - Krutina Ivan 1/2
7 Jína Jiří - Matyska Jiří 1:0
8 Kučera Jaroslav - Pospěch Radim 0:1
(na lichých jsme měli černé)

Těsná porážka po bojovném průběhu, byť na víc jsme asi na deskách neměli.

V utkání bohužel pro nás nedošlo prakticky k žádným zvratům - jak se partie vykrystalizovala po zahájení tak také skončila.

Ještě před časovou kontrolou jsme inkasovali tři těžké údery a jen jednou jsme dokázali oplatit stejnou mincí. Nevím přesně, v jakém pořadí tyto partie skončily, takže je seřadím podle šachovnic:

(3) Moje partie se mi vymkla hned po zahájení - černými do Maroczyho výstavby jsem se dostal nějak omylem, nechtěl jsem jej hrát, snažil jsem se s tím něco dělat. Zahrál jsem h5 - ale evidentně to tam nepatří, jak jsem se opakovaně přesvědčoval při propočtu variant, kdy jsem stále narážel na to "kdyby pěšec na h5 nebyl, šlo by ...". Pak jsem se na 20 minut zamyslel, abych vymyslel, jak získat za pěšce zajímavé protišance, ale protože akce vázla na soupeřově Jb5, zahrál jsem nejdříve a6. Následně jsem celou operaci (Jxd4, e5) realizoval neuvědomiv si, že střelec z e4 získal překrásné pole b6. Výsledek byl, že jsem pěšce odevzdal podle plánu, ale protišance nebyly žádné. Partie byla okamžitě prohraná, byť jsem ještě chvíli něco simuloval.

(4) Jirka sehrál pěknou partii, soupeř si nějak nešťastně zamotal figury a mocný bílý pěšec d6 spolu se Se7 černého zle tísnily. Jediná protihra černého byla po diagonále a8-h1, ale na to stačilo trochu pozornosti.

(5) Ruda stálpo zahájení podezřele (možná je můj dojem povrchní, partii jsem ještě neviděl), ale po rychlém průběhu vznikla koncovka V+2p proti S+3p, přičemž černý a4 spolu se střelcem blokovaly bílou dvojici a3+b2. Letmý pohled na šachovnici vzbuzoval naději, že bude remis, ale Ruda se zhlédl v jakési chiméře a vzdálil se králem od soupeřových pěšců víc, než pozice unesla.

(7) Jirkovu partii jsem prakticky neviděl, ba ani nemám žádných konkrétnějších svědctví - mohu jen konstatovat výsledek.

Takže jsme prohrával 3:1 a za tohoto stavu se hrály partie
(1) vyrovnaná pozice s dostatečným počtem figur - může se ještě leccos přihodit
(2) Petr drží remízu ve věžovce bez pěšce
(6) Ivan hraje divokou koncovku 6p proti J+3p 
(8) Radim má vyhranou pozici - zbývá maličkost: soupeře dorazit

(6) Nejdříve skončila Ivanova partie. V předchozím průběhu jsem o ni měl docela obavy, bílý střelec na h2 bez jediného možného tahumi připadal jako krajně neperspektivní. Ale Ivan nějak dokázal usmlouvat za něj slušnou cenu v podobě 3 vzdálených spojených pěšců a tak jsme vesměs věřili, že by se mohl právě tady vylíhmout celý bod, který nám evidentně scházel. Bohužel po několika tazích se stávalo jasnějším, že jezdec stihne bílé pěšce zablokovat a bílému tak nezbude, než souhlasit s remízou.

(8) Následně vyhrál Radim, který celou partii svého soupeře tlačil. Černý se mohl pouze pasivně převalovat na poslední řadě a přihlížet manévrům bílých figur. Za jedinou černou figuru, která se dokázala aktivizovat (jezdec), dal Radim kvalitu, s tím, že jeho figury v pozici dominují. V zápětí bohužel přehlédl soupeřovo částečné uvolnění tahem b6, ale pozice zůstávala dobrá. Soupeř navíc pomohl výměnou Sd7 za bílého Jc6, vytvořil tak ale bílému spojené pěšce b5+c7, které černý blokoval zoufalými manévry černých těžkých figur. Když těsně před kontrolou musel černý krýt pf4 tahem g6, odkryl navíc svého krále a konec byl již na spadnutí. Soupeř si ještě "u rozbitého koryta" zapřemýšlel a po 2-3 tazích se vzdal.

(2) Petrovi se v Grunfeldovi (výstavba SxJf3, gxf3) ze zahájení nic vytěžit nepodařilo. Posléze přišel o pěšce, ale vzniklá čtyřvěžovka byla při omezeném materiálu blízko remízy. K té nakonec i došlo, podle mne bez zvláštních příhod.

(1) Milan vyhýbaje se možné teoretické přípravě soupeře zabrousil do pro něj neznámých vod. Dlouho stál zřejmě o trochu pasivněji, některými tahy zkoušel jsa si vědom možných rizik soupeře provokovat k výpadu, ale bílý se vyprovokovat nenechal. Nakonec se Milan sám pustil do akce, chvilku se z boku zdály vidět i nějaké náznaky výhody ale reálné šance na výhru se zřejmě neobjevily. Remis po cca 90 tazích podtrhla výsledek.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Morv

Po 47.a4 g4! je bílý ztracen - při pochodu a-pěšcem si černý postaví dámu na g1 a následuje Dh1+, takže po vynuceném 48.Ke4 přijde Ke6, černý král je ve čtverci a-pěšce a bílý král proti roztrženým pěšcům nemůže mezitím nic udělat.
Škoda takové pěkné koncovky.

22.11.2010 12:02

Mirek

Novoborští uveřejnili pěkný článek o utkání na
http://www.nss.cz/?modul=zpravodajstvi&akce=aktual&orderby=3817&strankovani=0&zobrazeni=ano
Já se z něj dověděl, že Rudova partie byla vyhraná (je to tam i s diagramem) - dříve jsem pozici neviděl, vycházel jsem jen z vyprávění. Možná by nám občas (nejen Rudovi) prospělo, kdybychom zkusili čas na partii využívat k přemýšlení a netahat zbytečně rychle. Toho bodu je škoda.

22.11.2010 10:18


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024