.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

ŠO TJ Dukla Praha - TJ Baník Hexion Sokolov 6:2

Úspěšný vstup do soutěže

ŠO TJ Dukla Praha - TJ Baník Hexion Sokolov 6:2

Úspěšný vstup do soutěže

Orság Milan - Kratochvíl Jakub 1/2
Fajman Petr - Hlaváč Rudolf 1/2
Muroň Miroslav - Lorenc Tomáš 1/2
Bauma Jiří - Vojtěch Jaroslav 1:0
Pecháček Stanislav - Ondreját Miroslav 1:0
Háse Pavel - Zbořil Jaroslav 1:0
Soukal Rudolf - Holeš Michal 1:0
Pospěch Radim - Klímek Petr 1/2

Tak jsme sezónu zahájili vítězstvím. Soupeř přijel s velkou časouvou rezervou, takže měl před zápasem dost času prohlédnout si naše poháry z extraligy, zřejmě tona něj zapůsobilo. Aspoň v zahájení mi to tak připadalo, všechny pozice se mi zdály více než v pořádku, pak jsem měl pocit, že se to začíná trochu komplikovat, ale to se začala komplikovat zejména moje partie a tak jsem si k ní musel sednout a víc o průběhu nevím. Až jenom výsledky a něco podle zápisu. Takže co konkrétně nevím jednotlivých partií:

1. Milan získal ze zahájení dobrou pozici, sebral pěšce, ale pak se to nějak pokazilo (nevím, kde; nevím, jak se to mělo udělat lépe) a najednou jsem měl o jeho pozici obavu. Naštěstí Milan v klidu zlikvidoval vzdáleného pěšce na dámském křídle a došel si pro remízu.

2. Petr stál celou partii pasivněji, ale nezdálo se mi, že by někde mohl bílý vytěžit něco reálného. Remíza mi připadá jako odpovídající výsledek.

3. Moje partie se mi nevydařila úplně podle představ a musel jsem hledat záchranu v koncovce nestejných střelců. Věže ale činily remízu poněkud složitější, takže soupeř měl možnost zkoušet hrát na výhru. Jenže to trochu přepálil a tak jsem najednou mohl vyhrát já. Bohužel elementární 53. a7, resp. 54. Vg6 Kc5 55. Vxg2 mi uniklo a tak byla na desce opět remíza.

4. Jirkova partie mi připadala od zahájení jako perspektivní, ale po 20. tahu se začlo kombinovat a z pozice přihlížejícího od vedlejšího stolu jsem ztratil orientaci. Naštěstí ji neztratil Jirka a dokázal, že 23. Jcxe5 je zřejmě nekorektní.

5. U Standovy partie jsem byl rád, že se na ni mohu dívat z té správné strany. Bílé figury získávaly tah po tahu více prostoru, naopak černé se tísnily na samém okraji desky a za mírné uvolnění musely zaplatit odstupné v podobě pěšce. Ale aktivitu bílého to neutlumilo, takže v 30. tahu byl konec. Přejížděčka start - cíl.

6. Ani Pavlova partie ve mně nevyvolávala byť na chvilku starosti. Černý hned od začátku získával prostorovou převahu, pak provedl elegantní průlom na e3, sebraj jezdce a toho posléze uplatnil - jak jednoduché!

7. Ruda tentokrát po většinu partie trpěl. Soupeř jej v zahájení dostal do připravené léčky, zcela korektně obětoval figuru, a když ji po chvíli dobral zpět, nevypadalo to dobře. Ale Ruda bojoval a dočkal se - soupeř vymyslel výměnnou kombinaci s přechodnou obětí kvality (34.- Vxe3), přehlédl ale při tom trvalý mat. 

8. Radim černými získal zjevnou výhodu, ale v kritické pozici nenašel vyhrávající 20 - Dh5 s ideou Ve2 a vyhranou pozicí. Takže vynutil remízu věčným šachem. 

Nezbývá mi tedy než poděkovat všem účastníkům za předvedené výkony.

Speciální poděkování si zaslouží rozhodčí Jirka Matyska, který během utkání stihl pořídit zápis partií a Pavel Háse, který je odeslal řídícímu soutěže, takže jsem tentokrát přišel k hotovému.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

PeS

Hezký článek, a ještě hezčí výsledek!

19.10.2010 09:16


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024